Κοροναϊός : Προβληματισμός επιστημόνων για τα λίγα τεστ – Κώδωνας κινδύνου για άρση του lockdown
Καθώς τα καταστήματα θα ανοίγουν το ένα πίσω από το άλλο όσο τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, και η διάθεση του κόσμου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας εναρμονίζεται με το πνεύμα των ημερών και την χαλάρωση των μέτρων αυτοπροστασίας, ο προβληματισμός που εκφράζουν πολλοί επιστήμονες, είναι κάτι παραπάνω από σοβαρός.
- Τα κινεζικά «Περλ Χάρμπορ» πίσω από παραδεισένιους τουριστικούς προορισμούς που τρομάζουν την Ουάσινγκτον
- Πώς η Google μας λέει αυτό που θέλουμε να ακούσουμε
- Halloween: «Γάτες» εναντίον Ρεπουμπλικανών στην παρέλαση της Νέας Υόρκης
- Θρήνος στην Εύβοια με τον νεκρό πυροσβέστη – Βίντεο με την αεροδιακομιδή
Καθώς τα καταστήματα θα ανοίγουν το ένα πίσω από το άλλο όσο τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, και η διάθεση του κόσμου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας εναρμονίζεται με το πνεύμα των ημερών και την χαλάρωση των μέτρων αυτοπροστασίας, ο προβληματισμός που εκφράζουν πολλοί επιστήμονες, είναι κάτι παραπάνω από σοβαρός.
Είναι κάποιοι από τους επιστήμονες που είχαν τον ίδιο πονοκέφαλο μερικούς μήνες νωρίτερα, όταν ο κοροναϊός ανακτούσε δυνάμεις για να ενσκήψει φονικότερος το φθινόπωρο. Τότε είχαν την αίσθηση πως νομοτελειακά τα πράγματα θα χειροτερέψουν σε λίγο καιρό.
Tο παραμικρό λάθος
Τώρα ο προβληματισμός τους και η απορία για το ποια ακριβώς είναι η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα και σε τι βαθμό η διασπορά της έχει φτάσει σε περιοχές της χώρας που εμφανίζονται ως «ανέγγιχτες» στον χάρτη υγειονομικής επικινδυνότητας, ενεργοποιεί την ίδια σειρήνα συναγερμού.
Οι ειδικοί, που ορισμένοι εξ αυτών δεν αποτελούν την ομάδα των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, και επομένως διαθέτουν μεγαλύτερη ευχέρεια στη διατύπωση της άποψής τους, και στην εκτίμηση του κινδύνου, επισημαίνουν ότι κλείνοντας την πέμπτη εβδομάδα του λοκντάουν, η πανδημία όχι μόνο δεν υποχωρεί, αφαιρώντας καθημερινά τη ζωή 100 και πλέον ανθρώπων, αλλά συμπεριφέρεται σαν ηφαίστειο που είναι έτοιμο να εκραγεί «με το παραμικρό λάθος που θα κάνουμε».
Τσουνάμι νεκρών;
Και όχι μόνο δεν υποχωρεί η πανδημία, όπως πολλοί ειδικοί ανέμεναν, αλλά δεν είμαστε σε θέση να πούμε με βεβαιότητα πόσα είναι τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα αφού ο αριθμός των τεστ, αιφνιδίως παρουσιάζει όπως τονίζουν, μία ανεξήγητη μείωση.
Πραγματικά, ο αριθμός των τεστ όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που κοινοποιεί ο ΕΟΔΥ, εμφανίζει αξιοσημείωτη μείωση και μάλιστα την περίοδο που ειδικοί και κυβέρνηση καλούνται να λάβουν αποφάσεις για άρση περιορισμών και ενίσχυση της καθημαγμένης οικονομίας, οι οποίες ακριβώς σε αυτή τη ρευστή κατάσταση, μπορεί να πυροδοτήσουν τσουνάμι θανάτων, χειρότερο από «μακελειό» που συμβαίνει καθημερινά στη Βόρεια Ελλάδα.
Μείωση των τεστ
Το γιατί αιφνιδίως μειώνονται τα τεστ, τη στιγμή που κάθε 10 μέρες συμπληρώνεται χιλιάδα νεκρών στην Ελλάδα, που τάφοι ανοίγονται νυχθημερόν, που αφήσαμε πίσω μας ήδη το αδιανόητο πριν κάποιες εβδομάδες φράγμα των 3000 θανάτων, παραμένει ανεξήγητο όμως για κάποιους επιστήμονες ιδιαίτερα επίφοβο.
«Η Ελλάδα παρουσιάζει τώρα πολύ έντονα περίεργο λόγο θανάτων προς κρούσματα. Η Ελλάδα πήδηξε από το 1,5 στο 2,5 μέσα στον μήνα, δεν μετρήσαμε σωστά, με βάση όχι μόνο τον αριθμό των τεστ αλλά και τη στρατηγική». Στα τεστ (rapid και PCR), βλέπουμε μια πολύ περίεργη μικρή μείωση καθημερινά, έχουμε 3.000 με 4.000 τεστ μείωση σε σχέση με τρεις εβδομάδες πριν. Πρέπει να αυξάνουμε τον αριθμό των τεστ», ανέφερε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.
Το Iatronet επεξεργάστηκε τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα τεστ και κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:
- Την εβδομάδα 17 έως 23 Νοεμβρίου, είχαν διενεργηθεί 118.943 μοριακές εξετάσεις PCR ή 16.991 εξετάσεις την ημέρα.
- Την επόμενη εβδομάδα, 24 έως 30 Νοεμβρίου, είχαν γίνει 104.268 τεστ για κορωνοϊό ή 14.895 τεστ ανά ημέρα.
- Την εβδομάδα 1 έως 7 Δεκεμβρίου, έχουν διενεργηθεί 90.668 τεστ ή 12.952 τεστ την ημέρα.
- Από την εβδομάδα 17-23 Νοεμβρίου έως και την 1η εβδομάδα Δεκεμβρίου, υπήρξε μείωση κατά περίπου 24%.
Πόσα κρούσματα έχουμε στην Ελλάδα;
Οι επιστήμονες λένε ουσιαστικά ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσες χιλιάδες άνθρωποι είναι φορείς του ιού. Και όταν δεν έχεις έναν τέτοιον αριθμό στα χέρια σου, ή μία εκτίμηση μεγέθους με μικρή απόκλιση από την πραγματικότητα, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για άνοιγμα καταστημάτων, οποιουδήποτε κλάδου, μπορεί να μεγιστοποιήσουν το κόστος σε ζωές, επιφέροντας τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Πώς θα μπορέσεις να φρενάρεις τον συνωστισμό όταν για παράδειγμα στην Αττική, με κλειστά καταστήματα κοντά στην πέμπτη εβδομάδα της καραντίνας, το κυκλοφοριακό θυμίζει άλλες εποχές και σε δρόμους και πλατείες ο κόσμος κυκλοφορεί κανονικά σαν ο χρόνος να γύρισε ξαφνικά πίσω;
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, επισήμανε ότι «δεν είναι εύκολα τα πράγματα, είναι δύσκολα αυτή τη στιγμή, έχουμε και λίγες δυνατότητες να δούμε τι γίνεται στη νότια Ελλάδα, γιατί είναι ελάχιστα τα τεστ που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες. Περιμένοντας το εμβόλιο πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί, να μην αφήσουμε τον ιό να πλησιάσει και να μπει στα σπίτια μας. Για τις γιορτές, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα οικογενειακό, χαρούμενο περιβάλλον, χωρίς να έχουμε πολλές επαφές με ανθρώπους».
Ανάγκη για περισσότερα τεστ
«Και στη νησιωτική χώρα και στην Πελοπόννησο ακούγεται ότι δεν έχουν κρούσματα, αλλά φοβάμαι ότι πρέπει να κάνουμε τεστ, να εκπροσωπηθούν και αυτές οι περιοχές για να δούμε τι κινδύνους εγκυμονεί η κατάσταση εκεί. Και στην Αττική, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα τεστ, και καλό θα ήταν να είχαμε ένα τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα, για να διατηρήσουμε μια ασφάλεια, να μην ξεφύγουμε στις γιορτές. Στην Αμερική μετά τη γιορτή Ευχαριστιών έχουν αύξηση στα κρούσματα, και υπάρχουν προτροπές ώστε ο κόσμος να μάθει πώς να πει όχι σε μια οικογενειακή συγκέντρωση», συνέχισε η κ. Λινού.
Αναφορικά με το γιατί ανοίγουν τα πάντα στη Βρετανία, η ίδια είπε ότι «Εξαρτάται πώς κανείς ζυγίζει τον κίνδυνο για απώλεια ανθρώπινων ζωών, σε σχέση με τον θεωρητικό κίνδυνο στην οικονομία. Οι πραγματικές μελέτες λένε ότι ό,τι και αν επενδύσουμε σήμερα για την προστασία μας, αυτό θα δεκαπλασιαστεί το επόμενο διάστημα».
Για κομμωτήρια και λιανεμπόριο
Σχετικά με το επερχόμενο άνοιγμα κομμωτηρίων και λιανεμπορίου, η ίδια είπε ότι «Μελετούν στην Επιτροπή και η Πολιτεία τον κίνδυνο διασποράς. Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων».
«Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή και όχι μέχρι να έρθει το εμβόλιο, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί η πλειονότητα. Και τον καιρό που θα κάνουμε το εμβόλιο, ο κίνδυνος παραμένει»
Κατά της επαναλειτουργίας του λιανικού εμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου τάχθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Ελπίζω να μην έχουμε μετέωρα βήματα… Στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και Ήπειρο που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο 14 Δεκεμβρίου. Και δεν ξέρω ποσό καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα» εξήγησε. «Νομίζω για να μιλήσουμε για τρίτο κύμα πρέπει να δούμε το δεύτερο να ξεθυμαίνει, δεν ξεθυμαίνει, συνεχίζεται το ίδιο, θα έχουμε αναζωπύρωση και ενίσχυση του δεύτερου κύματος αν πάμε σε πρόωρη κίνηση που θα φέρει ένταση και κορύφωση στην κυκλοφορία του ιού» προειδοποίησε.
Ο κ. Εξαδάκτυλος παρέπεμψε για άνοιγμα του λιανεμπορίου «ενδεχομένως μια εβδομάδα μετά… να το δούμε». «Ο αριθμός κρουσμάτων έφτασε σε οροφή νωρίτερα απ’ ό,τι περιμέναμε και επιμένει, το ένα είναι συνάρτηση του αλλού. Μετά τις γιορτές θα δούμε αποκλιμάκωση έτσι όπως φαίνεται» τόνισε.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ακόμα και στις περιοχές με καλή εικόνα κρουσμάτων. «Η Θεσσαλονίκη του 1,5 εκατ. πληθυσμού στις 7 Οκτωβρίου είχε επτά κρούσματα και στις 22 είχε αν θυμάμαι καλά 300, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αύξηση κρουσμάτων δεν αντέχουμε
Όπως εξήγησε ο κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, η επιδημία δεν έχει ακόμα τιθασευτεί παρά τη μείωση που παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων, η οποία ωστόσο συνοδεύεται από πολύ μεγάλη συζήτηση για τη μείωση των τεστ.
Παράλληλα, εξήγησε πως «η αύξηση της κινητικότητας, η αύξηση των επαφών ανάμεσα στους ανθρώπους είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων». Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να εξεταστεί και το άνοιγμα οποιουδήποτε καταστήματος σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν πρέπει να αυξηθεί η κινητικότητα.
«Η πολιτεία θα πρέπει να ανοίξει την οικονομία με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η μικρότερη δυνατή αύξηση της κινητικότητας» τόνισε. «Αύξηση κρουσμάτων δεν αντέχουμε» υπογράμμισε ο καθηγητής, κι επισήμανε ξανά ότι δεδομένου πως και η κατάσταση στην αγορά είναι οριακή «πρέπει να έχουμε το δυνατόν μικρότερη αύξηση της κινητικότητας».
Κλείνοντας, ανέφερε πως πρέπει «ο κόσμος να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, ο καθένας να προφυλάξει τον εαυτό του».
«Eικόνες Harrods αν ανοίξουμε εκκλησίες»
Σε… εικόνες Harrods αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι κινδυνεύουμε να δούμε εικόνες συνωστισμού αλά Harrods αν ανοίξουν οι εκκλησίες, αλλά και αλά Euro 2004 αν ανοίξει το λιανικό εμπόριο χωρίς κανόνες.
O κ. Βασιλακόπουλος τάχθηκε κατά του ανοίγματος των ναών, καθώς όπως επισήμανε «δε νομίζω να καταφέρουμε να φτάσουμε σε τέτοια επιδημιολογική εικόνα που θα επιτρέπει το άνοιγμα των εκκλησιών με ασφάλεια». «Αυτό που έγινε στο Harrods στη Βρετανία με το που άνοιξε (συνωστισμός) τι σας κάνει να πιστεύετε ότι δε θα γίνει από τους θρησκευόμενους Έλληνες όταν θα ανοίξουμε την εκκλησία και θα θέλει να πάει να ανάψει το κεράκι του;» διερωτήθηκε. Για το λιανικό εμπόριο εξήγησε ότι θα πρέπει να ανοίξει μόνο για τα μικρά καταστήματα και μόνο με ραντεβού.
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Την ώρα που όλοι οι επιστήμονες και τα μέλη της Επιτροπής φωνάζουν για συνταγογράφηση των τεστ και μαζικοποίησή τους για να έχουμε εικόνα της διασποράς του ιού στους πολίτες, η κυβέρνηση όχι μόνο συνεχίζει να την αρνείται, αλλά μειώνει και δραματικά τον αριθμό των τεστ.
Ενώ οι σκληροί δείκτες θανάτων και διασωληνωμένων παραμένουν δραματικά υψηλοί, σήμερα πραγματοποιήθηκαν τα λιγότερα τεστ τον τελευταίο μήνα. Με μόλις 6.105 μοριακά τεστ, τα 1.251 επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν δείχνουν υποχώρηση της πανδημίας αλλά αντίθετα επικίνδυνη αύξηση της θετικότητας στους πολίτες.
Είναι εγκληματικό λάθος να μειώνονται τα τεστ σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία. Οι επιστήμονες καλούνται να κάνουν εισηγήσεις στα τυφλά και οι πολίτες παίρνουν εντελώς λάθος μηνύματα εφησυχασμού. Επιτέλους, η κυβέρνηση να σοβαρευτεί, δεν γίνεται να παίζει κορώνα γράμματα τη δημόσια Υγεία.
«Όλοι οι επιστήμονες και τα μέλη της Επιτροπής φωνάζουν για συνταγογράφηση και μαζικοποίηση των τεστ και η κυβέρνηση όχι μόνο συνεχίζει να την αρνείται, αλλά μειώνει και δραματικά τον αριθμό των τεστ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις