Οδικός χάρτης για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού – Ο ρόλος της άυλης συνταγογράφησης
Μέσω άυλης συνταγογράφησης, νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ειδικού τηλεφωνικού κέντρου - Οι πρώτες 500.000 - 1.000.000 δόσεις αναμένονται τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου
Με «όπλο» τα ήδη διαθέσιμα, αλλά και νέα ψηφιακά εργαλεία, τα συναρμόδια υπουργεία και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες ενώνουν τις δυνάμεις τους, με κοινό στόχο όταν φτάσουν οι πρώτες δόσεις των πολυαναμενόμενων εμβολίων στη χώρα μας οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν με ταχύτατους ρυθμούς.
Η άυλη συνταγή, που έχει δώσει λύση σε 800.000 και πλέον πολίτες με χρόνια νοσήματα – οι οποίοι λαμβάνουν την απαραίτητη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους ηλεκτρονικά, αποφεύγοντας έτσι τις επισκέψεις στον γιατρό εν μέσω πανδημίας – είναι το επικοινωνιακό «κανάλι» στο οποίο επενδύει περισσότερο η κυβέρνηση.
«Οσοι έχουν ήδη εγγραφεί στην άυλη συνταγoγράφηση θα λάβουν αυτόματα email και μήνυμα στο κινητό τους, για εμβολιασμό στο κοντινότερο εμβολιαστικό κέντρο σε καθορισμένη ημέρα και ώρα. Εφόσον πατήσουν την επιλογή «αποδοχή» το ραντεβού θα έχει καταχωριστεί. Το ζητούμενο, συνεπώς, είναι να εγγραφούν στο gov.gr όσο περισσότεροι πολίτες μπορούν, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο η διαδικασία θα είναι αυτόματη» υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας.
Και καθώς η άυλη συνταγή αναμένεται να λειτουργήσει ως… ψηφιακή λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών, ο Θεμιστοκλέους απευθύνει έκκληση στους πολίτες – και κυρίως στους νεότερους που κατά κανόνα είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες – να ξεκινήσουν τη σχετική εγγραφή με έμφαση πρωτίστως στα ηλικιωμένα μέλη των νοικοκυριών.
Δεδομένου δε ότι η ΗΔΙΚΑ (ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης) αποτελεί μία ενημερωμένη «τράπεζα» δεδομένων για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, δίδεται η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης και ενημέρωσης εκείνων των πολιτών που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.
Παράλληλα, όμως, δρομολογείται και μία δεύτερη ηλεκτρονική πλατφόρμα, που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα μπορούν να επισκέπτονται οι πολίτες στην ηλεκτρονική διεύθυνση «emvolia.gov.gr», αποτελώντας ένα ακόμη κομβικό σύνδεσμο επικοινωνίας.
«Καταχωρίζοντας το ΑΜΚΑ θα μπορεί κανείς να διαπιστώνει εάν ανήκει στις ομάδες που κατά προτεραιότητα εμβολιάζονται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και εφόσον πληροί τα κριτήρια να κλείσει ραντεβού» διευκρινίζει ο ίδιος.
Τηλεφωνικό κέντρο
Η τρίτη… οδός θα είναι το ειδικό τηλεφωνικό κέντρο, με τον Θεμιστοκλέους να σημειώνει ότι κανένας πολίτης δεν πρέπει να αποκλειστεί από το κανάλι επικοινωνίας και συνεπακόλουθα από το δικαίωμα να εμβολιαστεί εξασφαλίζοντας έτσι ατομική, αλλά και συλλογική προστασία έναντι του SARS-CoV-2.
Σε κάθε περίπτωση, οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, καθώς όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, την επόμενη κιόλας ημέρα μετά την παραλαβή θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν έξι ημέρες την εβδομάδα (εκτός Κυριακής) σε δύο βάρδιες, στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών του πληθυσμού.
Ειδικότερα, οι πρώτες 500.000 – 1.000.000 δόσεις αναμένεται να περάσουν τα σύνορα της χώρας μας στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου. Και αυτό διότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει ανακοινώσει ότι θα έχει γνωμοδοτήσει έως και τις 29 του μηνός σχετικά με την αδειοδότηση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer/BioTech, συνεπώς η τελική ημερομηνία παράδοσης εξαρτάται από το πότε θα ανάψει από τον Οργανισμό το πράσινο φως.
Την ίδια ώρα και όπως σημείωναν ευρωπαϊκές πηγές απαντώντας σε αιτιάσεις περί πιθανών καθυστερήσεων εν μέσω του σφοδρού δεύτερου κύματος, ο Οργανισμός ακολουθεί μεν fast track διαδικασίες χωρίς εντούτοις τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης να ενδίδουν σε «εκπτώσεις» συμπληρώνοντας με έμφαση ότι προέχει η ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών.
Κρίσιμο στοίχημα
Η εμπιστοσύνη στα εμβόλια είναι, άλλωστε, ένα ακόμη κρίσιμο στοίχημα για τις κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου, με τους ιθύνοντες στη χώρα μας να προετοιμάζουν μια δυναμική ενημερωτική καμπάνια που θα δίνει απαντήσεις σε όλες τις απορίες και τις αμφιβολίες.
Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες, επιστήμονες που γνωρίζουν σε βάθος το θέμα, πολιτικοί και πρόσωπα με επιρροή στο κοινό που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς θα ενώσουν τη φωνή τους, ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι για να… χτιστεί η «ανοσία της αγέλης» κρίνεται απαραίτητο να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού.
Και καθώς ο χρόνος μετράει, όπως όλα δείχνουν, αντίστροφα, από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει και η εκπαίδευση των περισσότερων από 2.000 νοσηλευτών και επαγγελματιών υγείας που θα στελεχώσουν τα εκατοντάδες εμβολιαστικά κέντρα.
Οπως εξηγεί ο Θεμιστοκλέους, πρόκειται ούτως ή άλλως για έμπειρο υγειονομικό προσωπικό, που θα ενημερωθεί κυρίως για τις… ιδιαιτερότητες των νέων εμβολίων σε ό,τι αφορά τη φύλαξη και τη χρήση τους, με τον ίδιο να συμπληρώνει ότι σε κάθε κέντρο θα υπάρχει πάντα και ένας γιατρός που θα επιβλέπει τη διαδικασία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις