Ερντογάν: Η ΕΕ εθελοτυφλεί – Να μην μπαίνει μπροστά για Ελλάδα και Κύπρο στη Μεσόγειο
Επιμένει στην πολιτική που έχει χαράξει στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει απρόθυμος να προβεί σε υποχωρήσεις
Επιμένει στην πολιτική που έχει χαράξει στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει απρόθυμος να προβεί σε υποχωρήσεις, την ώρα που όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται πως στρέφονται προς την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Κατά τη διάρκεια μηνύματός του, σε τηλεδιάσκεψη τουρκικών πανεπιστημίων με θέμα την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν κατηγόρησε για την ένταση την Ελλάδα και την Κύπρο και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει να εθελοτυφλεί.
«Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί το επίκεντρο των εξελίξεων τα τελευταία χρόνια και πολλές χώρες παρακολουθούν όσα γίνονται. Δεν μπορεί η Τουρκία, η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, να παρακολουθεί τις εξελίξεις… από την εξέδρα. Παρακολουθούμε στενά όσα γίνονται για να προστατεύσουμε τα δικά μας συμφέροντα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτούμε σχέδια και χάρτες που στοχεύουν στον περιορισμό της Αττάλειας. Δεν επιδιώκουμε να παραβιάσουμε τα συμφέροντα και τους νόμους κανενός. Όμως δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς, απειλές, πειρατικές συμπεριφορές, δεν θα επιτρέψουμε σχέδια ιμπεριαλιστικής επέκτασης. Θέλουμε να αφήσουμε πίσω όσα έγιναν τους προηγούμενους μήνες» συνέχισε ο Ερντογάν.
«Θέλουμε να συνεχίσουμε με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο για να λύσουμε τα προβλήματα, χωρίς να αποκλειστεί κανείς από τις λύσεις. Πρέπει να δώσουμε χώρο στη διπλωματία αν θέλουμε μόνιμη λύση» πρόσθεσε και στη συνέχεια, άφησε τις αιχμές του για την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ.
«Διατηρούμε την ψυχραιμία μας στα θέματα με την Ελλάδα και την Κύπρο μετά το 2003. Διατηρούμε επίσης την ίδια συμβιβαστική στάση και σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση το συντομότερο δυνατό και δεν πρέπει να επιτρέψει να χρησιμοποιείται ως «κεφαλή» στην Ανατολική Μεσόγειο από τους Ελληνοκύπριους και την Ελλάδα. Η Ένωση, στο όνομα της αλληλεγγύης, δεν πρέπει να είναι άδικη για την Τουρκία».
Τέλος, ο Ερντογάν ανέφερε πως η πρότασή του για μια σύσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην Τουρκία, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι. «Τους έχουμε προσκαλέσει και δεν θέλουμε να περιμένουμε πολύ. Θέλουμε τη συμμετοχή όλων των γειτόνων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα της Ελλάδας».
Πιο κοντά στην επιβολή κυρώσεων η ΕΕ
Οι προκλητικές ενέργειες με τις νέες παράνομες Navtex, την εμπρηστική ρητορική όπως αυτή του εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάτ Γιατζί ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έθεσε ζήτημα για 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες αλλά και τις δηλώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με την κυριαρχία στο Καστελλόριζο, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να περάσει αυτή τη φορά στη φάση των κυρώσεων.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν σήμερα το κατά πόσον θεωρούν επιβεβλημένο να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας των ενεργειών της στην ανατολική Μεσόγειο, προτού οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της να αποφασίσουν, αργότερα μέσα στην εβδομάδα, εάν θα κάνουν πράξη την απειλή τους να προχωρήσουν στη λήψη τιμωρητικών μέτρων.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας απορρίπτει τη σεναριολογία περί επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή δεν θα ήταν εποικοδομητική.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις την 26η Νοεμβρίου. Η επιστροφή του Ορούτς Ρέις στο λιμάνι και η πρόσκληση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους Ευρωπαίους για διάλογο μπορεί ωστόσο να θεωρηθεί πως δίνουν στην ΕΕ λόγους να μην προχωρήσει, προς το παρόν.
«Οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι» αλλά η επιβολή τους «δεν είναι αυτόματη», εξήγησε ο ευρωπαίος διπλωμάτης.
Όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παίζει τα ρέστα της και τα μηνύματα που στέλνει είναι άκρως απειλητικά. Μένει να φανεί πως η ΕΕ θα αντιμετωπίσει αυτή την επικίνδυνη κατάσταση.
Διπλωματικός μαραθώνιος από Ελλάδα και Κύπρο
Η Ελλάδα και η Κύπρος ζητούν κυρώσεις καθώς εκτιμούν ότι η διορία που έδωσε τον περασμένο Οκτώβριο η ΕΕ στην Τουρκία ουσιαστικά έδειξε ότι η γειτονική χώρα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω από τις προκλήσεις και τις επιθετικές ενέργειες που αμφισβητούν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα σε δύο κράτη μέλη της ΕΕ όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο Νίκος Δένδιας έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο από τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιώντας τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του της ΕΕ προκειμένου να ενισχύσει το μπλοκ των δυνάμεων εντός της ΕΕ που θέλουν κυρώσεις.
Χαραμάδα προσδοκιών για κυρώσεις άφησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με δήλωσή του την Παρασκευή λέγοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία κάνοντας σαφές ότι οι Βρυξέλλες δεν θα μείνουν στα λόγια αυτή τη φορά αν η Άγκυρα δεν αλλάξει συμπεριφορά.
- Το πακέτο ανταλλαγής που θα μπορούσε να στείλει τον Αντετοκούνμπο στο Μαϊάμι – Τι αποκαλύπτουν στις ΗΠΑ
- Πετράλωνα: 15χρονος γρονθοκόπησε 14χρονο έξω από γυμνάσιο για να του πάρει το πατίνι
- Αγροτικά προϊόντα: Στα «κόκκινα» το ισοζύγιο μετά από 3 χρόνια [πίνακες]
- Ντένζελ Ουάσινγκτον: Η «άβολη» στιγμή με τον βασιλιά Κάρολο στην πρεμιέρα του «Gladiator II»
- Πλημμύρες: Καμπανάκι Χαρδαλιά για τον Κηφισό – «Ο τελευταίος καθαρισμός έγινε το 2002»
- Ο Παναθηναϊκός έχει δύσκολη δοκιμασία στην Μπολόνια