Δεν κάνουν πίσω Ουγγαρία και Πολωνία για το βέτο – Τελεσίγραφο της ΕΕ
Η ΕΕ θα προχωρήσει με το Ταμείο Ανάκαμψης ανεξάρτητα από την άσκηση βέτο, εάν χρειαστεί.
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει με το χρηματοδοτικό πακέτο του 1,8 τρισεκ. ευρώ για την ανάταση της οικονομίας της που έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, ακόμα κι αν η Ουγγαρία και η Πολωνία συνεχίσουν να προσπαθούν να ασκούν βέτο στο σχέδιο αυτό, δήλωσε ο Επίτροπος για θέματα Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.
Η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία άσκησαν βέτο στην υιοθέτηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021-2027 ύψους 1,1 τρισεκ. ευρώ και του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ διότι η πρόσβαση στους πόρους συνδέεται με το σεβασμό στο κράτος δικαίου.
«Δεν θα υποκύψουμε σε ένα βέτο» δήλωσε ο Τζεντιλόνι σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε από το ιταλικό Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών Μελετών, ISPI, και το υπουργείο Εξωτερικών. «Η ιδέα είναι ότι είμαστε πολύ σαφείς προς αυτά τα κράτη μέλη, θα προχωρήσουμε χωρίς αυτά», δήλωσε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι ανησυχεί για τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με τις δύο χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αλλά εξέφρασε την εμπιστοσύνη ότι θα ξεπεραστεί μέσω συμφωνίας χάρη στην «οδό της διπλωματίας».
«Πρέπει να έχουμε μια συμφωνία με την Ουγγαρία και την Πολωνία μέχρι σήμερα ή αύριο. Αν δεν το κάνουμε, θα προχωρήσουμε σε ένα σενάριο Β», δήλωσε στο Reuters ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.
Το σενάριο Β προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ από 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς την Πολωνία και την Ουγγαρία. Αν τελικά επικρατήσει αυτό το σενάριο, ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ε.Ε. ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ δε θα μπορέσει να προχωρήσει σε έγκριση.
Ωστόσο, με ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιοτρ Μούλερ ανέφερε ότι η στάση της Πολωνίας που αντιτίθεται στη σύνδεση των πόρων της ΕΕ με τον σεβασμό στο κράτος δικαίου παραμένει αμετάβλητη.
Polska podtrzymuje w całości swoje stanowisko w zakresie rozporządzenia warunkującego wydatkowanie środków unijnych. Tylko przepisy zgodne z traktatami i konkluzjami RE mogą być zaakceptowane przez Polskę. Jasno wynika to również ze wspólnej deklaracji Polski 🇵🇱 i Węgier🇭🇺
— Piotr Müller (@PiotrMuller) December 4, 2020
Δεν κάνουν πίσω Ουγγαρία και Πολωνία
Η Ουγγαρία και η Πολωνία διατηρούν το βέτο τους ενάντια στην υιοθέτηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σζιτζάρτο, μετά από συνάντησή του σήμερα με τον Πολωνό ομόλογό του στις Βρυξέλλες.
«Επιβεβαιώσαμε ότι στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου», δήλωσε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ σε ένα βίντεο που κοινοποίησε στο Facebook. «Δεν θα δώσουμε χώρο σε καμία προσπάθεια που αποσκοπεί στη διάλυση αυτής της συνεργασίας.»
Brüsszelből élőben!
Posted by Szijjártó Péter on Monday, 7 December 2020
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Πάβελ Γιαμπλόνσκι ανέφερε στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Polsat News ότι ούτε η χώρα του αλλάζει τη στάση της.
«… Ο πρωθυπουργός κατέστησε ιδιαίτερα σαφές ότι δεν θα συμφωνήσουμε σε καμία λύση που δεν θα εγγυάται τον σεβασμό των δικαιωμάτων μας, δεν θα μας προσφέρει μια εγγύηση ότι είμαστε ασφαλείς, ότι τα δικαιώματα που ορίζονται στη συνθήκη της ΕΕ τηρούνται», είπε.
«Εάν υπάρξει μια συμφωνία που εγγυάται αυτά τα δικαιώματα, τότε θα συμφωνήσουμε. Το βέτο είναι ένα εργαλείο», συνέχισε.
Μοραβιέτσκι: Το βέτο προστατεύει από την κηδεμονία της ΕΕ
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι εξέφρασε την υποψία πριν από τη Σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή ότι ο μηχανσιμός του κράτους δικαίου αποσκοπεί στη μη ενεργοποίηση του Ταμείου ανάκαμψης και στην κηδεμονία των Βρυξελλών
Η προσπάθεια εισαγωγής του μηχανισμού (ελέγχου των αρχών) του κράτους δικαίου στη διαδικασία κατανομής των κονδυλίων του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας «θα μπορούσε να είναι ένα παιχνίδι που παίζουν ορισμένοι εμπλεκόμενοι, ώστε το ευρωπαϊκό Ταμείο ανάκαμψης να μην ενεργοποιηθεί. Μήπως οι παίκτες αυτού του παιχνιδιού οι οποίοι είναι στην πραγματικότητα οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι της κοινής εσωτερικής αγοράς, δεν έχουν καμία διάθεση να πληρώνουν στο κοινό Ταμείο;», γράφει ο πολιτικός του κυβερνώντος εθνικο-λαϊκιστικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) σε άρθρο του το οποίο φιλοξενείται στο αυριανό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt».
Πριν από τον αποφασιστικό γύρο για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας εγείρει σοβαρές κατηγορίες εναντίον των μεγάλων χωρών της ΕΕ.
Το βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας το υπερασπίζεται ο Μοραβιέτσκι ως «βαλβίδα ασφαλείας χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξυπηρετεί την αναζήτηση ενός συμβιβασμού και προστατεύει τους πιο αδύναμους από την κηδεμονία των σημερινών ισχυρών», συνεχίζει.
Ταυτόχρονα, ο Πολωνός πρωθυπουργός αναζητά συμμάχους για τη στάση του, υποστηρίζοντας ότι «αρχικά θα μπορούσε η Πολωνία να επηρεαστεί από τις περικοπές χρηματοδότησης από την ΕΕ λόγω φερόμενων παραβιάσεων του κράτους δικαίου. Μετά, όμως, θα μπορεί να πλήξει κάθε άλλο κράτος της ΕΕ εάν δεν είναι έτοιμο να υποκύψει στη βούληση των Βρυξελλών. Ο επιδιωκόμενος μηχανισμός (ελέγχου των αρχών του) κράτους δικαίου είναι ένα μέσο αυθαιρεσίας, τον οποίο αποφάσισαν σημαντικά λιγότερο δημοκρατικά νομιμοποιημένοι θεσμοί από τα εθνικά κοινοβούλια», τονίζει στο άρθρο του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις