Ο ρατσισμός υπάρχει στα γήπεδα – Τα περιστατικά – ντροπής
Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο έχει χτυπηθεί αρκετές φορές από ρατσιστές που έχουν μάθει να μισούν τη διαφορετικότητα.
- ΣΥΡΙΖΑ: Στο αντιΣύριζα μέτωπο ο Κασσελάκης, σαν έτοιμος από καιρό εκτοξεύει χυδαιότητες για το Μάτι
- Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τη δολοφονία της Δώρας στο Αγρίνιο
- Πόσο αντέχουν τα αποθέματα φυσικού αερίου; Σε συμπληγάδες η Ευρώπη
- Μακελειό στην Κίνα: Οκτώ νεκροί και 17 τραυματίες από επιθέσεις με μαχαίρι σε σχολή
Σεισμό στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και ηχηρό χαστούκι στον ρατσισμό, προκαλεί η περίπτωση της τουρκικής ομάδας Μπασακσεχίρ η οποία αποχώρησε από τον αγώνα με την Παρί Σεν Ζερμέν. Είναι η πρώτη φορά που ένας αγώνα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ δεν γίνεται και είναι και η πρώτη φορά που μια ομάδα αποφασίζει να μην παίξει ποδόσφαιρο και δεν θα τιμωρηθεί, όπως όλα δείχνουν από την UEFA.
Τα γεγονότα λίγο – πολύ γνωστά καθώς μονοπωλούν τα αθλητικά κι όχι μόνο, μέσα σε όλο τον κόσμο.
Ο τέταρτος διαιτητής, ο Ρουμάνος Σεμπαστιάν Κολτέσκου αποκάλεσε «νέγρο» τον βοηθό προπονητή της Μπασακσεχίρ, Πιερ Γουεμπό, προκαλώντας την οργή της τουρκικής ομάδας.
Ο Γουεμπό ζήτησε τον λόγο από τον Κολτέσκου για τον ρατσιστικό χαρακτηρισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά.
«Θέλω να μου πεις γιατί με αποκάλεσες νέγρο; Γιατί;» ήταν τα λόγια του μέλους του τεχνικού τιμ των φιλοξενούμενων.
Απάντηση δεν υπήρξε από τον Κολτέσκου και μάλιστα θα πρέπει εδώ να σημειωθεί, πως ο διαιτητής της αναμέτρησης, απέβαλε τον Γουεμπό.
Η τουρκική ομάδα έφυγε αμέσως για τα αποδυτήρια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με τους αντίστοιχους παίκτες των γηπεδούχων να συμμερίζονται την απόφαση τους και να πηγαίνουν κι εκείνοι στα αποδυτήρια.
Κι εδώ πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή για το ποδόσφαιρο διότι η Παρί θα μπορούσε να μείνει και να κερδίσει τον αγώνα στα χαρτιά. Επικράτησε, όμως, η ανθρωπιά και ο αγώνας κατά του ρατσισμού, από όποιον κι αν προέρχεται, όποια χρονική στιγμή κι αν συμβαίνει.
Το παρήγορο σε όλη την υπόθεση, πέραν της συναίνεσης της γαλλικής ομάδας στην αποχώρηση της τουρκικής, είναι ότι και η UEFA συμμερίζεται την οργή της Μπασακσεχίρ και ξεκινά επίσημα έρευνα για το ρατσιστικό συμβάν.
Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία πήρε θέση για το περιστατικό και ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν έρευνες γύρω από όσα συνέβησαν στο Παρίσι.
Στην ανάρτησή της, η UEFA σημειώνει τα εξής: «Η UEFA είναι ενήμερη για το συμβάν στον αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στην Παρί και την Μπασακσεχίρ και διεξάγει έρευνα. Ο ρατσισμός και κάθε μορφής διάκριση δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο».
Το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις, με εμπλοκή ακόμα και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έκανε σχετική αναφορά σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Σε κάθε περίπτωση η αντίδραση του Γουεμπό, η αποχώρηση της τουρκικής ομάδας, η στήριξη από την πλευρά της Παρί και η αντίδραση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού.
Πολλά περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων
Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο έχει χτυπηθεί αρκετές φορές από ρατσιστές που έχουν μάθει να μισούν τη διαφορετικότητα.
Τα τελευταία χρόνια, η διείσδυση αφρικανών κατά κύριο λόγο ποδοσφαιριστών σε όλα τα πρωταθλήματα της Ευρώπης έχει μειώσει τα φαινόμενα ρατσισμού.
Οπαδοί, παίκτες ή άλλοι παράγοντες είναι πιο προσεκτικοί στις αντιδράσεις τους, όμως, τα ρατσιστικά φαινόμενα δεν έχουν εκλείψει.
Ούτε βεβαίως και στην Ελλάδα όπου κατά καιρούς έχουν καταγραφεί ντροπιαστικά περιστατικά.
Ένα από τα πιο ηχηρά περιστατικά ήταν αυτό που συνέβη το 2019 με πρωταγωνιστή τον Μπαλοτέλι.
Σε αναμέτρηση της Βερόνα με την Μπρέσια για το ιταλικό πρωτάθλημα ο Μπαλοτέλι δέχθηκε ρατσιστική επίθεση από οπαδό. Τότε κλώτσησε την μπάλα προς την κερκίδα και αποχώρησε από το γήπεδο και το παιχνίδι διακόπηκε προσωρινά.
«Στους «ανθρώπους» που βρίσκονταν σε αυτή την κερκίδα και έβγαζαν τις κραυγές μαϊμούς. Ντροπή σας, ντροπή σας, ντροπή σας. Μπροστά στα παιδιά σας, τις γυναίκες σας, τους γονείς και τους φίλους σας… Ντροπή». Αυτά είπε ο Μπαλοτέλι.
Σύμφωνα με το contra.gr ο πρώτος σύλλογος που κατηγορήθηκε για ρατσιστική συμπεριφορά από μερίδα οπαδών του ήταν η Μίλγουολ, όπου σε αγώνα κόντρα στην Λίβερπουλ έβαλαν στόχο τον Τζίμι Τραορέ.
Στις 7 Απριλίου του 2007 σε αγώνα μεταξύ της Ρόδεραμ και της Τζίλιγχαμ, ο γκολκίπερ της δεύτερης, Κέλβιν Τζακ δέχθηκε ρατσιστική επίθεση από έναν οπαδό των γηπεδούχων. Η ποινή που επιβλήθηκε στον οπαδό ήταν ο δια βίου αποκλεισμός του από τους αγώνες της ομάδας!
Στις 15 Απριλίου του 2012 σε αγώνα για της Τσέλσι με την Τότεναμ για τα ημιτελικά του FA Cup ένας 55χρονος άνδρας επιτίθεται ρατσιστικά στον Ντιντιέ Ντρογκμπά, με την ποινή που του επιβάλλεται να είναι δια βίου αποκλεισμός από το «Στάμφορντ Μπριτζ», αλλά και γενικός αποκλεισμός από οποιοδήποτε γήπεδο για 3 χρόνια.
Σε αγώνα της Τσέλσι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ένας οπαδός των «μπλε», έκανε ήχους «μαϊμούς» για να «πειράξει» τον Ντάνι Γουέλμπεκ. Ο δράστης αποκλείστηκε δια βίου από το «Στάμφορντ Μπριτζ.
Σε φιλικό της Ισπανίας με την Αγγλία στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» στις 17 Νοεμβρίου του 2004 οι φίλαθλοι της «φούρια ρόχα» έκαναν «ήχους μαϊμούς» και επιτίθονταν ρατσιστικά στους μαύρους παίκτες των φιλοξενούμενων, με στόχο κυρίως τον Άσλεϊ Κόουλ και τον Σον Ράιτ-Φίλιπς.
Ο Σαμουέλ Ετό έχει επίσης δεχθεί ρατσιστική επίθεση από οπαδούς. Όπως το Φλεβάρη του 2005 σε αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Ρεάλ Σαραγόσα. Τότε, μερίδα οπαδών άρχισαν να κάνει ήχους «μαϊμούς» κάθε φορά που είχε την μπάλα ο Καμερουνέζος, ενώ δεν δίστασαν να του πετάξουν και φυστίκια.
Στις 27 Απριλίου ο Ντάνι Άλβες της Μπαρτσελόνα έγινε στόχος ρατσιστικής επίθεσης από τους οπαδούς της Βιγιαρεάλ, οι οποίοι του πέταξαν μια μπανάνα την ώρα που πήγαινε προς το κόρνερ. Ο Βραζιλιάνος όμως αντί να την πετάξει πίσω ή να φύγει, την ξεφλούδισε και την έφαγε.
Ο Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ της Μίλαν σε φιλικό εναντίον της Προ Πάτρια δεν άντεξε να ακούει τα ρατσιστικά συνθήματα των οπαδών των γηπεδούχων και αποφάσισε να φύγει από το γήπεδο, με τους συμπαίκτες του να τον ακολουθούν.
Στην Ισπανία αίσθηση ανάμεσα σε πολλά άλλα είχαν κάνει λόγια του προπονητή της εθνικής Ισπανίας, Λουίς Αραγονιές, το 2004, όταν μιλώντας στον Ρέγες είχε αποκαλέσει τον συμπαίκτη του στην Άρσεναλ, Τιερί Ανρί, «μαύρο σκατό». «Δείξε μου ότι είσαι καλύτερος από εκείνο το μαύρο σκατό», είχε πει χαρακτηριστικά ο τεχνικός των «φούριας ρόχας» αναφερόμενος στον Ανρί.
Ρατσισμός στην Ελλάδα
Το 2005 ο Κόφι Αμπονσά έπεσε θέμα ρατσιστικής επίθεσης κατά την διάρκεια της αναμέτρησης του Αιγάλεω με τον Ηρακλή. Ο Γκανέζος αμυντικός είχε αγωνιστεί σε τρεις ελληνικές ομάδες πριν το Αιγάλεω και ήταν αγαπητός στους φιλάθλους
Ο Σωτήρης Νίνης σε αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδας άκουσε το ντροπιαστικό σύνθημα «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ».
Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον ΟΦΗ στην Κρήτη και ο Μαζουακού κάθε φορά που αγγίζει την μπάλα ακούει ήχους μαϊμούς από την εξέδρα προκαλώντας τη δυσφορία όλων.
Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Ξάνθη εκτός έδρας και ο Γκαετάν Μπογνκ πέφτει θύμα ρατσιστικής επίθεσης από το κοινό των γηπεδούχων. Ο ήχος της μαϊμούς αποτελεί και πάλι το «πολεμοφόδιο» των ρατσιστών, ωστόσο ο Καμερουνέζος άσος δίνει την δική αποστομωτική απάντηση μετά το τέλος του ματς, μέσω Instagram.
«Σήμερα άκουσα ήχους μαϊμούδων από το κοινό της Ξάνθης. Στο τέλος δυσκολευόμουν να τους ακούσω γιατί είχαν τις μπανάνες στο στόμα τους».
Δύο παίκτες του Ολυμπιακού, ο Κολίν Καζίμ Ρίτσαρντς και ο Σαλίνο έχουν καταγγείλει ρατσιστική επίθεση με…μπανάνες στην Τούμπα. «Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ μου πετούσαν μπανάνες. Μπορεί αυτό να ληφθεί ως ρατσιστική επίθεση, αλλά πολλοί γελούσαν. Αν οι μπανάνες είναι κίτρινες και σε καλή κατάσταση, μπορεί να τις φάω κιόλας, αν, όμως, είναι σάπιες, όπως ορισμένες που μου πέταξαν, τότε δεν τις τρώει ούτε μία μαϊμού», είχε πει ο πρώτος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις