Μανώλης Δερμιτζάκης : Η αλήθεια για τις παρενέργειες του εμβολίου κατά του κοροναϊού
«Σε κανένα από τα φάρμακα και κυρίως τα εμβόλια δεν μπορούμε να ξέρουμε τις λεπτομέρειες και υποπεριπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν σπάνιες παρενέργειες μόνο από κλινικές μελέτες πριν την έγκριση» διευκρινίζει ο Μανώλης Δερμιτζάκης.
Για τις παρενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν τα εμβόλια για τον κοροναϊό αναφέρθηκε ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Σε ανάρτηση του στο Facebook διευκρινίζει ότι τα εμβόλια είναι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και προχωράει σε μια προτροπή προς τους γιατρούς.
Η ανάρτηση του Δερμιτζάκη:
Περί παρενεργειών και απόφαση εμβολιασμού για τον SARS-COV2. Ακούω με προσοχή κάποιες απόψεις ότι δεν ξέρουμε αρκετά για το εμβόλιο για τον SARS-COV2 όσον αφορά τις παρενέργειες σε συγκεκριμένες μεγάλες η μικρές ομάδες του πληθυσμού η για σπάνιες παρενέργειες. Είναι μια αποδεκτή σκέψη την οποία πρέπει να συζητήσουμε.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Με όλους τους όρους και συνθήκες τα εμβόλια αυτά είναι και πολύ ασφαλή και πολύ αποτελεσματικά.
Η άποψη μου λοιπόν πολύ γενικά είναι η παρακάτω. Σε κανένα από τα φάρμακα και κυρίως τα εμβόλια δεν μπορούμε να ξέρουμε τις λεπτομέρειες και υποπεριπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν σπάνιες παρενέργειες μόνο από κλινικές μελέτες πριν την έγκριση.
Για μεγάλες και καλά ορισμένες ομάδες του πληθυσμού υπάρχει σχέδιο για επιπλέον κλινικές μελέτες όπως για παράδειγμα σε παιδιά η εγκύους και σε αυτή τη φάση προτείνεται η μη χορήγηση του εμβολίου σε αυτές τις ομάδες μέχρι το αποτέλεσμα των μελετών.
Η συντριπτική πλειοψηφία πιθανών πολύ σπάνιων παρενεργειών ταυτοποιούνται μόνο σε τεράστια δείγματα που μπορούν να προκύψουν μόνο μετά τη χορήγηση στον πληθυσμό, την παρακολούθηση και την ανάλυση.
Για τα περισσότερα φάρμακα η εμβόλια δεν είχαμε τέτοιες πληροφορίες πάρα μόνο όταν δόθηκαν σε μεγάλο αριθμό πολιτών. Για παράδειγμα εάν ύπαρχε πιθανότητα παρενέργειας 1/εκατομμύριο δεν είναι δυνατόν να κάνουμε κλινικές μελέτες σε πολλά εκατομμύρια εθελοντές πριν την έγκριση.
Τέλος, και το πιο σημαντικό για μένα, ποιες θα είναι οι συνέπειες στον κάθε οργανισμό αν κάποιος δεν κάνει το εμβόλιο αλλά αντίθετα μολυνθεί από τον ιό; Τα αρχικά στοιχεία μιλάνε για μακροχρόνιες συνέπειες ακόμα και σε αυτούς που επιβιώνουν, ακόμα και σε αυτούς που την περνάμε ασυμπτωματικά.
Στους γιατρούς λοιπόν, οι οποίοι έχουν και τον πρώτο λόγο να συμβουλέψουν τους ασθενείς τους, ας αναρωτηθούν αν έχουν τέτοια στοιχεία στα χέρια τους ώστε να πούνε σε κάποιον χωρίς δισταγμό «Ναι είναι πιο ασφαλές να μολυνθείς από τον ιό από το να κάνεις το εμβόλιο». Γιατί με τέτοια μεταδοτικότητα όλοι σχεδόν θα μολυνθούμε αργά η γρήγορα.
- Ιστορία ή θρύλος – Υπήρξε ποτέ η χαμένη Ατλαντίδα;
- Τα 11 βήματα που ξεκλειδώνουν τον ΕΝΦΙΑ – Η διαδικασία έκδοσης των εκκαθαριστικών
- Εκτός κυβέρνησης οι απρόθυμοι υπουργοί
- «Θα το μισήσουν»: Ο μεγάλος φόβος του Τζορτζ Κλούνεϊ για την ξαφνική αλλαγή στην εμφάνισή του
- Στο Μισθοδικείο η επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο
- Καίτη Κωνσταντίνου: Και ποιος δεν έχει πει ατάκες της Σωσώς από τα «Εγκλήματα» δίνοντας ένα ρεσιτάλ κακίας;