Σύνοδος Κορυφής : Πλησιάζει η «ώρα της αλήθειας» για τις τουρκικές προκλήσεις – Τι κυρώσεις ζητά η Αθήνα, τι θα κάνουν οι εταίροι
Αθήνα και Λευκωσία, με όπλο τις αποφάσεις του προηγούμενου Ευρωπαϊκού συμβουλίου, ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις στην γειτονική χώρα τονίζοντας ότι «ενεργεί έξω από τα όρια της διεθνούς νομιμότητας, και έχει καταστεί, δυστυχώς, ο ταραχοποιός της περιοχής».
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμορραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Λίγες ώρες μας χωρίζουν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, και η χώρα μας ετοιμάζεται για σκληρή μάχη, επιδιώκοντας η δυσφορία των ευρωπαίων εταίρων μας για την τουρκική προκλητικότητα να αποτυπωθεί στα συμπεράσματα της συνόδου, υπό τη μορφή κυρώσεων.
Αθήνα και Λευκωσία, με όπλο τις αποφάσεις του προηγούμενου Ευρωπαϊκού συμβουλίου, ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις στην γειτονική χώρα τονίζοντας ότι «ενεργεί έξω από τα όρια της διεθνούς νομιμότητας, και έχει καταστεί, δυστυχώς, ο ταραχοποιός της περιοχής».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναφέρει το αίτημα για εμπάργκο στην πώληση όπλων από χώρες της ΕΕ στην Τουρκία υπογραμμίζοντας πως κρίνεται πλέον η αξιοπιστία της Ευρώπης και πολλά θα κριθούν στις δια ζώσης συζητήσεις και στο δείπνο των «27» ηγετών στις Βρυξέλλες.
Στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου είναι σταθερά Γαλλία, Αυστρία, Σλοβενία και Σλοβακία. Κομβικό ρόλο όμως αναμένεται να παίξει η Γερμανία που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, και εμφανίζεται απρόθυμη για σκληρές κυρώσεις στην γείτονα. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα περιμένει να μπουν κάποιες light κυρώσεις, όπως πχ γίνεται στην περίπτωση της Κύπρου που επιβάλλονται κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες για τις παράνομες γεωτρήσεις.
Τα σενάρια για τις κυρώσεις
Ειδικότερα, ως ένα πιθανό σενάριο χαρακτηρίζεται η επιβολή μέτρων εναντίον προσώπων για τις παράνομες έρευνες του «Ορούτς Ρέις», στα πρότυπα αυτών που επιβλήθηκαν για τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, με άγνωστο ακόμα αν η Γερμανία θα συναινέσει να περιληφθούν στα μέτρα και εταιρείες.
Η ελληνική πλευρά θέλει να δοθεί στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ εντολή για λίστα τομεακών κυρώσεων – γραπτά αυτή τη φορά. Στα μέτρα που θέλει η Αθήνα είναι και το εμπάργκο όπλων, κάτι που χαρακτηρίζεται δύσκολο έως αδύνατο, καθώς και, μεταξύ άλλων, διακοπή της χρηματοδότησης τουρκικών τραπεζών από ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Tagesspiegel επίσης αναφέρεται σε ενδεχόμενες κυρώσεις οι οποίες μπορεί να υπάρξουν αρχικά στον τουρισμό και αργότερα στην ενέργεια, τις τράπεζες και τις μεταφορές. «Πολύ ξεκάθαρη γλώσσα απέναντι στην Τουρκία» ζήτησε ο αυστριακός ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σε δηλώσεις του τονίζοντας την ελπίδα του στη Σύνοδο να ληφθούν «σαφείς αποφάσεις».
«Η Ελλάδα θέλει οι ηγέτες της ΕΕ, την Πέμπτη, να δώσουν στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, «σαφή εντολή» ώστε να παρουσιάσει στοχοθετημένα μέτρα τον επόμενο μήνα, συμπεριλαμβανομένων του εμπάργκο όπλων και της απαγόρευσης χρηματοδότησης τουρκικών τραπεζών και εταιρειών από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, σύμφωνα με σημείωμα που κυκλοφόρησε πριν από τη συνάντηση» αναφέρει το Bloomberg.
Μικρό καλάθι
Η εταιρεία γεωπολιτικών ερευνών, Εurasia Group, σε ανάλυσή της ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 10-11ης Δεκεμβρίου, πάντως, εκτιμά ότι η ΕΕ θα δρομολογήσεις περιορισμένες και οικονομικά ασήμαντες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.
Βλέπει επίσης ότι η κίνηση αυτή εκ μέρους της Ε.Ε. δεν πρόκειται να σταματήσει τις έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα θέσει όμως τις βάσεις ώστε η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο, να επιβάλει αυστηρότερες και σημαντικότερες κυρώσεις, σε συνδυασμό και με την πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την Άγκυρα.
Η Άγκυρα θα αποφύγει κάποια σοβαρή τιμωρία, όμως θα επιβληθούν κυρώσεις σε εργαζόμενους της ενεργειακής εταιρείας του τουρκικού δημοσίου TPAO, ως μια έσχατη προειδοποίηση.
Οι ηγέτες θα θέσουν τις βάσεις για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν με τη Σύνοδο της 25-26ης Μαρτίου 2021.
Τα στρατόπεδα στην ΕΕ
Η τοποθέτηση της Γερμανίας αναμένεται να είναι καθοριστική για τις εξελίξεις, με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους ωστόσο να δηλώνουν ότι η Τουρκία έχει αρχίσει να χάνει τους φίλους της. Ο γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας σε δηλώσεις του πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις και στη συζήτηση των ΥΠΕΞ για τις συνέπειες στην Αγκυρα ενόψει και της συνόδου κορυφής. Ωστόσο το Βερολίνο εκτιμάται ότι δύσκολα θα συναινέσει σε σοβαρές κυρώσεις, προωθώντας ένα μάλλον «επιεικές» σενάριο.
Επιφυλακτικές έως και αρνητικές για την επιβολή μέτρων και δη σοβαρών στην Τουρκία εμφανίζονται μέχρι σήμερα η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ουγγαρία και η Πολωνία, έστω και αν αναγνωρίζουν τις προκλήσεις. Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία, Γαλλία και Αυστρία από την άλλη απαιτούν σκληρά μέτρα από τις Βρυξέλλες, ενώ στο ίδιο στρατόπεδο δηλώνουν το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Δανία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, οι χώρες της Βαλτικής και η Σλοβακία. Το τρίτο στρατόπεδο είναι των «αδιάφορων» ή ουδέτερων κρατών, που θεωρούν ότι δεν τις αγγίζει το θέμα.
Σε αναζήτηση συμμάχων ο Ερντογάν
Ο απόηχος του δυσμενούς κλίματος στις Βρυξέλλες, αιωρείται εδώ και καιρό στην Αγκυρα, η οποία πάντως συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική και τις προκλήσεις στο πλαίσιο της πάγιας επιδίωξής της να δημιουργήσει τετελεσμένα με στόχο να σύρει την ελληνική πλευρά σε διάλογο χωρίς όρους. Η τουρκική ηγεσία, μάλιστα, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα και για το θεαθήναι, κατηγορεί την Ελλάδα για ιμπεριαλιστική πολιτική, επιρρίπτοντας ευθύνες στην χώρα μας για την μη διεξαγωγή ενός διαλόγου, ο οποίος η Άγκυρα απαιτεί να είναι εφ όλης της ύλης.
Την ίδια ώρα αναζητεί συμμάχους, εντατικοποιώντας τις επαφές της με χώρες που διάκεινται φιλικά προς αυτήν ώστε να διαμορφωθεί ένας ομοιογενής θύλακας αντίστασης στη γενικότερη ευρωπαϊκή ομοθυμία.
Προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η επίσκεψη του Ούγγρου ΥΠΕΞ στην Αγκυρα και η συνάντηση τόσο με τον Ερντογάν όσο και με τον Τσαβούσογλου.
Να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με κάποιες αναλύσεις, είναι πολύ πιθανό η Ε.Ε. να μην υιοθετήσει τα μέτρα εκείνα που θα μπλοκάρουν τις έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα θέσει όμως τις βάσεις ώστε η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο, να επιβάλει αυστηρότερες και σημαντικότερες κυρώσεις, σε συνδυασμό και με την πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την Άγκυρα. Με άλλα λόγια, θα επιτρέψει στον Ερντογάν να σταθεί τυχερός για μία τελευταία φορά, χωρίς όμως να βγει αλώβητος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις