Δυο επαγγελματίες μπασκετμπολίστες στην υπηρεσία των δημοτών τους
Οι αντιδήμαρχοι των δήμων Παπάγου-Χολαργού και Γλυφάδας, Μιχάλης Υφαντής και Περικλής Δορκοφίκης μίλησαν στο in.gr
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Οι αθλητές του μπάσκετ είναι δημοφιλείς. Είναι επίσης και ομαδικοί αφού έχουν μάθει πως χωρίς ομαδικότητα γράφεις μόνο ήττες. Ξέρουν από σκληρή δουλειά και …τρέξιμο. Πειθαρχούν στις οδηγίες του προπονητή τους, ενώ παράλληλα λαμβάνουν και πρωτοβουλίες. Επίσης, έχουν μάθει πως τίποτα δεν κατακτάτε χωρίς ιδρώτα και κατάθεση ψυχής. Τι και αν τα χρόνια που έπαιζαν επαγγελματικά μπάσκετ ολοκληρώθηκαν!
Η διάθεση τους να νικήσουν μεταφέρθηκε σε άλλο γήπεδο, πιο σκληρό, πιο σύνθετο, πιο απαιτητικό. Αυτό δεν τους ενοχλεί αντίθετα τους δημιουργεί νέα κίνητρα και τους ενεργοποιεί. Δυο επιτυχημένοι λοιπόν αθλητές του μπάσκετ υπηρετούν από θέσεις ευθύνης τους δημότες τους ως αρμόδιοι αντιδήμαρχοι στους δήμους Παπάγου-Χολαργού και Γλυφάδας αντίστοιχα. Ο λόγος για τον Μιχάλη Υφαντή, αντιδήμαρχο περιβάλλοντος, καθαριότητας, ανακύκλωσης και αθλητισμού και τον Περικλή Δορκοφίκη αντιδήμαρχο αθλητισμού και παιδείας. Εμείς τους ευχόμαστε πολλές εύστοχες αποφάσεις και δυνατή άμυνα στα προβλήματα.
Μιχάλης Υφαντής
Στο μπάσκετ είναι 5 εναντίον 5 και το παιχνίδι έχει κανόνες. Στην αυτοδιοίκηση ισχύει το ίδιο; Τα προβλήματα αλλά και η γραφειοκρατία/πολυνομία μήπως είναι πάντα πάνω από τις λύσεις;
Γενικά στον αθλητισμό υπάρχουν κανόνες και ως ιδεώδες κοινωνικοποιεί, σε μαθαίνει να σέβεσαι, να συνεργάζεσαι και φυσικά να αγωνίζεσαι. Σε μαθαίνει να έχεις υπομονή και επιμονή, προκειμένου να πετύχεις το στόχο σου.
Κανόνες όμως υπάρχουν και στην κοινωνία μας και αυτοί είναι που βοηθούν στην αρμονική συμβίωση όλων μας.
Στην αυτοδιοίκηση επίσης υπάρχουν κανόνες και φυσικά μεγάλη γραφειοκρατία. Ένα απλό θα σας πω. Για να αγοραστούν κάδοι, χρειάζεται εκπόνηση μελέτης και μια ακολουθία διαδικασιών, που είναι αρκετά χρονοβόρα.
Δεν θεωρώ όμως ότι η γραφειοκρατία είναι πάνω από τις λύσεις, απλά πολλές φορές αργεί να δώσει λύσεις, αλλά με υπομονή και επιμονή «κερδίζουμε όλοι το παιχνίδι» για μια πόλη που κάθε μέρα θα γίνεται καλύτερη για τους πολίτες.
Έχουν παρατηρηθεί όπως και σε άλλους δήμους άλλωστε, φαινόμενα ελλείψεων σε κάδους αλλά και μειωμένα –σε σχέση με τις ανάγκες- δρομολόγια απορριμματοφόρων. Είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί επαρκώς το ζήτημα ή γίνεται ότι είναι δυνατό βάση των δυνατοτήτων του δήμου;
Θα ξεκινήσω λέγοντας πως η υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου του Δήμου μας απαρτίζεται από ικανότατους υπαλλήλους, που ειλικρινά δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό.
Το προσωπικό βέβαια δεν είναι επαρκές, όπως σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του δήμου, με εξαίρεση τις περιόδους που προσλαμβάνουμε συμβασιούχους, που κυρίως είναι οδοκαθαριστές.
Παρόλα αυτά, οφείλω να πω, πως οι εργαζόμενοι διακρίνονται από ευσυνειδησία και υπευθυνότητα.
Σχετικά με τους κάδους, να σας πω καταρχήν για την Κοινότητα Παπάγου στην οποία είμαι Αντιδήμαρχος, ότι έχει μια ιδιομορφία. Έχει πολλά αδιέξοδα και μικρά στενά, στα οποία δεν μπορούν να μπουν τα απορριμματοφόρα, λόγω μεγάλου όγκου, οπότε και δεν μπορούν να τοποθετηθούν οι γνωστοί κάδοι. Στα υπόλοιπα σημεία υπάρχουν κάδοι, τους οποίους ανανεώνουμε όταν χρειαστεί.
Σχετικά με τα δρομολόγια, υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο τηρείται ευλαβικά θα έλεγα, αλλά θα πρέπει και εμείς να είμαστε πιο προσεκτικοί.
Και τι εννοώ, λέγοντας αυτό.
Να τοποθετούμε τα απορρίμματα στο σωστό κάδο και αν δούμε ότι είναι γεμάτος να κάνουμε τον κόπο να πάμε λίγο παρακάτω.
Όσον αφορά στα φαινόμενα καταστροφών σε κάδους, ευτυχώς δεν έχουμε στον δήμο μας.
Με την πανδημία σε πλήρη εξέλιξη, ο δικός σας τομέας ευθύνης πόσο έχει επηρεαστεί;
Η πανδημία έχει επηρεάσει ολόκληρη την ανθρωπότητα και κάθε πτυχή της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Φυσικό είναι να έχει επηρεαστεί και η λειτουργία των δήμων που όλο αυτό το διάστημα σηκώνουν ένα πολύ μεγάλο βάρος.
Έτσι λοιπόν οι απαιτήσεις στον τομέα καθαριότητας αυξήθηκαν, κάτι που είναι λογικό, μιας και μιλάμε για την προστασία της υγείας των πολιτών.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι από την αρχή της πανδημίας η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου μας, ανταποκρίθηκε άριστα, έχοντας ένα οργανωμένο και συντονισμένο σχέδιο προκειμένου να διατηρείται η πόλη μας καθαρή, αλλά και να αποτραπεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η διασπορά του κορονοϊού.
Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, ήταν και είναι καθημερινά στην πρώτη γραμμή και δίνουν πραγματικά έναν δύσκολο αγώνα.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι σε αυτό τον αγώνα, χρειάζονται συμμάχους. Και οι σύμμαχοι δεν είναι άλλοι από τους πολίτες του δήμου μας, που στην πλειοψηφία τους επιδεικνύουν αυξημένο αίσθημα ευθύνης και βοηθούν στο έργο των υπαλλήλων και του δήμου.
Ως αρμόδιος αντιδήμαρχος και σε θέματα πρασίνου, τι θα απαντούσατε σε εκείνους που συχνά πυκνά αναφέρονται σε άσκοπο κόψιμο δέντρων;
Θα απαντούσα καταρχήν ότι όλοι αγαπάμε το πράσινο και ότι η δημοτική αρχή έχει περιβαλλοντική συνείδηση. Απόδειξη αυτού, τα πολλά προγράμματα χωριστής συλλογής απορριμμάτων που υλοποιούνται στον δήμο μας, αλλά και κατοχή μιας από τις πρώτες θέσεις στον τομέα της ανακύκλωσης στην Αττική, οι δεντροφυτεύσεις που έχουν γίνει στον Υμηττό, τα προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στα σχολεία μας, κ.α.
Πάμε τώρα στα δέντρα. Για να κοπεί ένα δέντρο χρειάζεται απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Και έχει τύχει να μας έρχεται εισήγηση για κόψιμο δέντρου και να μην περνάς από το ΔΣ.
Όταν όμως εμποδίζει την κύρια είσοδο ή την είσοδο σε πάρκινγκ νεόδμητων οικιών, όταν υπάρχει κίνδυνος να πέσει ένα δέντρο ή όταν οι ρίζες του δέντρου έχουν καταστρέψει το οδόστρωμα, τότε υπάρχει ανάγκη να κοπεί.
Ο δήμος Παπάγου-Χολαργού ποτέ στο ισοζύγιο πρασίνου δεν ήταν υπολειμματικός. Όμως σε διάφορα σημεία του δήμου, το πράσινο, «συνοδεύεται» από σκουπίδια. Δεν ανήκω σε εκείνους που κατηγορούν την δημοτική αρχή για ότι συμβαίνει αφού ο κάθε δημότης πρέπει να είναι υπεύθυνος πολίτης. Όμως, για παράδειγμα για πιο λόγο δεν υπάρχουν αυστηρότερες κυρώσεις για εκείνους που μολύνουν συνειδητά το περιβάλλον; Ποια είναι η γνώμη σας;
Όπως είπατε και εσείς ο δήμος μας ποτέ στο ισοζύγιο πρασίνου δεν ήταν υπολειμματικός. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια από τις πιο πράσινες πόλεις της Αττικής, στους πρόποδες του πανέμορφου Υμηττού.
Ο δήμος Παπάγου – Χολαργού έχει εκπονήσει κανονισμό καθαριότητας σύμφωνα με τον οποίο προβλέπονται κυρώσεις σε όσους δεν τον τηρούν. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι συνειδητά μολύνουν κάποιοι το περιβάλλον εδώ στο δήμο μας. Πιστεύω ότι από αμέλεια ή από άγνοια παρατηρούνται τέτοιου είδους φαινόμενα. Προσπαθούμε με εκστρατείες ενημέρωσης και με συστάσεις να αφυπνίσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση καθώς και να προτρέψουμε τους κατοίκους μας να είναι πιο προσεκτικοί.
Για την ώρα δεν έχει χρειαστεί να καταφύγουμε σε αυστηρότερες κυρώσεις, αλλά αν χρειαστεί φυσικά και θα το κάνουμε.
Φυσικά, είστε και αρμόδιος για θέματα αθλητισμού. Ως άνθρωπος του αθλητισμού με πολλά χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στο χώρο του μπάσκετ, μπορείτε να μου απαντήσετε α) Για πιο λόγο το γήπεδο ποδοσφαίρου της Κύπρου, ακόμη είναι χωμάτινο και β) για πιο λόγο ο δήμος σας ακόμη δεν έχει κολυμβητήριο;
Ας ξεκινήσουμε από το γήπεδο της οδού Κύπρου. Ο Δήμαρχος, από το 2015 έχει ξεκινήσει διαδικασίες προκειμένου να στρωθεί το γήπεδο με τάπητα και κατάφερε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια Αττικής.
Το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο βρίσκεται το γήπεδο είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος κοινόχρηστου πρασίνου, οπότε ξεκίνησε μια διαδικασία με τρομερές καθυστερήσεις.
Για παράδειγμα θα σας πω ότι το 2015 έγινε διαχειριστική μελέτη από τον δήμο και εγκρίθηκε το 2018 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.
Ο Δήμος έχει ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αναμένουμε από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων της Περιφέρειας Αττικής έγκριση, ώστε να προχωρήσουμε.
Σχετικά με το κολυμβητήριο, καταρχήν να σας πω ότι το έργο αυτό το έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», αλλά ο δήμος μας έχει ήδη προχωρήσει κάποιες διαδικασίες, όπως έχει πάρει έγκριση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, έχει γίνει επικαιροποίηση της μελέτης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τα σύγχρονα πρότυπα και αναμένουμε επίσης την έγκριση από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων της Περιφέρειας Αττικής.
Δεν μπορώ να μην εξάρω το πολύ καλό δημοτικό γυμναστήριο που υπάρχει στο δήμο. Εκτός από αυτό, στο πρόγραμμα σας τι άλλο υπάρχει που να διευκολύνει ή ακόμη και να προτρέπει τους δημότες να αθλούνται κ. Υφαντή; Σε ανθρώπους ΑΜΕΑ ο δήμος σας είναι φιλικός για άθληση; Αναφέρομαι σε εγκαταστάσεις και προγράμματα.
Αυτό που σίγουρα προτρέπει τους δημότες και κατοίκους μας να αθλούνται είναι οι εγκαταστάσεις μας που σχεδόν στο σύνολό τους έχουν αναβαθμιστεί.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σπουδαίο έργο στον τομέα του αθλητισμού στον Δήμο μας, κάτι για το οποίο είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος, μιας και είμαι μέλος αυτής της δημοτικής αρχής.
Και δεν σας κρύβω ότι ένας από τους λόγους που με έκανε να κατέβω υποψήφιος με τον Ηλία Αποστολόπουλο στις τελευταίες εκλογές, είναι το έργο του στον τομέα του αθλητισμού. Είναι η χαρά που αισθάνομαι όταν βλέπω τα γήπεδα γεμάτα κυρίως παιδιά, αλλά και πολίτες όλων των ηλικιών.
‘Εκτός από τα δημοτικά γυμναστήρια, έχουν αναβαθμιστεί σχεδόν όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου μας. Μια βόλτα στην πόλη μας, αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι έχουμε επενδύσει στον αθλητισμό και αυτή η επένδυση έχει αποδώσει καρπούς, μιας και εκατοντάδες συμπολιτών μας αθλούνται καθημερινά σε αυτές.
Ας ξεκινήσουμε από το αθλητικό κέντρο Παπάγου και με το γνωστό σε όλους μας saloon, το οποίο μετά από 30 ολόκληρα χρόνια απέκτησε νέο παρκέ, ανακαινίστηκαν όλοι οι χώροι του και τοποθετήθηκαν νέοι προβολείς led. Στο ίδιο αθλητικό κέντρο υπάρχουν, γήπεδο στίβου που επίσης επιστρώθηκε με ελαστικό ταρτάν, ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, γήπεδα τένις, γήπεδα beach volley και υπαίθριο γυμναστήριο. Να σημειώσω εδώ ότι υπάρχουν σε αρκετά σημεία του δήμου μας υπαίθρια γυμναστήρια.
Άλλο ένα σπουδαίο έργο, είναι η επίστρωση με ταρτάν του στίβου στο αθλητικό κέντρο Χολαργού, στο νταμάρι, στο χώρο που βρίσκεται και το κλειστό γυμναστήριο «Α. Τρίτσης», επίσης αναβαθμισμένο και τα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ στα οποία άμεσα θα τοποθετηθεί λυόμενο στέγαστρο.
Επίσης, το αθλητικό κέντρο στην οδό Περικλέους, με ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ και τένις, που αποτελεί στέκι κυρίως ενηλίκων και πρόσφατα τους παραδώσαμε τα γήπεδα μπάσκετ με νέο ελαστικό τάπητα.
Όσον αφορά στα προγράμματα των δημοτικών γυμναστηρίων, είναι προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της εποχής, αλλά και κάθε ηλικίας.
Τέλος σχετικά με την αναφορά σας στα άτομα με αναπηρίες, ο δήμος μας είναι αρκετά φιλικός θα έλεγα και στον τομέα του αθλητισμού, αλλά η αλήθεια είναι ότι ως χώρα γενικότερα, είμαστε αρκετά πίσω και θα πρέπει να τρέξουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς, ώστε τα ΑμεΑ να αποτελούν ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας.
Γέννημα θρέμμα του δήμου κ. Υφαντή, θεωρείτε πως η πανδημία θα δημιουργήσει προβλήματα στη τοπική επιχειρηματικότητα και επιπλέον ανεργία; Τι κάνετε εσείς ως δημοτική αρχή, ώστε να ενισχύσετε την τοπική επιχειρηματικότητα αλλά και την αντιμετώπιση της ανεργίας;
Σίγουρα έχει δημιουργήσει προβλήματα στη επιχειρηματικότητα η πανδημία και δυστυχώς δύσκολα θα επουλωθούν οι πληγές που έχει προκαλέσει.
Η δημοτική αρχή Παπάγου – Χολαργού, από την προηγούμενη φάση της πανδημίας, προχώρησε μέτρα στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα:
- Απαλλαγή των επιχειρήσεων από τέλη καθαριότητας και φωτισμού.
- Δωρεάν δημιουργία e-shop και ιστοσελίδας, σε συνεργασία με το επαγγελματικό επιμελητήριο Αθηνών.
- Δωρεάν καταχώρηση των τοπικών επιχειρήσεων στον οδηγό πόλης του δήμου μας, με σκοπό την προώθησή τους.
Όσον αφορά στον τομέα της ανεργίας, η αλήθεια είναι ότι έχει εκτιναχθεί στα ύψη και είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Στο δήμο μας υπάρχει τμήμα προώθησης της απασχόλησης που συλλέγει βιογραφικά, έρχεται σε επαφή με ανέργους και συνεργάζεται με επιχειρήσεις, ώστε να μας ενημερώνουν για κενές θέσεις εργασίας.
Περικλής Δορκοφίκης
Στο μπάσκετ το παιχνίδι παίζεται από τις 4 γραμμές του γηπέδου. Ισχύει το ίδιο για την αυτοδιοίκηση;
Δεν παίζεται μόνο εκεί: Χρειάζεται η σκληρή προπόνηση, ομαδική και ατομική, η οργάνωση, η μελέτη και η προετοιμασία κάθε παιχνιδιού, η καθημερινή προσπάθεια για βελτίωση και διόρθωση των λαθών. Έτσι και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι πολίτες στη Γλυφάδα βλέπουν τα έργα που γίνονται στην πόλη και τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος μας, αλλά πίσω από αυτό υπάρχει κάθε μέρα τρομερή και επίπονη δουλειά.
Θεωρείτε πως το επίπεδο της παιδείας μας δικαιολογεί βανδαλισμούς δημόσιων χώρων; Πρόσφατα στον όμορο δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης άγνωστοι σχεδόν διέλυσαν ένα σχολείο. Σε εσάς παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα;
Θέλω να πιστεύω ότι το συμβάν που αναφέρατε ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, που δεν θα επαναληφθεί. Στην πόλη μας δεν έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα και καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να έχουμε μια αρμονική σχέση με τις σχολικές επιτροπές, τους διευθυντές των σχολείων, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και φυσικά τους ίδιους τους μαθητές. Θεωρώ ότι έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να έχουν ένα σύγχρονο και ποιοτικό σχολικό περιβάλλον και βάζουν και οι ίδιοι τα δυνατά τους για να το προστατεύσουν.
Ως πρώην επαγγελματίας μπασκετμπολίστας, πιστεύετε ότι ο αθλητισμός «διδάσκεται» επαρκώς στα σχολεία μας;
Πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτίωση. Πολλοί γύρω μας δυστυχώς υποτιμούν τον ρόλο του αθλητισμού στα σχολεία και δεν αντιλαμβάνονται πόσο κομβικός είναι για να εμφυσήσει στα παιδιά τις έννοιες της ομαδικότητας, της ευγενούς άμιλλας, της προσπάθειας, της αυτοπειθαρχίας, του σεβασμού στον αντίπαλο. Εκτιμώ ότι μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί το πλαίσιο για τον σχολικό αθλητισμό και να τεθεί σε νέες, σύγχρονες βάσεις.
Είστε αντιδήμαρχος παιδείας. Μετά από δεκαετή κρίση και τώρα πανδημία τι θα λέγατε σε ένα παιδί για τον κόσμο που στα μάτια του μάλλον τον αντιλαμβάνεται ως φοβικό και ανασφαλή;
Σαφώς και τον κατανοώ απόλυτα, όποιο παιδί ή έφηβο αισθάνεται έτσι. Και το σχολείο μπορεί να τον βοηθήσει πολλαπλώς σε αυτό. Να τον στηρίξει και να σταθεί δίπλα του. Να του δώσει τα κατάλληλα εφόδια και τις γνώσεις για να προχωρήσει στη ζωή. Και κάτι ακόμα, σημαντικό: Να καταλάβει, μελετώντας τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, ότι περάσαμε από χίλια κύματα, από πολέμους, εμφυλίους, δικτατορίες, εθνικές τραγωδίες, κρίσεις και πολλά ακόμα. Πάντα όμως σταθήκαμε στα πόδια μας στη συνέχεια, πάντα κοιτάζαμε μπροστά, πάντα προκόβαμε. Έτσι θα κάνει και η νέα γενιά, μετά από μια δεκαετή κρίση που σημαδεύτηκε από τρία μνημόνια και μία πανδημία, θα είναι εκείνη που θα οδηγήσει την πατρίδα μας ξανά ψηλά.
Στην περιοχή της Ευρυάλης κατασκευάσατε ως Δήμος ένα πολύ καλό γήπεδο μπάσκετ. Έχει καλυφθεί η ζήτηση σε χώρους άθλησης κ. Δορκοφίκη;
Είμαστε πραγματικά πολύ χαρούμενοι που προσθέσαμε και αυτό το μικρό “διαμαντάκι” στην όλη μας και κυρίως που βλέπουμε ότι το απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι. Την τελευταία πενταετία έχουμε κάνει μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, αναβαθμίζοντας τους κλειστούς και ανοιχτούς αθλητικούς χώρους στη Γλυφάδα και προσθέτοντας νέους. Σε αυτή τη λογική θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε και σύντομα θα έχουμε κι άλλα νέα στο κομμάτι αυτό.
Κατά πόσο οι υποδομές του δήμου Γλυφάδας διευκολύνουν την άθληση των ΑΜΕΑ; Υπάρχουν χώροι εκγύμνασης αλλά και επιστημονικό προσωπικό να επιμελείται;
Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση, γιατί είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί έντονα από την πρώτη στιγμή. Να έχουν όλοι ίσα δικαιώματα στην άθληση και ίδιες δυνατότητες. Είναι πολλές οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει σχετικά, να σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε τοποθετήσει έναν πρωτοποριακό μηχανισμό για την εξυπηρέτηση των συνανθρώπων μας με αναπηρία, αλλά και για την αποκατάσταση μυϊκών τραυματισμών, στο δημοτικό κολυμβητήριο, στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Μάκης Λιούγκας». Το σύγχρονο αναβατόριο i-Swim είναι ειδικά σχεδιασμένο για άτομα με κινητικά προβλήματα, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στην πισίνα με άνεση και ασφάλεια. Τέτοιες λύσεις αναζητούμε και προσφέρουμε όπου είναι δυνατόν στους συμπολίτες μας ΑΜΕΑ.
Ο κόσμος πειθαρχεί στα μέτρα περιορισμού ως μέσο ανάσχεσης της εξάπλωσης της πανδημίας; Επίσης, όλοι οι εκπαιδευτικοί κάνουν τεστ ανίχνευσης κορονοϊου πλέον, μετά και το περιστατικό με την άρνηση κάποιων στο 5ο δημοτικό προ λίγων ημερών να εξεταστούν;
Το περιστατικό αυτό ευτυχώς ήταν μεμονωμένο και μάλιστα την επόμενη ημέρα όλοι οι εκπαιδευτικοί προσήλθαν και έκαναν το τεστ, που έγινε με δαπάνη του Δήμου Γλυφάδας, όπως σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις. Έχουμε συμπληρώσει εννέα μήνες πλέον με τον κορονοϊό, είναι εύλογο να έχει επέλθει κάποια κούραση σε πολλούς ανθρώπους. Σε όλους εξάλλου έχει αλλάξει η ζωή μας και οι συνήθειές μας αυτό το διάστημα. Ωστόσο, εκτιμώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων φορά μάσκα, τηρεί αποστάσεις, φροντίζει για την ατομική υγιεινή και δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη κατά της διασποράς του κορονοϊού. Από την πλευρά μας, στο Δήμο Γλυφάδας έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να παρέχουμε ψηφιακές υπηρεσίες στους δημότες, για να βοηθάμε τους πιο αδύναμους και ανήμπορους τη δύσκολη αυτή περίοδο και φυσικά – όσο τα σχολεία είναι ανοιχτά – να μεριμνούμε με κάθε μέσο για την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών.
Δεν είναι αρμοδιότητα σας, όμως μαίνεται όπως φαίνεται ένας άτυπος πόλεμος μεταξύ του δήμου σας και… παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Μετράτε μάλιστα συχνά πυκνά και την ακτινοβολία σε διάφορες συνοικίες σας. Το σχόλιο σας.
Πράγματι, εκφεύγει της αρμοδιότητας του Δήμου, ωστόσο ακούμε με προσοχή τα παράπονά και τις ανησυχίες των συμπολιτών μας και κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος. Για παράδειγμα μετράμε με ιδιωτικά συνεργεία και έξοδα του Δήμου μας την ακτινοβολία σε ευαίσθητες περιοχές όπως κοντά σε σχολεία, παιδικές χαρές κλπ.
Διάφορα συμβαίνουν στη πόλη σας και δεν είναι θετικά. Διαρρήξεις, πυρκαγιές, κλοπές κτλ. Καταλαβαίνουμε πως δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί μια πολυσύχναστη πόλη όπως η Γλυφάδα και στην οποία συρρέουν κατά χιλιάδες άνθρωποι και από άλλες περιοχές καθώς προσφέρει εξαιρετικές επιλογές διασκέδασης. Εκτός της αστυνομίας η δημοτική αστυνομία της πόλης είναι επαρκώς επανδρωμένη κ. Δορκοφίκη;
Η δημοτική μας αστυνομία παρόλο που δυστυχώς έχει πολύ περιορισμένο προσωπικό κάνει συχνούς ελέγχους και επιτηρεί την τήρηση των κανόνων στην πόλη. Το τελευταίο διάστημα έχει επιφορτιστεί και με καθήκοντα σχετικά με την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού και την τήρηση των μέτρων και πραγματικά θέλω να συγχαρώ όλους τους ανθρώπους της δημοτικής αστυνομίας για τη σκληρή δουλειά που κάνουν υπό τόσο δύσκολες συνθήκες.
Τέλος, ο Δήμος Γλυφάδας έχει «μερίδιο» στη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού. Εκτός από έκρηξη τιμών στα ακίνητα, θεωρείτε πως θα συμβάλλει στην άνοδο συνολικά της οικονομικής ζωής του τόπου; Επίσης, πως θα καταφέρει η Γλυφάδα να «αντέξει» τον επιπλέον κόσμο που θα συγκεντρωθεί όταν με το καλό ολοκληρωθεί το έργο;
Εκτιμώ βαθιά ότι είναι ένα έργο υπερτοπικής αξίας, που μπορεί να συμβάλει στην πρόοδο και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής και φυσικά στην τόνωση της εθνικής οικονομίας. Η δημοτική μας αρχή υποστηρίζει εξαρχής την επένδυση, που αποτελεί ένα έργο εθνικής εμβέλειας, ενισχύει την ανάπτυξη, δημιουργεί θέσεις εργασίας, αξιοποιεί μια εγκαταλελειμμένη επί δύο δεκαετίες έκταση. Η αξιοποίηση αυτή πρέπει να γίνει με τρόπο βιώσιμο, με τρόπο που θα δημιουργεί ισόρροπη ανάπτυξη, με τρόπο που θα ενσωματώνει ομαλά την επένδυση σε όλη την ευρύτερη «γειτονιά». Ως προς το τελευταίο σκέλος του ερωτήματός σας, έχουμε υποβάλει στις αρμόδιες αρχές συγκεκριμένα αιτήματα για τη συγκοινωνιακή αναβάθμιση της Γλυφάδας, με ενίσχυση της κάλυψης με λεωφορειακές γραμμές, επέκταση του μετρό με τρεις στάσεις στη Γλυφάδα και
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις