ΗΠΑ: Οι παράτυποι μετανάστες λιγότερο παραβατικοί από τους ντόπιους
H πρώτη ανάλυση του είδους της επιβεβαιώνει ότι οι παράτυποι μετανάστες τείνουν να είναι νομοταγείς
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
Οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ είναι λιγότερο πιθανό να συλληφθούν για αδικήματα σε σχέση με τους Αμερικανούς πολίτες, δείχνει η πρώτη ανάλυση του είδους της. Τα ευρήματα, λένε οι ερευνητές, καταρρίπτουν τα επιχειρήματα του απερχόμενου προέδρου Τραμπ εναντίον της μετανάστευσης.
Συγκριτικά με τους παράτυπους μετανάστες, οι πολίτες των ΗΠΑ είναι δύο φορές πιθανότερο να συλληφθούν για βίαια κακουργήματα, αναφέρουν στην επιθεώρηση PNAS ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν στο Μάντισον.
Οι Αμερικανοί πολίτες είναι επίσης δυόμισι φορές πιθανότερο να συλληφθούν για κακουργήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, και περισσότερο από τέσσερις φορές πιθανότερο να συλληφθούν για κακουργήματα που αφορούν ξένη ιδιοκτησία.
Η μελέτη αξιοποίησε δεδομένα για 1,8 εκατομμύρια συλλήψεις που συλλέχθηκαν σε βάση δεδομένων της πολιτείας του Τέξας το διάστημα 2012-18.
Το συμπέρασμα της ανάλυσης παρέμεινε το ίδιο όταν η ερευνητική ομάδα εξέτασε τις καταδίκες αντί τις συλλήψεις, ή τα πλημμελήματα αντί τα κακουργήματα.
Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με το επιχείρημα του Τραμπ ότι το Μεξικό στέλνει στις ΗΠΑ το κατακάθι της κοινωνίας, εγκληματικές φυσιογνωμίες που απειλούν την ασφάλεια της χώρας.
Άμεσες ενδείξεις
Προηγούμενες μελέτες για το θέμα οδηγούσαν στα ίδια συμπεράσματα αλλά με πιο έμμεσο τρόπο, επισημαίνει ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Μάικλ Λάιτ, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.
Οι μελέτες αυτές περιορίζονταν να αντιστοιχίζουν τις τάσεις εγκληματικότητας με τις μεταναστευτικές τάσεις, καθώς τότε δεν υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα για το ποσοστό των μεταναστών μεταξύ των συλληφθέντων.
«Είναι σαν να ρωτάμε αν η εγκληματικότητα ανεβαίνει όταν αυξάνεται η ανεργία. Δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να ρωτάμε εάν οι άνεργοι ευθύνονται για περισσότερα αδικήματα» λέει ο Λάιτ. «Τα ερωτήματα αυτά σχετίζονται αλλά δεν ταυτίζονται» τονίζει.
Ένας λόγος που το Τέξας δημιούργησε βάση δεδομένων για την εγκληματικότητα ήταν το ομοσπονδιακό Πρόγραμμα Ασφαλών Κοινοτήτων, το οποίο προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών για τους παράτυπους μετανάστες. Στόχος είναι η απέλαση εγκληματιών προτού προλάβουν να παρανομήσουν εκ νέου εντός των ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος, τα βιομετρικά στοιχεία των συλληφθέντων ελέγχονται και, εφόσον διαπιστωθεί ότι πρόκειται για παράτυπους μετανάστες, δίνεται εντολή απέλασης.
Όπως όμως επισημαίνει ο Λάιτ, τουλάχιστον δύο προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το Πρόγραμμα Ασφαλών Κοινοτήτων δεν έχει καμία επίδραση στην εγκληματικότητα, παρά τις 200.000 απελάσεις που πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα τέσσερα χρόνια μετά την ενεργοποίησή του.
Νομοταγείς μετανάστες
Η νέα μελέτη δεν εξετάζει άμεσα τον λόγο για τον οποίο οι παράτυποι μετανάστες ευθύνονται για λιγότερα εγκλήματα, ωστόσο προηγούμενες έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι μετανάστες πρώτης γενιάς τείνουν να είναι λιγότερο παραβατικοί. Οι παράτυποι μετανάστες είναι, σχεδόν εξ ορισμού, μετανάστες πρώτης γενιάς.
Ο Λάιτ πιστεύει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να εξηγούν το φαινόμενο. Οι παράτυποι μετανάστες «έχουν τεράστιο κίνητρο να αποφύγουν την παρανομία. Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι τα νομικά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε απέλαση» λέει ο καθηγητής Κοινωνιολογίας.
Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι το ψυχολογικό προφίλ και τα κίνητρα των παράτυπων μεταναστών. «Υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες για τη διάπραξη εγκλημάτων στο Μεξικό και τη Βενεζουέλα και άλλες χώρες από τις οποίες αναχωρούν μετανάστες» εξηγεί ο Λάιτ. Όπως λέει, το βασικό κίνητρο των παράτυπων μεταναστών είναι η εξεύρεση οικονομικών ευκαιριών, κάτι που δεν δείχνει να σχετίζεται με την τάση παραβατικότητας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό της μεταναστευτικής πολιτικής.
«Η συζήτηση για την παράτυπη μετανάσταση πρέπει να εξετάζει τις καλύτερες εμπειρικές ενδείξεις» λέει ο Λάιτ.
«Αν κάποιος υποστηρίζει ότι οι παράτυποι μετανάστες αυξάνουν την εγκληματικότητα, θα απαντούσα ότι το βάρος των αποδεικτικών στοιχείων δεν είναι με το μέρος του».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις