Τζένιφερ Ψάκι: Μια βετεράνος… ετών 42
Ψάκι : Η 42χρονη είναι γνώριμο πρόσωπο στον Λευκό Οίκο, όπου υπηρέτησε για χρόνια στο γραφείο Τύπου της κυβέρνησης Ομπάμα ως υποδιευθύντρια Επικοινωνίας
Την περασμένη Τρίτη η Τζένιφερ Ψάκι έκλεισε τα 42 της χρόνια. Γεννημένη την 1η Δεκεμβρίου 1978, η κόρη του εκ Μεσσηνίας Τζιμ Ψάκι και της ιρλανδικής καταγωγής Αϊλιν Μέντβεϊ, παρά τη νεαρή της ηλικία θεωρείται βετεράνος του Λευκού Οίκου, όπου πέρασε τις δύο θητείες του Μπαράκ Ομπάμα, σε διάφορες θέσεις. Τώρα ετοιμάζεται να επιστρέψει εκεί ως εκπρόσωπος Τύπου του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν. Αποτελεί σημαντικό κρίκο στο επικοινωνιακό επιτελείο του πολιτικού που θα ορκισθεί στις 20 Ιανουαρίου ως ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών – ένα επιτελείο το οποίο για πρώτη φορά θα αποτελείται μόνο από γυναίκες. Εχοντας εργαστεί από την αρχή της καριέρας της δίπλα σε πολιτικούς, η Τζεν, όπως τη φωνάζουν οι φίλοι της, αποτελεί ένα γνώριμο πρόσωπο στην Ουάσιγκτον, αγαπητή στους δημοσιογράφους και ανθεκτική για μια θέση που συχνά δέχεται βέλη.
Η Τζεν ήταν η μεγαλύτερη από τις τρεις κόρες του ζεύγους Ψάκι. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ το 1996. Στο σχολείο ήταν αρχηγός της ομάδας κολύμβησης με εξαιρετικές επιδόσεις στο ύπτιο, ένα άθλημα που συνέχισε με επιτυχία και όταν φοιτούσε στο κολέγιο William & Mary στο Γουίλιαμσμπεργκ της Βιρτζίνια, απ’ όπου πήρε πτυχίο στα Αγγλικά και την Κοινωνιολογία. Η νεαρή κοκκινομάλλα (το χρώμα των μαλλιών το πήρε από τους ιρλανδούς προγόνους της) ξεκίνησε σχεδόν αμέσως να ασχολείται επικοινωνιακά με προεκλογικές εκστρατείες. Μετά την αποφοίτησή της πήρε μέρος στις προεκλογικές εκστρατείες των Δημοκρατικών βουλευτών Τομ Χάρκιν και Τομ Βίλσακ. Ηταν στο πλευρό του Τζον Κέρι το 2004 όταν εκείνος διεκδίκησε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, ως επικεφαλής του γραφείου Τύπου. Το 2008 ήταν από τους πρώτους που στάθηκαν δίπλα στον Μπαράκ Ομπάμα όταν εκείνος αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ηταν η εκπρόσωπος Τύπου της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα το 2008 και της εκστρατείας για την επανεκλογή του, τέσσερα χρόνια αργότερα.
Η 42χρονη είναι γνώριμο πρόσωπο στον Λευκό Οίκο, όπου υπηρέτησε για χρόνια στο γραφείο Τύπου της κυβέρνησης Ομπάμα ως υποδιευθύντρια Επικοινωνίας. Το 2011 προοριζόταν για τη θέση της διευθύντριας Επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο, θέση που όμως τελικά πήρε ο Τζέι Κάρνεϊ. Τότε αποφάσισε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση και πέρασε στον ιδιωτικό τομέα, ως αντιπρόεδρος και διευθύντρια του Global Strategy Group, μιας εταιρείας δημοσίων σχέσεων με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ομως δεν μπόρεσε να μείνει για πολύ μακριά και γρήγορα επέστρεψε. Το 2012 έγινε υπεύθυνη Τύπου στην εκστρατεία επανεκλογής του Ομπάμα και τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς ανέλαβε τη θέση του εκπρόσωπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η Τζεν έχει εργασθεί και στις δύο εκστρατείες μου, έχει υπηρετήσει στον Λευκό Οίκο και έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο ως σύμβουλος του υπουργού Κέρι», είχε δηλώσει ο Μπαράκ Ομπάμα το 2015, όταν εκείνη πήγε και πάλι στον Λευκό Οίκο. «Την εμπιστεύομαι πλήρως – και είμαι ενθουσιασμένος που συμφώνησε να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ως διευθύντρια Επικοινωνίας. Είναι αναντικατάστατη».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
Με τα καλύτερα λόγια
Το ίδιο φαίνεται να θεωρεί και ο Τζο Μπάιντεν που μίλησε με τα καλύτερα λόγια για εκείνη όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός της στο καίριο πόστο, μια και η νέα κυβέρνηση μέσα σε αυτό το κλίμα πόλωσης που έχει δημιουργήσει η ρητορική μίσους του Ντόναλντ Τραμπ, θα θέλει να δείξει πως υπηρετεί όλους τους Αμερικανούς – και γι’ αυτό ο τρόπος με τον οποίο θα περνάει η πολιτική της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης θεωρείται ουσιώδης.
Ο πατέρας της Τζιμ Ψάκι θεωρεί πως το ελληνικό της ταπεραμέντο είναι φτιαγμένο για τα δύσκολα. Δεν σταματά να λέει πως μεγάλωσε τις κόρες του σ’ ένα ελληνικό περιβάλλον και συχνά ανατρέχει στην ιστορία της οικογένειας. Ο παππούς του είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη και πήγε μετανάστης στην Αμερική το 1904. Ηταν ένα από τα 14 παιδιά και ο νεότερος από επτά αδέλφια. «Ολα αυτά τα αδέλφια», αφηγήθηκε πρόσφατα ο Τζιμ Ψάκι, «ήρθαν στην Αμερική ο καθένας σε διαφορετική χρονική στιγμή, όπως γινόταν εκείνη την εποχή. Και ξεκίνησε μια επιχείρηση εισαγωγών, ασχολήθηκαν με τις εισαγωγές λαδιού, και άνοιξαν διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Δεν ήξεραν να μιλάνε αγγλικά. Αλλά είχαν επιχειρηματικό πνεύμα και ασχολήθηκαν με διάφορες δουλειές. Αποταμίευσαν αρκετά χρήματα για να στείλουν πίσω στην Ελλάδα και να φέρουν τα επόμενα μέλη της οικογένειας εδώ. Στο τέλος ήρθαν και οι γονείς τους που έζησαν εδώ. Ο παππούς μου πήγε στην ιατρική σχολή του Τζορτζτάουν και την τελείωσε το 1913. Παντρεύτηκε μία νοσοκόμα ιρλανδικής προέλευσης και έκανε έξι παιδιά. Δύο αγόρια και τέσσερα κορίτσια. Ο πατέρας μου είναι μεγαλύτερος από αυτά και ήταν επίσης γιατρός, τελείωσε κι αυτός την ιατρική σχολή Τζορτζτάουν. Και μάλιστα συμμετείχε και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Η οικογένεια Ψάκι διατήρησε έντονη ελληνικότητα και στο μεγάλωμα των παιδιών «όπως μας είχε διδάξει ο παππούς μου», λέει ο Τζιμ Ψάκι. «Εγώ πάντα αυτοπροσδιοριζόμουν ως Ελληνας παρά ως Ιρλανδός. Προφανώς έχω κομμάτια από κάθε κουλτούρα αλλά νομίζω ότι η ελληνική κληρονομιά μας προσφέρει το επιχειρηματικό πνεύμα, την ανεξαρτησία και μία αφοσίωση σε έναν συγκεκριμένο σκοπό στη ζωή μας. Αυτό προσπάθησα να διδάξω και στις κόρες μου». Μάλλον τα κατάφερε, διότι η Τζεν στη διάρκεια μιας ενημέρωσης δημοσιογράφων το 2013 δήλωσε «πολύ περήφανη» για την ελληνική της καταγωγή.
Η Τζένιφερ είναι παντρεμένη με τον Γρέγκορι Μάθιου Μέτσερ και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Το 2017, όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο, ξεκίνησε να εργάζεται ως σχολιάστρια στο CNN ενώ πιο πρόσφατα είχε αναλάβει τη θέση της αντιπροέδρου επικοινωνίας και στρατηγικής στο Ιδρυμα Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη. Τώρα επιστρέφει στα παλιά της λημέρια, σε μια πολύ πιο δύσκολη αποστολή από εκείνη που είχε μέχρι τώρα. Αν πιστέψουμε τον πατέρα της, είναι γεννημένη για τα δύσκολα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις