Ιαπωνία : Πώς μέσω τεχνολογίας AI θα μπορέσει να αντιστρέψει την υπογεννητικότητα
Πολλοί προσφέρουν ήδη υπηρεσίες ζευγαρώματος υπό τη διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού και ορισμένοι έχουν εισαγάγει συστήματα AI με την ελπίδα ότι θα πραγματοποιήσουν μια πιο εξελιγμένη ανάλυση των τυποποιημένων εντύπων όπου οι άνθρωποι υποβάλλουν τα στοιχεία τους
Από το επόμενο έτος, η Ιαπωνία θα επιδοτήσει τις τοπικές κυβερνήσεις που ήδη εκτελούν ή ξεκινούν έργα που χρησιμοποιούν AI για να κάνουν «ταιριαστά ζευγαρώματα».
Μείωση των γεννήσεων
Πέρυσι, ο αριθμός των μωρών που γεννήθηκαν στην Ιαπωνία μειώθηκε κάτω από 865.000 – γεγονός που αποτέλεσε αρνητικό ρεκόρ.
Η Ιαπωνία ψάχνει εδώ και πολύ καιρό τρόπους για να αντιστρέψει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας στον κόσμο. Η ενίσχυση της χρήσης της τεχνολογίας AI είναι μια από τις τελευταίες προσπάθειές της.
Το επόμενο έτος, η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει στις τοπικές αρχές 2 δις γιεν (15,6 εκατομμύρια ευρώ) για να αυξήσει το ποσοστό γεννήσεων, ανέφερε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Συστήματα ΑΙ
Πολλοί προσφέρουν ήδη υπηρεσίες για αναζήτηση ταιριού και ορισμένοι έχουν εισαγάγει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI0 με την ελπίδα ότι θα εξελίξουν την ανάλυση των τυποποιημένων εντύπων όπου οι άνθρωποι υποβάλλουν τα στοιχεία τους.
Μερικά από τα υπάρχοντα συστήματα περιορίζονται στην εξέταση κριτηρίων όπως το εισόδημα και η ηλικία, παράγοντας αποτέλεσμα μόνο εάν υπάρχει ακριβής αντιστοίχιση.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι η χρηματοδότηση στοχεύει να επιτρέψει στις αρχές να αξιοποιήσουν πιο δαπανηρά προηγμένα συστήματα που λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως χόμπι και αξίες.
«Σχεδιάζουμε να προσφέρουμε επιδοτήσεις σε τοπικές κυβερνήσεις που λειτουργούν ή ξεκινούν τρόπους ζευγαρώματος που χρησιμοποιούν AI», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργικού συμβουλίου στο AFP. «Ελπίζουμε ότι αυτή η υποστήριξη θα βοηθήσει στην αντιστροφή της μείωσης των γεννήσεων του έθνους».
Λύσεις ενάντια στη μείωση του πληθυσμού
Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας προβλέπεται να μειωθεί από τα 128 εκατομμυρία το 2017 σε λιγότερο από 53 εκατομμύρια έως τα τέλη του αιώνα.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν ότι το εργατικό δυναμικό της χώρας μπορεί να καλύψει το αυξανόμενο κόστος πρόνοιας.
Η Sachiko Horiguchi, μία ιατρική ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Temple της Ιαπωνίας, πιστεύει ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για την κυβέρνηση να αυξήσει το ποσοστό γεννήσεων, παρά να επιδοτήσει την εύρεση συντρόφων μέσω AI – όπως να βοηθήσει τους νέους να κερδίζουν υψηλότερους μισθούς.
Επεσήμανε μια πρόσφατη έκθεση που υποδηλώνει τη σύνδεση μεταξύ χαμηλότερων επιπέδων εισοδήματος και απώλειας ενδιαφέροντος για ρομαντικές σχέσεις μεταξύ των νέων Ιαπώνων ενηλίκων.
«Εάν δεν ενδιαφέρονται να βγούνε ραντεβού, η εύρεση συντρόφου πιθανότατα θα είναι αναποτελεσματική», δήλωσε η Δρ. Horiguchi στο BBC.
«Αν θέλουμε να βασιστούμε σε τεχνολογίες, τα προσιτά ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που αναλαμβάνουν εργασίες οικιακής ή παιδικής μέριμνας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά».
Οι αναλυτές έχουν δείξει από καιρό την έλλειψη υποστήριξης προς τις εργαζόμενες μητέρες στην Ιαπωνία, όπου υπάρχουν απαιτήσεις βασισμένες στην παράδοση ότι οι γυναίκες θα κάνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού και θα μεγαλώνουν τα παιδιά και παράλληλα θα δουλεύουν.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θέλει να ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να εργαστούν με πλήρη απασχόληση τα τελευταία χρόνια, αλλά το χάσμα της ισότητας των φύλων έχει μεγαλώσει.
Η Ιαπωνία κατέλαβε την 121η θέση από τις 153 χώρες σε μια έκθεση του 2019 για την ισότητα των φύλων από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, 11 θέσεις κάτω σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Πηγή: bbc.com
- ΑΕΚ: Η κατάρα των γιορτών!
- Όσλο: Φρίκη σε εστιατόριο fast food – Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρή Ιταλίδα που μαχαιρώθηκε στο λαιμό
- Οι πόλεις με το καλύτερο φαγητό στον κόσμο σύμφωνα με το Taste Atlas
- Παναμάς: Μετά τις απειλές Τραμπ, ο πρόεδρός του επαναβεβαίωσε την κυριαρχία της χώρας επί της Διώρυγας
- Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, παρουσία Σακελλαροπούλου
- Αλμέιδα: «Δεν μπορέσαμε να σκοράρουμε στο πρώτο ημίχρονο και μας κόστισε»