Οι ανθρώπινες κατασκευές ξεπέρασαν σε βάρος όλη τη ζωή στη Γη
Σήμερα, τα κτήρια και κάθε είδους υποδομές ζυγίζουν περισσότερο από ό,τι όλα τα δέντρα του πλανήτη μαζί. Και η συνολική μάζα του πλαστικού υπερβαίνει τη μάζα όλων των ζώων.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Αν σας απασχολεί η έλλειψη χώρου στη ντουλάπα σας, σκεφτείτε ότι το πρόβλημα έχει πλέον επεκταθεί σε όλο τον πλανήτη.
Η συνολική μάζα των ανθρώπινων δημιουργημάτων, από τα κτήρια και τους δρόμους μέχρι τα πλαστικά μπουκάλια, ξεπέρασε φέτος τη συνολική μάζα όλων των οργανισμών στη Γη, αναφέρουν Ισραηλινοί ερευνητές στο Nature.
Αυτό σημαίνει ότι η συνολική μάζα των ανθρώπινων υλικών έχει φτάσει το αστρονομικό νούμερο των 1,1 τρισεκατομμυρίων τόνων.
Κάθε εβδομάδα που περνάει, γράφουν οι ερευνητές, η παραγωγή ανθρωπογενών υλικών φτάνει σε μάζα το συνολικό βάρος του παγκόσμιου πληθυσμού των σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο υπολογισμός της μάζας των ανθρωπογενών υλικών προτείνεται τώρα ως νέο μέτρο της ανθρώπινης επίδρασης στη Γη.
Ανθρωπόκαινο
Ο άνθρωπος έχει ήδη καταλάβει το 70% της ξηράς, έχει αλλάξει τη ροή των περισσότερων ποταμών, και έχει αυξήσει τη συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδα που δεν έχει γνωρίσει ο πλανήτης εδώ και τουλάχιστον 800.000 χρόνια.
Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν πλέον ότι ο άνθρωπος έχει οδηγήσει τον πλανήτη σε μια νέα γεωλογική εποχή, το Ανθρωπόκαινο, το οποίο χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων από ανθρώπινα υλικά που συσσωρεύονται στα ιζήματα και από δραματική πτώση της βιοποικιλότητας.
Οι συντάκτες της νέας μελέτης στο Ινστιτούτο Βάιζμαν του Ισραήλ υιοθετούν την ιδέα του Ανθρωπόκαινου. Στην προσπάθειά τους να αποτυπώσουν την ανθρώπινη επίδραση στον πλανήτη, οι ερευνητές υπολόγισαν αρχικά τη συνολική βιομάζα στη Γη, δηλαδή τη συνολική μάζα όλων των ζωντανών οργανισμών.
Στη συνέχεια συνέκριναν το νούμερο αυτό με εκτιμήσεις της συνολικής μάζας των ανθρώπινων υλικών, οι οποίες είχαν δημοσιευτεί παλαιότερα από άλλες ερευνητικές ομάδες.
Η σύγκριση αποκάλυψε ότι η «ανθρωπογενής μάζα» ξεπέρασε τη συνολική βιομάζα του πλανήτη τη φετινή χρονιά, συν ή πλην έξι χρόνια.
Το 1900, δείχνουν οι υπολογισμοί, η ανθρωπογενής μάζα αντιστοιχούσε μόλις στο 3% της συνολικής βιομάζας. Έκτοτε, το βάρος των ανθρώπινων υλικών διπλασιάζεται περίπου κάθε 20 χρόνια.
Όμως, πέρα από την εκθετική αύξηση της ανθρωπογενούς μάζας, η έρευνα καταγράφει και ελαφρά πτώση της βιομάζας από το 1900 έως σήμερα. Κυρίως λόγω της αποδάσωσης, το συνολικό βάρος της ζωής στη Γη μειώθηκε στους 1,1 τρισεκατομμύρια τόνους.
Σήμερα, τα κτήρια και κάθε είδους υποδομές ζυγίζουν περισσότερο από ό,τι όλα τα δέντρα του πλανήτη μαζί. Και η συνολική μάζα του πλαστικού υπερβαίνει τη μάζα όλων των ζώων.
Όλα αυτά καθιστούν σαφές ότι ο άνθρωπος έχει αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία του πλανήτη, και είναι πλέον ώρα να σκεφτούμε αν έχουμε ήδη περάσει στην εποχή του Ανθρωπόκαινου.
Όπως σχολιάζει ο Ρον Μάιλο, επικεφαλής της μελέτης, τα ευρήματα «αποτελούν ένδειξη ότι η μετάβαση έχει ήδη συμβεί».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις