Λαγκάρντ : Παραμένουν σημαντικά ρίσκα από την πανδημία
Καμπανάκι κινδύνου χτυπά η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για το μέγεθος και τη διάρκεια των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Καμπανάκι κινδύνου χτυπά η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για το μέγεθος και τη διάρκεια των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία, μιλώντας για σοβαρούς κινδύνους.
Moλονότι η ανάκαμψη το γ΄τρίμηνο ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και οι προοπτικές για τα εμβόλια είναι ενθαρρυντικές, η πανδημία συνεχίζει να θέτει σημαντικά ρίσκα για την υγεία και για την οικονομία της ευρωζώνης, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε των αποφάσεων της ΕΚΤ για επέκταση του QE κατά 500 δισ. ευρώ.
Όπως τόνισε η κυρία Λαγκάρντ, τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας περιορίζουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, το ΑΕΠ της οποίας αναμένεται να συρρικνωθεί το δ’ τρίμηνο του 2020.
Η ίδια σημείωσε πως ενώ η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας, ο τομέας των υπηρεσιών έχει δεχθεί δριμύ πλήγμα από τη νέα αύξηση των κρουσμάτων και τους νέους περιορισμούς στην κοινωνική δραστηριότητα.
«Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων COVID-19 και τα μέτρα ανάσχεσης που ακολούθησαν περιορίζουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί το δ’ τρίμηνο. Αν και η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου συνεχίζει να αντέχει, ο κλάδος των υπηρεσιών έχει πληγεί σημαντικά από την αύξηση των κρουσμάτων και τους νέους περιορισμούς στην κοινωνική αλληλεπίδραση και την κινητικότητα», δήλωσε.
Ο πληθωρισμός είναι εξαιρετικά χαμηλός, καθώς η ζήτηση παραμένει αδύναμη, σημείωσε.
Μεγαλύτερο το πλήγμα στην οικονομία
Συνολικά, τόνισε η κα Λαγκάρντ, τα οικονομικά στοιχεία και οι προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία θα είναι πιο βαρύς βραχυπρόθεσμα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ προβλέπει τώρα ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 7,3% το 2020 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 8% τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, το 2021 το ΑΕΠ προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 3,9%, αντί για ανάπτυξη 5% που αναμενόταν τον Σεπτέμβριο. Το 2022 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,2%, αντί για αύξηση 3,2% που προβλεπόταν προηγουμένως.
Το 2023 το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 2,1%.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ προβλέπει ότι το 2020 θα διαμορφωθεί στο 0,2% έναντι πρόβλεψης 0,3% τον Σεπτέμβριο.
Το 2021 ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί στο 1%, ενώ το 2022 θα κινηθεί στο 1,1%, χαμηλότερα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Το 2023 θα σκαρφαλώσει στο 1,4%.
Στο τέλος του 2021 η ανοσία της αγέλης
Για την απόφαση της ΕΚΤ να επεκτείνει κατά εννέα μήνες τη διενέργεια αγορών στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος λόγω της πανδημίας, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα, αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων, μπορεί να εκτιμήσει ότι ένα μέρος της Ευρωζώνης θα έχει πετύχει ανοσία της αγέλης μέχρι το τέλος του 2021, μέσω των μαζικών εμβολιασμών, ώστε να αρχίσει η οικονομία να λειτουργεί πιο φυσιολογικά και από την αρχή του 2022 η ανάκαμψη να αρχίσει να εδραιώνεται.
Στην ίδια κατεύθυνση, η απόφαση να αυξηθεί το πρόγραμμα κατά 500 δισ. ευρώ έχει στόχο να διατηρήσει τις ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες εν μέσω της πανδημίας.
Διευκρίνισε πάντως ότι η ΕΚΤ θα διενεργεί τις αγορές με ευέλικτο τρόπο, τονίζοντας ότι «η ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες» θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
«Εάν μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες με αγορές που δεν θα εξαντλούν τους πόρους του PEPP, δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το σύνολο των πόρων», πρόσθεσε.
«Αντίστοιχα, οι πόροι θα μπορούν να προσαρμοστούν αναλόγως, εάν χρειαστεί, για να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες ώστε να αντιμετωπίσουμε το αρνητικό σοκ από την πανδημία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις