Σύνοδος Κορυφής : Άτολμη δείχνει η ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις αντίστοιχες των προκλήσεων της Τουρκίας
Άτολμα διαφαίνονται τα πρώτα μηνύματα που στέλνει το προσχέδιο συμπερασμάτων ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σε ότι αφορά το ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία.
Άτολμα διαφαίνονται τα πρώτα μηνύματα που στέλνει το προσχέδιο συμπερασμάτων ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σε ότι αφορά το ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία.
Ερωτηματικό
Ουσιαστικά αυτό που προκύπτει μέχρι στιγμής είναι η απόπειρα της ΕΕ να διευρύνει τον κατάλογο πιθανών κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες χωρίς ωστόσο να είναι ιδιαίτερα σκληρές αυτές οι κυρώσεις και σε κάθε περίπτωση παραμένει το ερωτηματικό για το αν και πότε θα εφαρμοστούν.
Από τα ως τώρα δεδομένα δεν είναι σαφές αν θα αποφασιστεί αύριο ή μεθαύριο η άμεση επιβολή των κυρώσεων.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από το προσχέδιο των συμπερασμάτων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:
* καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής του (ΚΕΠΠΑ) 2019/1894 και, εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης
* καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή, να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές για το πώς θα εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021
* η ΕΕ θα επιδιώξει να συντονίσει αυτά τα θέματα με τις ΗΠΑ.
Στο δείπνο
Την ίδια στιγμή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να ζητήσει από τον Ύπατο να συνεχίσει τις προετοιμασίες της πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής ο Σαρλ Μισέλ ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία θα συζητηθούν στο δείπνο, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ μετά την εκλογή Μπάιντεν έχουν εισέλθει σε νέα φάση.
«Κατά τη διάρκεια του δείπνου, θα ήθελα να αντιμετωπίσουμε τη σημαντική διεθνή ατζέντα μας. Μετά τις εκλογές, οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα εισέλθουν σε μια νέα φάση και πρέπει να θέσουμε τη βάση για μια ισχυρή και ισότιμη εταιρική σχέση. Όπως συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, θα επιστρέψουμε επίσης στις σχέσεις με την Τουρκία», σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Κλειστά χαρτιά κρατάει η Μέρκελ
Άλλωστε και η Άγκελα Μέρκελ σε ομιλία της το πρωί στη γερμανική βουλή, με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της για τη στάση που θα τηρήσει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Μάλιστα την ίδια στιγμή που η ΕΕ δείχνει να αναλίσκεται σε ευχολόγια σε σχέση με την απόσυρση του Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο ο Ταγίπ Ερντογάν δεν διστάζει να προκαλεί λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, αγνοώντας κάθε έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης.
Αλλά και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ ουσιαστικά απείλησε και εκβίασε την ΕΕ να μην επιβάλλει κυρώσεις καθώς όπως υποστήριξε λόγω της γεωγραφίας η Ευρώπη έχει ανάγκη την Τουρκία.
Σαφές μήνυμα για συνέπειες
Η γραμμή πάντως της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα συνίσταται στη μετατροπή του άσπρου σε μαύρου, καθώς κατηγορεί την Ελλάδα ότι αυτή είναι που αρνείται το διάλογο και όχι η ίδια η Τουρκία.
Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να στείλουν σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι θα υποστεί συνέπειες καθώς απώλεσε την ευκαιρία που της δόθηκε τους τελευταίους μήνες για να αποκλιμακώσει την ένταση και τις προκλήσεις.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός κράτησε στο τραπέζι των συζητήσεων της ΕΕ το εμπάργκο όπλων, το οποίο ουσιαστικά στηρίζουν ακόμα και γερμανοί ευρωβουλευτές. Ωστόσο δεν είναι σαφές με ποια απόφαση στην αυριανή και μεθαυριανή Σύνοδο Κορυφής, θα είναι ικανοποιημένη η Ελλάδα και θα μπορεί να πει ότι πέτυχε το στόχο της.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι αν και σε επίπεδο ρητορικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αποκλείσει το βέτο εντούτοις δεν φαίνεται να προκρίνει μια τόσο σκληρή στάση έναντι της Γερμανίας και άλλων δυνάμεων που ανθίσταται στις κυρώσεις ή στην καλύτερη περίπτωση επιδιώκουν κυρώσεις χάδι στην Τουρκία.
- Οι πόλεις-φαντάσματα στην Κίνα ακόμη περιμένουν τους κατοίκους
- Οι πολιτικές βεβαιότητες που κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος τη χρονιά που έφυγε
- Τένις από… χρυσάφι: Το Αυστραλιανό Οπεν μοιράζει 58 εκατ. ευρώ (vids)
- Αμαλιάδα: Αντίστροφη μέτρηση για το θρίλερ με τον θάνατο του Παναγιωτάκη – Τι θα γράψουν οι ιατροδικαστές
- Δουδωνής: Η κυβέρνηση στραγγαλίζει τους Δήμους μέσω του ΕΔΣΝΑ και της κακοδιαχείρισης του τέλους ταφής
- Η τρελή περιουσία του Λιονέλ Μέσι – Μηχανή παραγωγής πλούτου, τρελά ποσά στο όνομά του (vids+pic)