Στηρίζει την απεργία στους τηλεοπτικούς σταθμούς η αντιπολίτευση
Τη στήριξή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που ζητούν την απόσυρση των αντεργατικών διατάξεων του νομοσχεδίου Πέτσα, εκφράζουν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Τη στήριξή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που ζητούν την απόσυρση των αντεργατικών διατάξεων του νομοσχεδίου Πέτσα, εκφράζουν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Εργαζόμενοι τριών ταχυτήτων
Σε αυτό το κλίμα διεξήχθησαν οι συνομιλίες που είχαν οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, αφού άκουσε τις θέσεις μας, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και μεταξύ άλλων τόνισε:
«Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο δεν απαντάει στις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά ούτε των επιχειρήσεων. Διαβλέπω πολιτική σκοπιμότητα. Το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο γιατί αφορά τις ανάγκες κάποιων επιχειρηματικών συμφερόντων και είναι σύμφωνο με την ιδεολογία της κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Δημιουργεί εργαζόμενους τριών ταχυτήτων: Τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, τους εργαζόμενους με σύμβαση έργου, και τους εργαζόμενους σε συνδεδεμένες εταιρείες, δηλαδή μεταφερόμενους εργαζόμενους. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, επιφέρει πλήγμα στη δυνατότητα υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ δυσκολεύει και την πρόσβαση στον ΟΜΕΔ. Στο νομοσχέδιο υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις, που αποσκοπούν στον έλεγχο της Ενημέρωσης και για τον λόγο αυτό είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτή την προσπάθεια. Δεν είμαστε αντίθετοι με την ενίσχυση του Τύπου, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση, ήταν 1800. Όταν φύγαμε ήταν 3000. Η στήριξη της εργασίας αποτελούσε και αποτελεί βασικό μας στόχο.
Ο Τύπος και τα ΜΜΕ είναι σε οικονομική κρίση, αλλά, επιτρέψτε μου, βρίσκονται και σε κρίση αξιοπιστίας. Η ενίσχυση των ΜΜΕ πρέπει να έχει κριτήριο την προστασία της εργασίας, αλλά και τη διαφάνεια. Δεν δεχόμαστε τις κρυφές διατάξεις και τις ενισχύσεις με τον τρόπο της «λίστας Πέτσα». Πρέπει, επιπλέον, να στηριχθούν και οι περιφερειακοί σταθμοί, γιατί εκεί υπάρχει πλήρης αδιαφορία. Ίσως, γιατί στόχος δεν είναι η ενίσχυση του πλουραλισμού, αλλά ο έλεγχος της Ενημέρωσης. Εμείς στη Βουλή, με βασικό κριτήριο τη στήριξη της εργασίας, θα καταθέσουμε δέσμη προτάσεων, αλλά περιμένουμε και από εσάς πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και του πλουραλισμού των ΜΜΕ. Ο αγώνας σας είναι δίκαιος και αξίζει να στηριχθεί. Θέλουμε να πετύχετε, γιατί πρόκειται για το βάθεμα της δημοκρατίας και θα στηρίξουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες».
Απόσυρση Β’ κεφαλαίου
Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των ομοσπονδιών και των σωματείων των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ, είχε σήμερα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία αναμένεται να ζητήσει την απόσυρση του Β’ κεφαλαίου του νομοσχεδίου.
Αμέσως μετά η Φώφη Γεννηματά έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η κυβερνητική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα συνεχίζεται τώρα και στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Οι ρυθμίσεις που προωθούνται είναι άλλο ένα δωράκι στα κανάλια μετά τη λίστα Πέτσα, για να ακούγεται μόνο η φωνή της Κυβέρνησης. Μειώνουν τον υποχρεωτικό αριθμό των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ευνοούν τις ελαστικές μορφές εργασίας.
Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται στο πλευρό των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ζητά την απόσυρση των σχετικών διατάξεων και την έναρξη διαλόγου όχι μόνο για τις εργασιακές σχέσεις αλλά και για την ποιότητα της ενημέρωσης.
‼Άλλο ένα δωράκι στους ιδιοκτήτες των καναλιών.
❌Μειώνουν τον υποχρεωτικό αριθμό εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς.
❌Ευνοούν τις ελαστικές μορφές εργασίας.
*Τηλεδιάσκεψη @FofiGennimata με εκπροσώπους Ομοσπονδιών & Σωματείων εργαζομένων ΜΜΕ ➡ https://t.co/sMg8Yu0QWc pic.twitter.com/yaiAHlPduj
— Κίνημα Αλλαγής (@kinimallagis) December 9, 2020
Δίκαιος αγώνας
«Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τη Συντονιστική Επιτροπή των Εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, προκειμένου να τον ενημερώσει για το νομοσχέδιο για το χώρο του Τύπου, γνωστό ως “νομοσχέδιο Πέτσα”, και τις θέσεις του κλάδου.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού ευχαρίστησε για την ενημέρωση τους εκπροσώπους των ενώσεων, επεσήμανε τα εξής: “Όπως ξέρετε το ΚΚΕ σκύβει στα προβλήματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Είμαστε γνώστες και αυτού του νέου αντιλαϊκού νομοσχεδίου. Στηρίζουμε τον αγώνα σας, ξέρουμε ότι έρχεστε αντιμέτωποι και με τον κίνδυνο της απόλυσης και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, γιατί ακριβώς τέτοια ζητήματα, μαζί με όλα αυτά που είπατε, προωθεί αυτό το “νομοσχέδιο Πέτσα”, το νομοσχέδιο της σημερινής κυβέρνησης.
Εκτιμάμε ότι επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό, ότι αυτό το τοπίο που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, ούτε τα εργασιακά δικαιώματα ούτε την πραγματική ενημέρωση διασφαλίζει. Δυστυχώς η πανδημία αξιοποιείται από τη σημερινή κυβέρνηση ως ευκαιρία, ως πρόσχημα θα λέγαμε, για να περάσει νέα μέτρα που είναι σε βάρος των εργαζομένων συνολικότερα και ειδικότερα με αφορμή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που αφορά τους εργαζόμενους στον χώρο της ενημέρωσης.
Το κυβερνητικό έργο δυστυχώς δεν αναστέλλεται. Η κυβέρνηση θέλει να αναστέλλονται μόνο οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να τους απαγορεύει ή να τους διώκει, όπως είναι και η δίωξη που δέχεσθε κι εσείς αυτές τις μέρες.
Πιστεύουμε ότι αυτό που λέει σταθερά το ΚΚΕ, αυτό που παλεύει και μέσα στη Βουλή και έξω στους δρόμους του αγώνα, το βλέπετε κι εσείς σήμερα, ακόμη πιο καθαρά και από τη δική σας πείρα.
Συμφωνούμε μαζί σας, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανοίγοντας τον δρόμο της γιγάντωσης τηλεοπτικών ομίλων, μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, συνδέεται και με εντατικοποίηση της εργασίας και με αφαίρεση κατακτημένων δικαιωμάτων, που με σκληρούς αγώνες έχει κάνει ο κλάδος, με αλλαγή συμβάσεων, με μείωση των εργαζομένων σε τηλεοπτικούς σταθμούς.
Στηρίζουμε την απεργία σας, στηρίζουμε τον αγώνα σας. Είναι πέρα για πέρα δίκαιος, σε αυτό είμαστε κατηγορηματικοί. Δεν πρέπει να χαθεί καμία θέση εργασίας, να μη γίνει καμία απόλυση. Οι εργαζόμενοι στα κανάλια, στην ΕΡΤ επίσης, στο ΑΠΕ, να είναι με μόνιμη και σταθερή εργασία. Να καταργηθούν όλες οι μορφές της ευέλικτης δουλειάς που εντείνουν την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Να μην γίνει καμία εργασιακή μεταβολή, καμία αρνητική μεταβολή σε συμβάσεις, σε ωράρια, σε εργασιακές σχέσεις. Και βέβαια κλαδική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις με σταθερή και μόνιμη δουλειά. Κάθε εργαζόμενος θεωρούμε πρέπει να ασκεί τα καθήκοντα της ειδικότητάς του για το μέσο στο οποίο έχει προσληφθεί και όχι να γίνονται, όπως σωστά επισημάνατε “εργαζόμενοι – πολυεργαλεία”.
Για παράδειγμα, το ζήτημα της πλήρους σύνθεσης των εξωτερικών συνεργείων είναι κρίσιμο ζήτημα, να έχει δηλαδή εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων, να υπάρχει και ασφαλής δουλειά για όλους και για όλες, να υπάρχουν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς κλπ.
Φυσικά γι’ αυτό το νομοσχέδιο, αν και προβλέπει τυπικά κάθε κανάλι να έχει 400 εργαζόμενους, επισείουμε τον κίνδυνο εργασιακών ανατροπών, επειδή σε αυτό το νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και εργαζόμενοι που δουλεύουν σε άλλες εταιρείες, που συνεργάζονται με τα κανάλια για την παραγωγή διάφορων και ποικίλων υλικών οπτικοακουστικού υλικού από ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ κλπ, και στην Ελλάδα μάλιστα και στο εξωτερικό. Άλλοι είναι εργολαβικοί εργαζόμενοι, θα έχουμε επινοικιαζόμενους εργαζόμενους, θα έχουμε με συμβάσεις έργου, ουσιαστικά με μπλοκάκι. Δηλαδή επιχειρείται μια συνολική ανατροπή σε εργασιακές σχέσεις, σε δικαιώματα πάγια, κατακτημένα με σκληρούς αγώνες δεκαετιών.
Τέλος ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε: “Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε μαζί σας. Συμφωνούμε απόλυτα ότι πρέπει να αποσυρθεί αμέσως, εδώ και τώρα το νομοσχέδιο και με τις δυνάμεις που διαθέτουμε θα το παλέψουμε αυτό και στη βουλή και στεκόμενοι δίπλα σας, συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα σας.”»
🔴Διαδικτυακή συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή των Εργαζομένων στον χώρο του Τύπου & των ΜΜΕ είχε σήμερα Τετάρτη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Δελτίο Τύπου➡️https://t.co/iDDjNjMspJ#ΚΚΕ #απεργια #ΜΜΕ pic.twitter.com/86i9NjNytd— Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (@gt_kke) December 9, 2020
Ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις στον Τύπο
«Ενημέρωση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη από τις ενώσεις συντακτών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη παρουσία του εκπροσώπου Τύπου Μιχάλη Κριθαρίδη, του Υπεύθυνου Τύπου Νίκου Καραμπάση και του Συντονιστή του Τομέα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Κόμματος, Σπύρου Δερβενιώτη.
Οι εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού κόσμου μετέφεραν στον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 τα αιτήματα του κλάδου για άμεση απόσυρση του άρθρου 41 του νομοσχεδίου του κ. Πέτσα και ευρύτερα του αντεργατικού αυτού νομοσχεδίου που ανατρέπει το σύνολο των εργασιακών σχέσεων στον τύπο. Τόνισαν ότι πρόκειται για ένα αντεργατικό και αντιδημοσιογραφικό σχέδιο νόμου, που πλήττει και τον ασφαλιστικό τους φορέα παρά την πρόσφατη νίκη που πέτυχαν στα δικαστήρια επί του θέματος, ενώ αποδεικνύει πως η πανδημία είναι ένα εργαλείο στα χέρια της Κυβέρνησης για να στηρίξει τους καναλάρχες έναντι των εργαζομένων.
Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις σχέσεις εργασίας, είναι γεμάτο αντεργατικές ρυθμίσεις για το εργασιακό κεκτημένο σε διάφορα επίπεδα και δεν αναφέρεται καν στο ζήτημα των περιφερειακών μέσων και την εκκρεμότητα της αδειοδότησης των περιφερειακών σταθμών και ραδιοφώνων -αφήνοντας τα έρμαιο της εκάστοτε Υπουργικής βούλησης και των αντίστοιχων σκοπιμοτήτων-. Ένα νομοσχέδιο που πηγαίνει ακόμα και πέρα από τις “επιταγές της τρόικας “-όπως με το ζήτημα των διακηρύξεων- και που έρχεται να προαναγγείλει και να συμπληρώσει την αντεργατική λαίλαπα του νομοσχεδίου του κ. Βρούτση.
Από την πλευρά του ΜέΡΑ25 ο Γραμματέας του Κόμματος εξέφρασε τη στήριξη του κόμματος στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο χώρο του τύπου. Τόνισε πως και το ΜέΡΑ25 ζητάει την απόσυρση και του άρθρου 41 και γενικότερα του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων και του ίδιου του νομοσχεδίου του κ. Πέτσα. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανταποδοτικότητας των επικουρικών ταμείων ως ένα πάγιο αίτημα του ΔΝΤ και επεσήμανε πως: “ο κ. Πέτσας χρησιμοποιεί την πανδημία για να περάσει ότι θέλουν οι ολιγάρχες των ΜΜΕ, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι και θύματα και μιας τεχνολογικής δυναμικής που υποβαθμίζει ποιότητες και κατ’ επέκταση και τους εργαζόμενους στα μέσα“. Ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέφερε την πρόταση του ΜέΡΑ25 για την φορολόγηση του 4% στα FANGS και έκανε παραπέρα λόγο και για την απόδοση ενός μέρους των κερδών των FANGS από την χρήση της δουλειάς των δημοσιογράφων σε αυτούς, κάτι που πρέπει να γίνει και σε εγχώριο επίπεδο με τα μεγάλα ενημερωτικά σαιτ που κάνουν κάτι αντίστοιχο στα διάσπαρτα μικρά.
Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε ακόμα στις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της απάνθρωπης κράτησης και προσπάθειας εξόντωσης του Τζούλιαν Ασάνζ, θέμα που ενδιαφέρει πολύ στενά τις δημοσιογραφικές ενώσεις μια και ο Ασάνζ είναι μέλος της δημοσιογραφικής οικογένειας. Τέλος εξέφρασε το παράπονο του ΜέΡΑ25 για τον τρόπο με τον οποίο και δημοσιογράφοι της ΕΣΗΕΑ είχαν συμμετάσχει στη μαύρη προπαγάνδα της Κυβέρνησης και στην προσπάθεια της να λασπολογήσει το Κόμμα μας και τον Γραμματέα του, όπως έγινε και με το περιστατικό της Αίγινας δυστυχώς, όπου η ΕΣΗΕΑ δεν έβγαλε κάποια σχετική ανακοίνωση για την συγκεκριμένη οργανωμένη επίθεση. Σε κάθε περίπτωση εμείς στηρίζουμε τον αγώνα των δημοσιογράφων χωρίς όρους και αστερίσκους και συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα τους, δεσμευόμενοι μάλιστα να τα φέρουμε και στη Βουλή».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις