Απειλή επεισοδίου και μεταξύ Τουρκίας – Αιγύπτου
Στο πλαίσιο της πολυεθνικής στρατιωτικής άσκησης «Μέδουσα», που προκάλεσε εκνευρισμό στην Αγκυρα, η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» πλησίασε επικίνδυνα μια αιγυπτιακή φρεγάτα, βορειοδυτικά της Αλεξάνδρειας
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Αυξάνεται ο εκνευρισμός στην Αγκυρα, καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ Ελλάδα και Κύπρος ενισχύουν τις συμμαχίες τους, συνδέοντας τον αραβικό κόσμο με το Παρίσι, μέσω της άσκησης «Μέδουσα», η οποία μπήκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης Ερντογάν. Η τουρκική ενόχληση που εμφανίστηκε αρχικά με δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Αμυνας της γείτονος και δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, για την άσκηση στην οποία συμμετείχαν Ελλάδα, Αίγυπτος, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κύπρος, έγινε αφορμή και για ένα επεισόδιο κατά την πραγματοποίηση της άσκησης, το οποίο σημειώθηκε μεταξύ τουρκικής και αιγυπτιακής φρεγάτας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θερμόμετρο ανέβηκε ενώ η «Μέδουσα» ήταν σε εξέλιξη, με τουρκικά σκάφη να έχουν βρεθεί στην περιοχή και να την παρακολουθούν στενά. Η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» πλησίασε επικίνδυνα μια αιγυπτιακή φρεγάτα στον χώρο της άσκησης, βορειοδυτικά της Αλεξάνδρειας. Ο διοικητής της αιγυπτιακής φρεγάτας κινήθηκε προς την τουρκική και απαίτησε να εγκαταλείψει την περιοχή, η οποία είχε δεσμευτεί για την άσκηση, με την «Κεμάλ Ρέις» να αλλάζει τελικά πορεία και να απομακρύνεται, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την οργή της Αγκυρας απέναντι στις διπλωματικές κινήσεις και τα συμμαχικά σχήματα που δημιουργεί η Αθήνα.
Η εξέλιξη της «Μέδουσας» σε πολυεθνική άσκηση στέλνει ισχυρό μήνυμα ενότητας, τονίζουν στρατιωτικές πηγές, ενώ ο ΥΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που παρακολούθησε την ολοκλήρωση της άσκησης, μίλησε για «ένα πολύ ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα εναντίον κάθε απόπειρας αποσταθεροποίησης του επιπέδου σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Η Τουρκία συνέχισε την έκδοση navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου και νοτιανατολικά της Κρήτης, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ χθες προχώρησε σε αντι -navtex σχετικά με περιοχή στο Καρπάθιο πέλαγος, την οποία χαρακτηρίζει τουρκική, στέλνοντας μήνυμα μη υποχώρησης. Επιμένοντας στο blame game εναντίον της Ελλάδας το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η Αθήνα είναι αυτή που συνεχίζει τις «προκλιτικές και κλιμακούμενες στρατιωτικές της δραστηριότητες, ανακοινώνοντας 24 στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με 11 navtex και 12 notam από τις 20 Οκτωβρίου». Η Άγκυρα καταγγέλλει την Ελλάδα ότι αυτή κρατά κλειστά τα κανάλια του διαλόγου και επιχειρεί να λύσει διμερή ζητήματα με την Τουρκία αντί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.
Την ίδια στιγμή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντά στο άρθρο του Νίκου Δένδια στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», με τουίτ του τουρκικού ΥΠΕΞ, επιμένοντας να χαρακτηρίζει την Ελλάδα «κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης», που «βασιζόμενη στις μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις της στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών και του εναέριου χώρου, επιδιώκει να προκαλέσει ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία. Καμία κύρωση δεν θα κάνει την Τουρκία να συμβιβαστεί ως προς τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Καστελλόριζο ή με τα 10 ν.μ. εναέριου χώρου». Καλεί δε την Ελλάδα να δεσμευτεί «πριν να είναι αργά για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις με την Τουρκία»…
Ο Σίσι στον Μακρόν
Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν δεν σταματά να επιτίθεται με σφοδρότητα στον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, λόγω της στάσης του απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, δηλώνοντας ότι ελπίζει η Γαλλία να απαλλαγεί σύντομα από αυτόν, χαρακτηρίζοντάς τον πρόβλημα για τη Γαλλία σε επικίνδυνους γι’ αυτήν καιρούς.
Ιδιαίτερης σημασίας για την Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του αιγύπτιου προέδρου Αμπντελφατάχ αλ Σίσι στο Παρίσι και η σημερινή του συνάντηση με τον Μακρόν, μετά και τη δήλωση του γάλλου προέδρου για συνεργασία των δύο χωρών σε σχέση με τη σταθεροποίηση της περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος παρενέβη, μαζί με τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και τον Λίβανο, σύμφωνα με πληροφορίες («Φιλελεύθερος» Κύπρου) και κατάφεραν να μπλοκάρουν ψήφισμα υπέρ της λύσης δύο κρατών στο Κυπριακό, που επιχείρησε να περάσει η Τουρκία, στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, διατηρώντας το λεκτικό των τελευταίων ετών, με όποια αρνητικά εμπεριέχει και αυτό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις