Κοροναϊός : Εκτός ελέγχου ακόμη η πανδημία – Τι φοβούνται οι γιατροί για τις επόμενες μέρες
Ηφαίστειο που βρυχάται θυμίζει ακόμη η πανδημία. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε μία κρυφή ελπίδα για τα εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, να κερδίσουν πίσω τις ζωές τους πριν από τα Χριστούγεννα.
Με ηφαίστειο που είναι έτοιμο να εκραγεί μοιάζει το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε μία κρυφή ελπίδα για τα εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, να κερδίσουν πίσω τις ζωές τους πριν από τα Χριστούγεννα.
Η αποφόρτιση της κατάστασης γίνεται με τόσο βασανιστικά αργούς ρυθμούς που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Η μόνη χαραμάδα ελπίδας είναι όταν του χρόνου ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού να υπάρξει περιορισμός των κρουσμάτων και μείωση του αριθμού των ασθενών που διακομίζονται καθημερινά στα νοσοκομεία.
Είναι προφανές, ότι ακόμη και το διστακτικό άνοιγμα ορισμένων κλάδων του λιανεμπορίου, για να κινηθεί κάπως η οικονομία και να αναπτερωθεί η ψυχολογική διάθεση των ανθρώπων, βρίσκει αντίθετους πολλούς ειδικούς επιστήμονες που σε κάθε περίσταση προειδοποιούν ότι η κατάσταση ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί και μπορεί να πυροδοτήσει κύμα εκατοντάδων νεκρών καθημερινά.
Οι αριθμοί του τρόμου
Είναι αλήθεια ότι οι επιστήμονες δεν περίμεναν να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Από τον Νοέμβριο ήδη οι πρώτες ενδείξεις δεν προοιωνιζόταν αισιόδοξη έκβαση. Οταν στις 7 Νοεμβρίου επιβλήθηκε καθολικό λοκντάουν, τα ημερήσια κρούσματα που ανακοινώθηκαν έφταναν τα 2.556 ενώ 207 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι και 34 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους μέσα σε 24 ώρες.
Δύο εβδομάδες αργότερα, τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούσαν τα 2.300 και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών είχε φθάσει τους 522 ενώ οι ημερήσιοι θάνατοι ήταν 108.
Στις 4 Δεκεμβρίου, σχεδόν ένα μήνα μετά την επιβολή της καραντίνας, τα ημερήσια κρούσματα μειώθηκαν στα 1.667 (όταν μόλις δύο ημέρες πριν ξεπερνούσαν τα 2.000), ο αριθμός των διασωληνωμένων είχε φθάσει τους 612 και οι ανθρώπινες απώλειες παρέμεναν καθημερινά σε υψηλά επίπεδα (98).
Οι εισαγωγές ασθενών παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, κατά μέσο όρο 360 τη μέρα ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ είναι 84% πανελλαδικά και ειδικότερα στην Αττική79% και στη Θεσσαλονίκη 94%.
Η αγωνία των γιατρών
Τα δεδομένα αυτά είναι άλλωστε και η αιτία που οι υγειονομικοί του ΕΣΥ βρίσκονται μονίμως σε μία συνθήκη αγωνίας αντιμετωπίζοντας το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο σαν ένα ηφαίστειο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει ισχυρότερο σεισμό.
«Οταν αναφερόμαστε στο βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, εννοούμε τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων πουυ συνεχίζουν να διασπείρουν τον ιό. Γι αυτό και το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας μάς ανησυχεί ιδιαίτερα», τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής.
«Κλείνουμε τον ιό στα σπίτια μας»
Ενώ ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, λέει ότι από τον ρυθμό των θανάτων συμπεραίνει κανείς ότι η κυκλοφορία του ιού παραμένει υψηλή, άρα είναι πολλά τα κρούσματα που δεν εντοπίζονται. Όταν όμως η διασπορά είναι τόσο μεγάλη, σε μία περίοδο καραντίνας σημαίνει ότι κλειδώνεις τους πολίτες που είναι θετικοί στον κοροναϊό στα σπίτια τους»
«Πίσω από τις κλειστές πόρτες των νοικοκυριών οι συνθήκες είναι ακόμα πιο ευνοϊκές για τη μετάδοση του ιού, καθώς τα μέλη της οικογένειας συγχρωτίζονται για περισσότερες ώρες, λόγω τηλεργασίας, τηλεκπαίδευσης».
Νέες εστίες – υγειονομικές βόμβες
Εκτός από τον υψηλό αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων που κάθε μέρα «σβήνουν» το όποιο χαμόγελο πάει να σχηματιστεί από τη μείωση των κρουσμάτων, θλιβερή υπενθύμιση του πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση αποτελούν και οι ειδήσεις για νέες εστίες – υγειονομικές βόμβες ανά την Ελλάδα.
Πρόκειται για νέες εστίες που εντοπίζονται σχεδόν καθημερινά, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν άρδην την επιδημιολογική εικόνα συγκεκριμένων περιοχών και κατ’ επέκταση ολόκληρης της χώρας.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, η είδηση για το γηροκομείο υγειονομική βόμβα στη Λαμία, όπου εντοπίστηκαν περίπου 18 κρούσματα του φονικού ιού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας, lamiareport.gr, μετά την εξέταση 50 δειγμάτων σε εργαζόμενους και τροφίμους στη συγκεκριμένη δομή, βρέθηκαν 17 θετικά.
Από αυτά τα 14 είναι σε τροφίμους και τα τρία σε γυναίκες υπαλλήλους ηλικίας 37, 50 και 60 ετών.
Δεν είναι υπό έλεγχο η πανδημία
Ενδεικτικά τα όσα είπε, μιλώντας στο STAR, η αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας, Μαρίζα Τσολιά, η οποία υπογράμμισε πως «δεν είναι ακόμα υπό έλεγχο η πανδημία».
Παράλληλα, προέβλεψε πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σε περίπου 10 μήνες. Ωστόσο, δεν απέκλεισε μικρά βήματα επαναφοράς στην προ κοροναϊού καθημερινότητα να συμβούν και λίγο νωρίτερα, για παράδειγμα μέσα στα Χριστούγεννα.
Πάντως η ίδια έκρουσε κώδωνα κινδύνου εν όψει της επερχόμενης χαλάρωσης των μέτρων, υπογραμμίζοντας πως το άνοιγμα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, αφού το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμα πολύ υψηλό στη χώρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι και η υπακοή στα μέτρα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την λειτουργία των εποχικών καταστημάτων από αύριο, Δευτέρα, ασφαλείς πληροφορίες θέλουν στα τέλη της εβδομάδας να ανοίγουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής και να ακολουθεί το λιανεμπόριο την τελευταία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα.
Το ποτήρι είναι έτοιμο να ξεχειλίσει
Εάν τα υπάρχοντα δεδομένα δεν βελτιωθούν μετά τις 15 του μηνός, ούτε τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άνοιγμα και θα πρέπει να περιμένουμε κάνοντας πολύ προσεκτικά βήματα.
Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, αναφερόμενος στις πληροφορίες για πιθανό άνοιγμα τη χώρας τις επόμενες ημέρες.
«Με αυτά τα δεδομένα, μέχρι τις 15 του μηνός δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε να ανοίξουμε καταστήματα και λιανεμπόριο γιατί πρέπει να υπάρχει ένα μαξιλάρι για τους νοσηλευόμενους στο Σύστημα Υγείας» πρόσθεσε ο καθηγητής.
Το να ανοίξουμε ξαφνικά δεν γίνεται, θα είναι πάρα πολύ βαρύ για το Σύστημα Υγείας, δεν το αντέχουμε, τόνισε.
«Θα θρηνήσουμε θύματα»
«Αυτή την στιγμή είναι γεμάτο το ποτήρι, εάν θα το πιέσουμε θα ξεχειλίσει, κι όταν ξεχειλίσει το ποτήρι αυτό θα θρηνήσουμε θύματα» είπε συγκεκριμένα επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή ανοίγουν συνεχώς καινούριες μονάδες οι οποίοι γεμίζουν.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος την πολυπλοκότητα του προβλήματος αναφορικά με την νόσο του κοροναϊού δείχνει και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νόσων, το οποίο επισημαίνει μελλοντικούς κινδύνους τόσο από ένα πρόωρο όσο και από ένα μεταγενέστερο άνοιγμα.
Αναλυτικότερα, όπως επεσήμανε ο καθηγητής ο κοροναϊό, πέραν των υγειονομικών του επιδράσεων έχει σοβαρότατες κοινωνικοοικονομικές επιδράσεις. «Η ζωή του κόσμου έχει αλλάξει, το βλέπουμε όλοι μέχρι και σε κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει» είπε συγκεκριμένα. Πρακτικά είμαστε μεταξύ δύο συμπληγάδων όπου η μια αφορά την πίεση στο Σύστημα Υγείας, κατέληξε ο κ. Γώγος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις