Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εικαστικά έργα σε «διάλογο» με τη Μύρτιδα στον «Μήνα Τέχνης» στο Πολεμικό Μουσείο

Εικαστικά έργα σε «διάλογο» με τη Μύρτιδα στον «Μήνα Τέχνης» στο Πολεμικό Μουσείο

Ο «Μήνας Τέχνης στο Πολεμικό Μουσείο», που αν η πανδημία το επιτρέψει θα διεξαχθεί από 25 Ιανουαρίου ως 21 Φεβρουάριο 2021, θα είναι άλλος ένας «σταθμός» της Μύρτιδας, της μικρής Αθηναίας που έχασε τη ζωή της από τυφοειδή πυρετό στον λοιμό του 5ου αι. π.Χ

Ο «Μήνας Τέχνης στο Πολεμικό Μουσείο», που αν η πανδημία το επιτρέψει θα διεξαχθεί από 25 Ιανουαρίου ως 21 Φεβρουάριο 2021, θα είναι άλλος ένας «σταθμός» της Μύρτιδας, της μικρής Αθηναίας που έχασε τη ζωή της από τυφοειδή πυρετό στον λοιμό του 5ου αι. π.Χ.

Συγκεκριμένα, το διάστημα αυτό στο μουσείο, έργα σαράντα περίπου Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών θα «συνομιλήσουν» με το 11χρονο κορίτσι που «αναγεννήθηκε» 2,5 χιλιετίες περίπου μετά τον θάνατό της με τη βοήθεια της επιστήμης. Η έκθεση θα πλαισιωθεί με πρωτότυπες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.

«Στην έκθεση συμμετέχουν γλύπτες και ζωγράφοι που είχαν προσφέρει έργα τους το 2010, καθώς και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες, νέοι ‘φίλοι’ της Μύρτιδας, οι οποίοι μόλις πληροφορήθηκαν για τον ‘Μήνα της Τέχνης στο Πολεμικό Μουσείο’ με συγκινητική ανταπόκριση προσέφεραν πίνακες και γλυπτά στην Πινακοθήκη της», πληροφορεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Παπαγρηγοράκης, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του ανάπλασε το πρόσωπο του άτυχου κοριτσιού.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί με δράσεις, που θα κορυφωθούν το διήμερο 18-19/2. Την πρώτη ημέρα, ένας γλύπτης και ένας ζωγράφος θα δημιουργήσουν ένα έργο για τη Μύρτιδα, ενώ ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, και η νομικός Έλλη Ρούσσου θα συνομιλήσουν με καλλιτέχνες και κοινό για τα πνευματικά δικαιώματα που απορρέουν από ένα έργο το οποίο δημιουργείται μέσα στο Μουσείο. «Μετά και τα γεγονότα με την covid-19 έχουν δημιουργηθεί νέα μουσειολογικά δεδομένα παγκοσμίως», επεξηγεί ο καθηγητής.

Την επόμενη ημέρα, στις 19/2, περίπου τριάντα άτομα θα μιλήσουν για τη … Μορφή. «Η ιδέα προήλθε από την εξαιρετική εκπομπή της κ. Ματρώνης Δικαιάκου, στις ‘Διαβουλεύσεις’, στο κανάλι της Βουλής, όπου επ’ ευκαιρία του ταξιδιού της Μύρτιδας στο Προεδρικό Μέγαρο των Τιράνων συνομιλήσαμε με την κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και τον κ. Δημήτρη Σεβαστάκη για την «πολιτιστική διπλωματία». Θα είναι ένα συνέδριο για τη ‘Μορφή’ με εξαιρετικές ομιλίες φίλων, συναδέλφων και συνεργατών ως προς τον τρόπο που ο καθένας προσεγγίζει, ‘ακουμπά’ και αναπτύσσει την έννοια της ‘Μορφής’ από την οπτική γωνία των ενδιαφερόντων του.

Και, όπως λέει ο καθηγητής Δημήτρης Σεβαστάκης, ‘…Να μη φοβόμαστε να δούμε κάτω από τη μορφή. Η μορφή είναι ένας τρόπος για να μας αποκαλυφθεί αυτό που υπάρχει από κάτω’…», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαγρηγοράκης. Και διευκρινίζει: «Πιστεύω ότι με τις δύσκολες συνθήκες που μας έχει επιβάλλει η πανδημία με τη στέρηση της ‘εικόνας’, της ‘μορφής’ και της άμεσης επικοινωνίας, η σκυτάλη έχει πάει σε νέες μορφές τέχνης. Εκμεταλλευόμενοι την υψηλή τεχνολογία επιβάλλεται να συμμετέχουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό».

Και η επιλογή του Πολεμικού Μουσείου; «Πολλοί λόγοι μας οδήγησαν στη νέα αυτή συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο. Είναι αρκετά φιλόξενο -θα είναι η δεύτερη φορά που η Μύρτις θα το «επισκεφτεί»-, το φουαγιέ του εξυπηρετεί τις ανάγκες της έκθεσής μας, διαθέτει ένα μεγάλο αμφιθέατρο στο οποίο θα γίνουν οι δύο ειδικές εκδηλώσεις που ανέφερα, η δε πρόσβαση στο Μουσείο είναι δίπλα στη στάση του Μετρό και αυτό εξυπηρετεί τον κόσμο. Και μην ξεχνάμε ότι η Μύρτις είναι παράπλευρη απώλεια πολέμου. Εξάλλου, από αυτό το Μουσείο θα ξεκινήσουμε για την επόμενη έκπληξη του 2021: τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821», μας απαντά.

Η Μύρτις πέθανε από τυφοειδή πυρετό τον 5ο αιώνα π.Χ. και το ηχηρό μήνυμά της για την παγκόσμια φτώχεια είχε κάνει τον γύρω του κόσμου ως «Φίλη της Χιλιετίας» του ΟΗΕ το 2010. Δεδομένης της πανδημίας, θα έστελνε κάποιο νέο μήνυμα και τώρα; «Η Μύρτις έχει στείλει το μήνυμα της από τον περασμένο Φεβρουάριο, στην πρώτη φάση της πανδημίας, με το amimation της, όπου μας προέτρεπε να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών και να προσέχουμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Γιατί η ζωή είναι το πολυτιμότερο αγαθό!», υπογραμμίζει ο κ. Παπαγρηγοράκης. Το βίντεο animation έγινε με τη συνεργασία του Δημήτρη Φατούρου, Υπεύθυνου Επικοινωνίας για την Ελλάδα και την Κύπρο στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες κι έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες, Αγγλικά, Νορβηγικά, Φινλανδικά, Αραβικά και Κινέζικα.

«Η απήχησή του ήταν πολύ μεγάλη. Μάλιστα, όταν πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα παιδιά της Φινλανδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο της έκδοσης του συλλεκτικού νομίσματός της, η Φιλανδική Τηλεόραση είχε κάνει ειδικό αφιέρωμα. Το animation στην Κινέζικη γλώσσα είχε εντυπωσιακή απήχηση στην Κίνα, ειδικά στην πόλη Chengdu (Tσενγκτού) από το δάσκαλο Miao Bin, όπου τα παιδιά του δημοτικού σχολείου της πόλης έδωσαν θεατρικές παραστάσεις με θέμα την αρχαία Αθήνα και πρωταγωνίστρια τη Μύρτιδα. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα κουστούμια της εκδήλωσης τα είχαν δημιουργήσει οι μικροί μαθητές! Επομένως, το μήνυμα της ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο…», συμπληρώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ένα «ταξίδι» που συνεχίζεται ακάθεκτα, καθώς έπονται πολλές ακόμα «στάσεις» για την 11χρονη με το άριστο σε διατήρηση παιδικό κρανίο που ήταν και το ερέθισμα για την ανάπλασή της. «Πρέπει τα νέα παιδιά να βρουν χώρο για δημιουργία. Η Μύρτις είναι μαζί τους», σημειώνει ο καθηγητής, αναφέροντας μια σειρά δράσεών της. Όπως το νέο project με το σχολείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής που, όπως μας αναφέρει, «θα φέρει ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας, όπου οι μαθητές θα αλληλεπιδρούν με τη μικρή Αθηναία και τα μηνύματά της μέσω εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (Virtual and Augmented Reality) στο πλαίσιο του μεγάλου ευρωπαϊκού έργου 5G-TOURS».

Και κλείνοντας με μιαν ευχή, ο κ. Παπαγρηγοράκης καταλήγει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εύχομαι να ξεπεράσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που ακούει στο όνομα covid-19, με τις λιγότερες ανθρώπινες απώλειες … και μετά ο άνθρωπος ξέρει τον τρόπο να καλπάσει ξανά, χωρίς φόβο!».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Must in

Ολυμπιακός: Στην Ελλάδα ο Μενσά (vid)

Ο Γκανέζος σέντερ ήρθε στην Ελλάδα για να ενσωματωθεί στις προπονήσεις του Ολυμπιακού και να τεθεί στη διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο