Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το breakdance στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά

Το breakdance στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά

Μετά το skateboarding, την αναρρίχηση και το σερφ, τα οποία αναμένεται να κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το breakdancing θα κάνει ντεμπούτο ως άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024.

Τη Δευτέρα (7/12), η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι  το breakdancing, θα είναι το νέο σπορ στη λίστα των αθλημάτων των Ολυμπιακών Αγώνων από το Παρίσι το 2024.

Το συγκεκριμένο σπορ προστίθεται στο skateboarding, την αναρρίχηση και το σερφ, τα οποία μπήκαν στο πρόγραμμα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, οι οποίοι μετατοπίστηκαν για το καλοκαίρι του 2021 εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.

Η συγκεκριμένη ιδέα προτάθηκε πριν από δύο χρόνια μετά την επιτυχία που είχε στην επίσημη δοκιμή του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του 2018 στο Μπουένος Άιρες.

Τότε οι διαγωνιζόμενοι είχαν αντιμετωπίσει ο ένας τον άλλον σε «μονομαχίες» ένας εναντίον ενός.

Ο ρώσος Σεργκέι ο «μπάμπουρας» Τσερνίσεφ ήταν ο νικητής στους εφήβους και η Γιαπωνέζα Ράμου το «κριάρι» Καβάι κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στις νεάνιδες.

Το breakdance θα παρουσιαστεί το 2024 στο Παρίσι σ’ ένα κεντρικό χώρο εκδηλώσεων μαζί με το μπάσκετ 3*3 και την αγωνιστική αναρρίχηση.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι ασχολούνται με το breakdancing, ενώ οι τελικοί της Red Bull BC One World Final του 2019, είχαν περισσότερες από 50 εκατομμύρια προβολές σε πλατφόρμες του διαδικτύου.

Μια μανία γεννιέται

Tο break dance, ή αλλιώς B-boying, είναι είδος δυναμικού και ρυθμικού χορού, και μία από τις βασικές εκφάνσεις της hip hop κουλτούρας.

Δανείζεται πολλά στοιχεία άλλων ειδών χορών, συμπεριλαμβανομένου του χορού του δρόμου της δεκαετίας του 1930, των βραζιλιάνικων και ασιατικών πολεμικών τεχνών, του ρωσικού φολκ χορού, αλλά και στοιχεία διάσημων χορευτικών κινήσεων, όπως αυτών των  Τζέιμς Μπράουν και Μάικλ Τζάκσον.

Ο χορός σχηματίστηκε στο νότιο Μπρονξ κατά τη δεκαετία του 1970, μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία του hip hop.

Το breakdancing, συνήθως, γίνεται με την ανάλογη μουσική υπόκρουση από boomboxes ή συστήματα PA.

Επίσης, γίνονταν μάχες χορού breakdancing, πάνω σε χλοοτάπητα, με σκοπό να αποδειχτεί η καλύτερη συμμορία.

Συνήθως, ο χαμένος συμφωνούσε ότι δεν θα ξαναπερνούσε από την γειτονιά του νικητή. Τις περισσότερες φορές, οι αγώνες ήταν απλά για να κερδηθεί ο σεβασμός του ενός για τον άλλο.

Ενίοτε, οι μάχες χορού προκαλούσαν πραγματικές μάχες. Ο όρος breakdance αποδόθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το brakdance στην Ελλάδα

Η πρώτη ομάδα breakdance στην Ελλάδα ονομαζόταν Freakstyle Rockers και αποτελούνταν από τον Γιώργο Ισαακίδη (Pyroh),τον Γιώργο Ματσουκατίδη (Matsu), τον Δημήτρη Μορφόπουλο (Dee 71), τον Μιχάλη Joycey (Spawn), τον Τόλη Πετρίδη (Tajo), τον Άκη Τσινίδη (Winte) (με το ψευδώνυμο 12ος Πίθηκος), τον Τάσο Ευκαρπίδη (Dwayne), τον Αλέξη (Lorens), τον Αντώνη Μποζίκα (Ton), τον Σωτήρη Πετρίδη (Laz-E) και την Χρύσα Ματσουκατίδου.

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024