Ρίσταρντ Χάμιλτον : Έκθεση αφιερωμένη στον «πατέρα» της βρετανικής pop art
Αν οι ΗΠΑ υπερηφανεύονται για τον Άντι Γουόρχολ, οι Βρετανοί χάρισαν στην μοντέρνα τέχνη τον Ρίτσαρντ Χάμιλτον
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Ενώ ανά τον κόσμο πολλά μουσεία παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας Covid-19, η Pallant House Gallery στο Τσίτσεστερ, στο Δυτικό Σάσεξ της Αγγλίας, ανοίγει τις πύλες της ξανά στο κοινό, τιμώντας με μια νέα έκθεση τον βρετανό «πατέρα» της pop art, Ρίτσαρντ Χάμιλτον (Richard Hamilton).
Η εν λόγω έκθεση (5 Δεκεμβρίου – 18 Απριλίου 2021) επικεντρώνεται στην επιρροή που είχε το ρεύμα του μοντερνισμού, και ιδιαίτερα στο έργο του Marcel Duchamp, στην τέχνη του Ρίτσαρντ Χάμιλτον.
Αν οι ΗΠΑ υπερηφανεύονται για τον Άντι Γουόρχολ, οι Βρετανοί έδωσαν στην pop art το βαρύ χαρτί, Ρίτσαρντ Χάμιλτον.
Ο Χάμιλτον διοργάνωσε την πρώτη βρετανική αναδρομική έκθεση για τον Duchamp στην Tate το 1966 και εμπνεύστηκε απόλυτα από την περιφρόνηση του Duchamp για διακρίσεις μεταξύ «υψηλής» και «λαϊκή» τέχνης, καθώς και την αγάπη του τόσο για λεκτικά όσο και για οπτικά μέσα.
Ένα από τα πλέον ενδεικτικά έργα που συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω έκθεση, είναι το «Oculist Witnesses», ένας δημιουργικός διάλογος μεταξύ Χάμιλτον και Duchamp.
View this post on Instagram
Με 20 έργα που εκτείνονται από τη δεκαετία του 1950 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η έκθεση εξετάζει επίσης τα πρώιμα αφηρημένα έργα του Χάμιλτον, το ενδιαφέρον του για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη διαφήμιση, καθώς και τα ψηφιακά κολάζ με τα οποία πειραματίστηκε στο τέλος της σταδιοδρομίας του.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
O Ρίτσαρντ Χάμιλτον με μια ματιά
Ο Ρίτσαρντ Χάμιλτον γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1922, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Saint Martin, στο Τεχνικό Κολλέγιο του Westminster και ζωγραφική στη Βασιλική Ακαδημία Τέχνης.
Ο Χάμιλτον, έγινε ένας από τους ιδρυτές της αγγλικής «Pop Art» απεβίωσε σήμερα το πρωί σε ηλικία 89 ετών, ανακοίνωσε η γκαλερί Gagosian, η οποία εκπροσωπεί τον Βρετανό καλλιτέχνη.
Ο φημισμένος καλλιτέχνης, συμμετείχε στην δεκαετία του ’50 σε μία ανεξάρτητη ομάδα η οποία εμπνεύστηκε από τη μοντέρνα αστική κουλτούρα και συνέβαλε στη δημιουργία της Pop Art.
Γνώρισε αμέσως την επιτυχία μέσα από τους πίνακες, τα κολάζ και τα γλυπτά του, τα οποία χλεύαζαν τα σύμβολα της καταναλωτικής κοινωνίας.
Έγινε ιδιαίτερα γνωστός με το κολάζ με τίτλο «Τι είναι αυτό που κάνει τα σημερινά σπίτια τόσο διαφορετικά, τόσο ελκυστικά;» που δημιούργησε το 1965 και το οποίο απεικονίζει έναν μπόντι μπίλντερ να ποζάρει μέσα σε ένα μοντέρνο σπίτι.
View this post on Instagram
Ο Ρίτσαρντ Χάμιλτον ήταν επίσης ο εμπνευστής του εξωφύλλου του Λευκού άλμπουμ των Beatles.
View this post on Instagram
Ο Χάμιλτον πέθανε στις 13 Σεπτεμβρίου 2011, σε ηλικία 89 ετών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις