Στο ποδόσφαιρο δεν χωράει Κολτέσκου. Ούτε σαν τέταρτος, ούτε σαν… τελευταίος
Η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε να συνεχιστεί ο αγώνας το βράδυ της Τετάρτης, παίρνοντας σαφή και ξεκάθαρη θέση για τα όσα έγιναν στο παιχνίδι της Παρί με την Μπασάκσεχιρ στο Παρκ Ντε Πρενς
- ΣΥΡΙΖΑ: Στο αντιΣύριζα μέτωπο ο Κασσελάκης, σαν έτοιμος από καιρό εκτοξεύει χυδαιότητες για το Μάτι
- Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τη δολοφονία της Δώρας στο Αγρίνιο
- Πόσο αντέχουν τα αποθέματα φυσικού αερίου; Σε συμπληγάδες η Ευρώπη
- Μακελειό στην Κίνα: Οκτώ νεκροί και 17 τραυματίες από επιθέσεις με μαχαίρι σε σχολή
Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει επανειλημμένα εστιάσει στην ανάγκη καταπολέμησης του ρατσισμού, λαμβάνοντας μέτρα για να αποκλείσει φαινόμενα απαράδεκτων συμπεριφορών.
«Ενωμένοι ενάντια στον ρατσισμό» ήταν το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας της UEFA, με τους κορυφαίους παίκτες και προπονητές να στέλνουν ένα ξεχωριστό μήνυμα κατά του ρατσισμού.
Κι όσα έγιναν στο παιχνίδι της Παρί Σεν Ζερμέν με την Μπασάκσεχιρ και τα οποία προκάλεσαν την διακοπή της αναμέτρησης, αποδεικνύουν πώς το μεγάλο πρόβλημα δυστυχώς παραμένει.
Η ανακοίνωση της ΟΥΕΦΑ και η έμμεση παραδοχή
Το παιχνίδι της τουρκικής ομάδας με την Παρί δεν έληξε ποτέ, λόγω της απόφασης της Μπασάκσεχιρ να αποχωρήσει από το γήπεδο, καταγγέλλοντας ρατσιστική από τον τέταρτο διαιτητή στον βοηθό προπονητή των φιλοξενούμενων.
Η ΟΥΕΦΑ έπρεπε να πάρει άμεσα θέση επί του ζητήματος, με τα φώτα όλου του κόσμου να είναι στραμμένα στην απόφαση της ομοσπονδίας.
Η ανακοίνωση λοιπόν της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας αναφέρει ότι το παιχνίδι θα συνεχιστεί το βράδυ της Τετάρτης (στις οκτώ) και το κυριότερο με άλλους διαιτητές.
Σ’ αυτό το σημείο οφείλουμε να σταθούμε με ιδιαίτερη προσοχή, αφουγκραζόμενοι τις αντιδράσεις που υπήρξαν και την θέση στην οποία βρέθηκε η ΟΥΕΦΑ.
Με την απόφασή της να ορίσει άλλους διαιτητές για τον αγώνα, αποδέχεται επί της ουσίας πως υπήρξε πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο.
Και είναι προφανές πως οι αξιωματούχοι της ομοσπονδίας έχουν εξετάσει με εξονυχιστική προσοχή την συνομιλία, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επικοινωνία ανθρώπων της ομοσπονδίας με τον Ρουμάνο διαιτητή αλλά και με τον τέταρτο.
Η ομοσπονδία έπρεπε να είναι σίγουρη πριν αποφασίσει και για να εκδώσει την συγκεκριμένη ανακοίνωση, συμπεραίνει εύκολα κάποιος πως έχει σχηματίσει σαφέστατη εικόνα για τα γεγονότα.
Η ουσία βεβαίως δεν είναι αν θα συνεχιστεί το ματς ή όχι. Ούτε αν θα νικήσει η Παρί ή η Μπασάκσεχιρ.
Το μείζον είναι να μη νικήσει ο ρατσισμός. Να μην βρίσκουν «βήμα» τέτοιες ακραίες φωνές που προκαλούν με τα συνθήματα και τις ύβρεις τους. Γιατί ο χαρακτηρισμός «νέγρος» είναι ύβρις και δεν μπορεί να γίνει ανεκτός από κανέναν.
Η αντίδραση της Μπασάκ
Η τουρκική ομάδα πήρε λοιπόν την απόφαση ν’ αποσυρθεί από τον αγωνιστικό χώρο στο 18ο λεπτό της αναμέτρησης, θέλοντας μ’ αυτό τον τρόπο ν’ αντιδράσει στην ρατσιστική συμπεριφορά του 4ου διαιτητή.
Η καταγγελία των ιθυνόντων του τουρκικού συλλόγου είναι ασφαλώς σοκαριστική και κανείς δεν μπορεί να μην καταδικάσει τον χαρακτηρισμό που φέρεται να έχει κάνει ο Σεμπάστιαν Κολτέσκου, αποκαλώντας «νέγρο» τον βοηθό προπονητή της Μπασάκσεχιρ, Πιέρ Γουεμπό.
Ο Γουεμπό ζήτησε τον λόγο από τον Κολτέσκου για τον ρατσιστικό χαρακτηρισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά.
«Θέλω να μου πεις γιατί με αποκάλεσες νέγρο; Γιατί;» ήταν τα λόγια του μέλους του τεχνικού τιμ των φιλοξενούμενων.
Απάντηση δεν υπήρξε από τον Κολτέσκου και μάλιστα θα πρέπει εδώ να σημειωθεί, πως ο διαιτητής της αναμέτρησης, απέβαλε τον Γουεμπό.
Έφτασε στο σημείο ο διαιτητής του αγώνα να αποβάλει τον βοηθό προπονητή της τουρκικής ομάδας, γιατί θέλησε ν’ αντιδράσει ρωτώντας το αυτονόητο. Γιατί;
Οι Τούρκοι αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου και δεν επέστρεψαν. Η μπάλα πήγε στην ΟΥΕΦΑ και όπως φάνηκε από την ανακοίνωση, η ομοσπονδία πήρε μιαν απόφαση που δικαιώνει την τουρκική ομάδα.
Η βραδιά ήταν σημαντική για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο καθώς όλοι περίμεναν την ανακοίνωση από τα γραφεία στη Νιόν και το μήνυμα που έπρεπε να δοθεί δεν «χωρούσε» την παραμικρή παρερμηνεία.
Η ΟΥΕΦΑ άλλωστε έχει υπάρξει αμείλικτη στο παρελθόν σε ότι αφορά την τιμωρία ομάδων, για ρατσιστικές συμπεριφορές παικτών ή οπαδών.
Εδώ βεβαίως η κατάσταση ήταν διαφορετική, καθώς η απαράδεκτη συμπεριφορά είχε να κάνει μ’ έναν από τους διαιτητές που είχε ορίσει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις, με εμπλοκή ακόμα και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έκανε σχετική αναφορά σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Πολλοί ίσως να περίμεναν ότι η Μπασάκσεχιρ θα έμενε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στα αποδυτήρια του Παρκ Ντε Πρενς και θα επέστρεφε στο γήπεδο για να συνεχιστεί το παιχνίδι.
Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε καθώς η τουρκική ομάδα επέμεινε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί ο αγώνας, όταν έχουν ειπωθεί αυτοί οι απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί.
Πως θα μπορούσαν άλλωστε να βλέπουν μπροστά τους τον τέταρτο διαιτητή για άλλα 75 λεπτά, προσποιούμενοι πως δεν… συνέβη τίποτα; Θα ήταν αδύνατον και αποφάσισαν να μην ξαναβγούν στο γήπεδο.
Το μήνυμα της Παρί
Κι εδώ θα πρέπει να σταθεί κάποιος στην στάση που κράτησαν οι ποδοσφαιριστές της γαλλικής ομάδας, καθώς η Παρί έδειξε την αλληλεγγύη της αποχωρώντας και αυτή από τον αγωνιστικό χώρο.
Η γαλλική ομάδα έστειλε το σωστό μήνυμα σε κάθε γωνιά, σεβόμενη την ανθρώπινη υπόσταση. Μακριά από κάθε είδους «μικροπολιτική», στάθηκε στο ύψος της κι επίλεξε να σταθεί στο πλευρό του δίκιου. Και το δίκιο το είχε η αντίπαλος της. Στον αγώνα όμως ενάντια στον ρατσισμό ο αντίπαλος είναι ένας.
Και είναι βέβαιο πως στο ποδόσφαιρο που λατρεύουμε, αυτό για το οποίο μιλούσαμε όταν θρηνούσαμε τον Μαραντόνα, δεν έχει θέση ο Κουλτέσκου. Ούτε σαν τέταρτος, ούτε σαν… τελευταίος.
«Ζητείται ελπίς» όπως έγραψε ο μεγάλος Αντώνης Σαμαράκης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις