Λύση στο μυστήριο: Γιατί τα πάντα τρελαίνονται να κυλιούνται στην κοπριά
Ουσίες που ανιχνεύονται στα φρέσκα κόπρανα αλόγου δείχνουν να αυξάνουν την αντοχή στο κρύο
Το γιγάντιο πάντα είναι ένα από τα πλέον φωτογενή και αγαπημένα ζώα, έχει όμως και μια αηδιαστική πλευρά.
Τα πάντα του Εθνικού Καταφυγίου Φοπίνγκ στην Κίνα έχουν συλληφθεί επανειλημμένα να κυλιούνται σε κοπριά αλόγων και να πασαλείβονται από την κορυφή μέχρι τα νύχια.
Οι υπεύθυνοι του καταφυγίου έξυναν για χρόνια το κεφάλι τους με απορία, μέχρι που αποφάσισαν να διερευνήσουν το δύσοσμο φαινόμενο.
Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι η κοπριά μειώνει την ευαισθησία των πάντα στο κρύο, αναφέρουν οι Κινέζοι ερευνητές στην ανοιχτή επιθεώρηση PNAS.
Για πολλά είδη του ζωικού βασιλείου, τα κόπρανα είναι γνωστό ότι μεταφέρουν πολύτιμες πληροφορίες -κάποια ζώα μαρκάρουν με κόπρανα την περιοχή τους, άλλα τα μυρίζουν για να αντιληφθούν την παρουσία θηρευτών.
Όμως, κανένα άλλο ζώο δεν έχει παρατηρηθεί στη φύση να απολαμβάνει το πασάλειμμα με κόπρανα. Η αλλόκοτη συμπεριφορά πρέπει να εξυπηρετεί τα πάντα με κάποιο τρόπο, υποψιάστηκαν οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του Ζωολογικού Κήπου του Πεκίνου.
Για να φτάσουν στην απάντηση, οι ερευνητές εξέτασαν 38 περιπτώσεις πάντα που καταγράφηκαν από υπέρυθρες κάμερες να κυλιούνται στην κοπριά από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2017.
Όσο πιο φρέσκα ήταν τα κόπρανα αλόγου, τόσο πιο ενθουσιασμένες έδειχναν οι ασπρόμαυρες αρκούδες. Επιπλέον, τα πάντα πασαλείβονταν περισσότερο τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, όταν η θερμοκρασία ήταν κάτω από 15 βαθμούς Κελσίου.
Εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι τα φρέσκα περιττώματα αλόγου περιέχουν δύο φυσικές ουσίες, το β-καρυοφυλλένιο (BCP) και το οξείδιο του β-καρυοφυλλένιου (BCPO), οι οποίες απουσιάζουν από τα «ώριμα» κόπρανα άνω των 10 ημερών.
Όταν οι δύο ουσίες προστέθηκαν στο άχυρο που απολαμβάνουν τα πάντα στον Ζωολογικό Κήπο του Πεκίνου, οι αρκούδες ενθουσιάστηκαν και άρχισαν να το τρίβουν στο σώμα τους.
Δεδομένου ότι τα πάντα (Ailuropoda melanoleuca) είναι προστατευόμενο είδος, και η διενέργεια πειραμάτων περιορίζεται αυστηρά από την κινεζική νομοθεσία, η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε το τελευταίο σκέλος της μελέτης σε ποντίκια.
Τα πειραματόζωα που είχαν καλυφθεί με ένα διάλυμα των δύο ουσιών παρουσίαζαν αυξημένη αντοχή στο κρύο, αναφέρουν οι ερευνητές. Συγκριτικά με τα ποντίκια της ομάδας ελέγχου, στα οποία δεν είχε χορηγηθεί το κοκτέιλ, τα ποντίκια που αλείφθηκαν με τις δύο ουσίες ήταν πιθανότερο να δεχτούν να περπατήσουν σε παγωμένες επιφάνειες, και επιπλέον δεν κουλουριάζονταν μαζί για να προστατευτούν από το κρύο.
Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε καλλιέργειες κυττάρων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ουσίες BCP και BCPO μπλοκάρουν έναν κυτταρικό υποδοχέα που ευθύνεται για την αίσθηση του ψύχους.
Η παγωνιά του χειμώνα είναι σοβαρό πρόβλημα γι΄αυτές τις αρκούδες, οι οποίες δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη και τρέφονται αποκλειστικά με μπαμπού, τα οποία δεν προσφέρουν πολλές θερμίδες.
Η φρέσκια κοπριά αλόγου δεν τα προστατεύει μεν άμεσα από το κρύο, φαίνεται όμως ότι απαλύνει την αίσθηση του ψύχους.
Θα μπορούσε βέβαια να αντιπροτείνει κανείς ότι τα άλογα δεν είναι ενδημικά στα δάση μπαμπού όπου ζουν τα γιγάντια πάντα.
Όμως τα άλογα χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο εδώ και χιλιετίες, και περνούν συχνά από την περιοχή του Φοπίνγκ, οπότε τα πάντα μάλλον είχαν το χρόνο να διερευνήσουν τι εστί κοπριά και να μάθουν τα οφέλη της.
- Ντόναλντ Τραμπ: Στους ρυθμούς του κινείται ο αμερικανικός αθλητισμός
- Οργισμένοι με το «πράσινο φως» του Μπάιντεν στην Ουκρανία οι Ρεπουμπλικάνοι
- Κασσελάκης: Να κάνουμε μια αρχή για το πολιτικό σύστημα – Είμαστε πάρα πολλοί στην κοινωνία
- Tuttomercatoweb: «Aποκάλυψη του ελληνικού ποδοσφαίρου ο Κωστούλας – Θυμίζει τον Μπενζεμά»
- Gigabit Voucher: Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση συνδέσεων οπτικής ίνας
- Sohmer Piano Building: Το εμβληματικό ρετιρέ της Νέας Υόρκης διατίθεται προς πώληση