Κοροναϊός : Οργισμένη αντίδραση Μόσιαλου στις αναφορές για θανάτους από το εμβόλιο
Έντονη ήταν η αντίδραση του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλία Μόσιαλου στα δημοσιεύματα που έκαναν αναφορά στους δύο θανάτους εθελοντών του εμβολίου για τον κοροναϊό.
Έντονη ήταν η αντίδραση του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλία Μόσιαλου στα δημοσιεύματα που έκαναν αναφορά στους δύο θανάτους εθελοντών του εμβολίου για τον κοροναϊό.
Ο κ. Μόσιαλος σημείωσε πως ορισμένοι ανέφεραν ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech προκάλεσε τους δύο θανάτους, κάτι που όπως τόνισε σε ανάρτησή του στα social media δεν ισχύει με βάση τις ανακοινώσεις του FDA, που πιστοποίησε πως οι δύο θάνατοι δεν έχουν σχέση με το εμβόλιο, συμπληρώνοντας ότι τέσσερις εθελοντές που ήταν στην ομάδα που έλαβαν το εικονικό φάρμακο πέθαναν επίσης κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.
«Κανένας από αυτούς τους έξι θανάτους δεν αξιολογήθηκε από τους ερευνητές ως σχετιζόμενος με το εμβόλιο υπό μελέτη, όπως αναφέρεται στην έκθεση που περιλαμβάνει τα δεδομένα των περίπου 38.000 συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ» τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics.
«Αν ήθελε κάποιος να το παίξει έξυπνος θα μπορούσε να βγάλει ένα τίτλο, πως 4 άτομα που δεν πήραν το εμβόλιο πέθαναν στις κλινικές δοκιμές των Pfizer/BioNTech, άρα καλύτερα να κάνουμε το εμβόλιο» συμπλήρωσε ο κ. Μόσιαλος, εξηγώντας παράλληλα πως όσον αφορά στους θανάτους, δεν υπάρχει καμία στατιστική διαφορά στη ομάδα που έλαβε το εμβόλιο σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έλαβε το εμβόλιο.
Τι συνέβη με τους θανάτους
Ο Ηλίας Μόσιαλος πρόσθεσε και τις πληροφορίες για τους εθελοντές που έφυγαν από τη ζωή, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του FDA.
Οι δύο θάνατοι στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο συνέβησαν σε συμμετέχοντες στην ομάδα άνω των / ή 56 ετών. Αφορούσαν ένα σοβαρό συμβάν από αρτηριοσκλήρυνση (με επακόλουθο θάνατο τρεις ημέρες μετά την 1η δόση), και μια καρδιακή ανακοπή (60 ημέρες μετά τη 2η δόση με επακόλουθο θάνατο τρεις ημέρες μετά την ανακοπή).
Στην ομάδα που έλαβε το εικονικό εμβόλιο, οι δύο αφορούν συμμετέχοντες στην ομάδα κάτω των / ή 55 ετών, και πέθαναν από άγνωστα αίτια (ή άλλες διαθέσιμες πληροφορίες επί του παρόντος), 34 ημέρες μετά τη 2η δόση, και οκτώ ημέρες μετά την 1η δόση.
Αναφορικά με τους άλλους 2 συμμετέχοντες, τους άνω των 56 ετών, υπήρξε ένα συμβάν εγκεφαλικού επεισοδίου 15 ημέρες μετά τη 2η δόση και ένα περιστατικό που σχετίζεται με έμφραγμα του μυοκαρδίου 16 ημέρες μετά την 1η δόση.
«Να υπογραμμίσω εδώ πως σε αυτή τη φάση της κλινικής δοκιμής -πέραν των νέων και καθ’ όλα υγιών εθελοντών- συμπεριλήφθηκαν και εθελοντές με χρόνια νοσήματα (π.χ. υπέρταση, διαβήτη, άσθμα, πνευμονική, ηπατική ή νεφρική νόσο), με αυτοάνοσα νοσήματα που απαιτούν θεραπευτική παρέμβαση (ή είχαν αντίστοιχο ιατρικό ιστορικό), με χρόνια σταθερή και ελεγχόμενη λοίμωξη HIV, HCV ή HBV, με ιστορικό vaping ή καπνίσματος (ή ιστορικό καπνίσματος εντός του προηγούμενου έτους), πολίτες που ζουν σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας, επαγγελματίες με υψηλό κίνδυνο έκθεσης σε SARS-CoV-2 (π.χ. υγειονομική περίθαλψη, αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης)» πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος, τονίζοντας πως δεν είναι παράδοξο να πεθάνουν έξι άνθρωποι στη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.
Όπως αναφέρει στη συνέχεια της ανάρτησής του, στις ΗΠΑ το 2018 πέθαναν 2,8 εκατομμύρια Αμερικανοί. Αυτό αντιστοιχεί στο 0,87% του συνόλου του πληθυσμού. «Αν κάνουμε αναγωγή στους 38.000 που αναφέρονται στην έκθεση θα έπρεπε να πεθάνουν μέσα σε ένα χρόνο 330 άτομα. Επειδή όμως η σύσταση των 38.000 εθελοντών δεν είναι αντίστοιχη του γενικού πληθυσμού των ΗΠΑ, παρότι συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο πληθυσμό ηλικιωμένων και ευάλωτων, ας υποθέσουμε πως ο αναμενόμενος αριθμός θανάτων στη διάρκεια ενός έτους θα ήταν το 20% αυτού που αντιστοιχεί, δηλαδή 66 άτομα: το οποίο σημαίνει περίπου 5,5 θάνατοι το μήνα. Άρα δεν είναι καθόλου παράδοξο που πέθαναν 6 άνθρωποι σε μια κλινική δοκιμή που διήρκησε πάνω από μήνα» συμπληρώνει.
«Άρα, καλύτερα να πάρουμε το εμβόλιο;» είναι το ερώτημα που θέτει ο Ηλίας Μόσιαλος, απαντώντας: «Δεν θα το έλεγα αυτό με βάση το ότι πέθαναν περισσότεροι στο σκέλος του εικονικού φαρμάκου. Αλλά, να καταλάβουμε πως όσοι παίρνουν μέρος στις δοκιμές δεν είναι αθάνατοι. Μπορεί δυστυχώς να πεθάνουν, από μια καρδιακή ανακοπή για παράδειγμα».
«Το γεγονός ότι πέθαναν περισσότεροι στην ομάδα που δεν έλαβε το εμβόλιο, θα μπορούσε να με οδηγήσει να πω ότι καλύτερα να κάνουμε το εμβόλιο. Αλλά δεν λέω ούτε αυτό. Αυτό που λέω είναι πως πρέπει να καταλάβουμε τι γίνεται στις κλινικές δοκιμές. Θάνατοι μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή, από άλλα αιτία. Επομένως δεν θα χρησιμοποιήσω το γεγονός ότι πέθαναν περισσότεροι στην ομάδα που πήρε το εικονικό φάρμακο για να πω ότι είναι καλύτερα τα εμβόλια» πρόσθεσε.
- Ναν Γκόλντιν: Γερμανία, ακούς; Η λέξη «αντισημιτισμός» χάνει το νόημά της
- Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Δύο χρόνια από τη θανατηφόρα παράσυρση της Έμμας – Συγκλονίζει η μητέρα της
- Ακρίτα: Αν εκλεγεί ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάω σπίτι μου
- Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία – Πώς διαμορφώνεται το νέο μοντέλο
- Ηρακλής – ΠΑΟΚ Β’ 2-0: Ανώτερος ο «Γηραιός» επέστρεψε στις νίκες (vid)
- Καραμπόλα έξι οχημάτων στην Κηφισίας – Μετ΄ εμποδίων η κυκλοφορία