Γεννηματά : Να στηριχτεί η πράσινη οικονομία με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και την πράσινη οικονομία στηρίζοντάς την με τους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ζήτησε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και την πράσινη οικονομία στηρίζοντάς την με τους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ζήτησε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ.
Στήριξη της απασχόλησης και του εισοδήματος
«Οι πόροι του ταμείου Ανάκαμψης σε μεγάλο ποσοστό στο δικό μας σχέδιο κατευθύνονται σε παραγωγικές επενδύσεις και κίνητρα, ιδιαίτερα όσο αφορά την πράσινη οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Γεννηματά εξαπολύοντας βολές κατά της ΝΔ για την πρόσφατη τροπολογία Χατζηδάκη η οποία όπως ανέφερε η κα Γεννηματά γκρεμίζει ότι άφησαν όρθιο τα μνημόνια, ιδίως για τους μικρομεσαίους και τους αδύναμους.
«Πρόσφατη είναι η ψήφιση στη Βουλή της απαράδεκτης τροπολογίας με την οποία η Κυβέρνηση αλλάζει όλο το ενεργειακό περιβάλλον, χτυπώντας καίρια τις ενεργειακές κοινότητες και τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς ΑΠΕ. Τροπολογία που ήρθε στο και πέντε ώστε να μην υπάρξει διάλογος ,να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά deals της Κυβέρνησης» υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Παράλληλα η κα Γεννηματά σημείωσε ότι η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για τη στήριξη της πράσινης ενέργειας έχει στόχο τη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας καθώς όπως έδειξε και πανδημία όπως και πιο πριν η οικονομική κρίση οι κλάδοι της βιομηχανίας και της μεταποίησης που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό στηρίζουν την απασχόληση και τα εισοδήματα και αντισταθμίζουν τις απώλειες από τους κλάδους των υπηρεσιών όπως πχ του τουρισμού.
Aνοικτή διαδικτυακή εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής, με θέμα «Πράσινη Ανάπτυξη με παραγωγή στον τόπο μας» στο πλαίσιο του διαλόγου για τις προτάσεις μας που αφορούν την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
https://t.co/oBKyZOSHKo— Κίνημα Αλλαγής (@kinimallagis) December 9, 2020
Παραγωγικές επενδύσεις και κίνητρα
Αναλυτικά η ομιλία της Φώφης Γεννηματά στην τηλεσυζήτηση με θέμα «Πράσινη Ανάπτυξη με παραγωγή στον τόπο μας» έχει ως εξής:
«Σας καλωσορίζω όλους σε αυτή τη διαδικτυακή μας συζήτηση.
Γνωρίζουμε την αγωνία όλων για την υγεία τους και μαζί δίνουμε τη μάχη, αυτή είναι η προτεραιότητα.
Γνωρίζουμε όμως και τι θα έρθει την επόμενη μέρα στον τομέα της οικονομίας.
Ανοίγουμε νωρίς το θέμα, είμαστε εξ’ άλλου οι πρώτοι που μιλήσαμε και παρουσιάσαμε , χρόνια πριν την ανάγκη, για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία.
Η υγειονομική κρίση, έφερε στο προσκήνιο με μεγαλύτερη ένταση τη στρεβλή ανάπτυξη, τις μεγάλες ανισότητες και τα προβλήματα από την κλιματική αλλαγή.
Δεν κλείνουμε τα μάτια, εμείς πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι να δώσουμε έμφαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία με παραγωγή στον τόπο μας και έμφαση στις εξαγωγές.
Οι πόροι του ταμείου Ανάκαμψης σε μεγάλο ποσοστό στο δικό μας σχέδιο κατευθύνονται σε παραγωγικές επενδύσεις και κίνητρα, ιδιαίτερα όσο αφορά την πράσινη οικονομία με συγκεκριμένους στόχους:
Στόχοι
Ενεργειακή μετάβαση με την ενίσχυση διασύνδεσης των ΑΠΕ, ώστε να καλύψουν το 65% της ζήτησης στον ηλεκτρισμό ως το 2030 και το 80% ως το 2050.
Εξοικονόμηση ενέργειας, με την παροχή φορολογικών κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
Μετάβαση στην αειφόρο κινητικότητα, που σημαίνει αξιοποίηση και επέκταση στην χρήση των τραίνων στις μετακινήσεις και την ηλεκτροκίνηση.
Μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής, με στόχο τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, την διαφορετική και ποιοτική διατροφή, την μείωση της σπατάλης τροφίμων, την διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Σύνδεση και οργάνωση του Τουρισμού με την πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή να εντάξουμε τις αρχές της αειφορίας στον Τουρισμό. Για να ανθίσουν δίπλα και γύρω από αυτόν δεκάδες επαγγέλματα και δραστηριότητες, που θα απαιτήσουν νέες τεχνολογίες και μοντέλα συνεργασίας των επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους, από τη μεταποίηση και το μάρκετινγκ μέχρι τον πρωτογενή τομέα και την ψυχαγωγία – όλα με εγγυήσεις ποιότητας και πράσινη σφραγίδα.
Επεξεργασία και εφαρμογή, νέου ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, και περαιτέρω για την επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και σε άλλες μορφές ανάκτησης τους. Αρκετά πια με την διάθεση των αποβλήτων στους ΧΥΤΑ.
Στήριξη προγραμμάτων αναδάσωσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, διεύρυνσης των πράσινων χώρων για τις πόλεις.
Πέρα από τους στόχους που θέτουμε έχει μεγάλη σημασία να μιλήσουμε και για τους όρους αυτής της ανάπτυξης, πριν από όλα για την ενεργειακή Δημοκρατία και αυτάρκεια. Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία. Δημιουργούμε ένα νέο μοντέλο παραγωγής, που αφορά τους πολλούς, τους νέους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, και στηρίζεται σε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας.
Η ΝΔ με τις επιλογές της και τους νόμους που ψηφίζει οδηγεί σε οπισθοδρόμηση. Είναι μόνο λόγια του κ. Μητσοτάκη οι μεταρρυθμίσεις.
Γκρεμίζει και ότι έμεινε όρθιο από τα μνημόνια, σε σχέση ιδιαίτερα με τους μικρομεσαίους και τους αδύναμους.
Πρόσφατη είναι η ψήφιση στη Βουλή της απαράδεκτης τροπολογίας με την οποία η Κυβέρνηση αλλάζει όλο το ενεργειακό περιβάλλον, χτυπώντας καίρια τις ενεργειακές κοινότητες και τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς ΑΠΕ. Τροπολογία που ήρθε στο και πέντε ώστε να μην υπάρξει διάλογος ,να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά deals της Κυβέρνησης.
Αναπλήρωση των απωλειών από τα μνημόνια
Φίλες και φίλοι,
Αποτελεί ίσως τελευταία ευκαιρία για τη χώρα η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρουσίασα το ολοκληρωμένο μας σχέδιο στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγους μήνες.
Έχουμε την ευκαιρία και πρέπει να ενισχύσουμε τη βιομηχανία. Σε κάθε περιφέρεια της χώρας χωροθετείται ένα τουλάχιστον βιομηχανικό και βιοτεχνικό πάρκο, με σύγχρονες υποδομές. που ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές, τεχνολογικές, ενεργειακές απαιτήσεις. Το κάθε πάρκο αναδεικνύεται σε πόλο ανάπτυξης της κάθε περιφέρειας , δίνοντας ευκαιρίες και σε τοπικές επιχειρήσεις.
Στόχος η διαμόρφωση δικτύων επιχειρήσεων με κοινές υπηρεσίες. Έμφασή στην παραγωγή και όχι στην εισαγωγή υλικών που κατασκευάζονται στο εξωτερικό.
Η μεταποίηση , στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, παρουσίασε πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σχέση με τους κλάδους των υπηρεσιών και διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος της απασχόλησης.
Το ίδιο συμβαίνει και στη σημερινή κρίση. Αν και λίγα, τα ελληνικά βιομηχανικά και τεχνολογικά προϊόντα διατήρησαν τα μερίδια εξαγωγών και σε μερικές περιπτώσεις τα βελτίωσαν κιόλας, όπως για παράδειγμα στα τρόφιμα.
Με τον τρόπο αυτόν, τα εισοδήματα των εργαζομένων στις παραγωγικές επιχειρήσεις συνεισέφεραν στην εσωτερική ζήτηση και σε κάποιον βαθμό αντιστάθμισαν απώλειες στον τουρισμό.
Η χώρα μας επιβάλλεται να διαθέτει ισχυρή μεταποιητική δραστηριότητα που φέρνει απασχόληση και εισοδήματα και μετριάζει την εξάρτηση από συγκεκριμένους τομείς και τους κλυδωνισμούς από τυχόν κρίσεις.
Εφόσον οι νέες επενδύσεις γίνουν με νέες, πράσινες τεχνολογίες, η Ελλάδα μπορεί να κάνει το άλμα και να βρεθεί στην προμετωπίδα της εξέλιξης, αναπληρώνοντας την μεγάλη από επένδυση που έγινε στη διάρκεια των μνημονίων.
Να παραχθούν στον τόπο μας
Για όλους αυτούς του λόγους, στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε πως τώρα είναι η ευκαιρία για μία πράσινη, παραγωγική στροφή, που οδηγεί σε βιομηχανική ανασυγκρότηση και τεχνολογική αναγέννηση.
Σήμερα συζητούμε το πως. Με ποιες προτεραιότητες και σε ποιους ειδικά τομείς.
Ώστε όταν για παράδειγμα προτείνουμε κάλυψη με ΑΠΕ του 65 % της ζήτησης στον ηλεκτρισμό ως το 2030, να συζητούμε και το πως τα απαραίτητα για αυτό υλικά θα παραχθούν και στον τόπο μας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις