Κοροναϊός : Βασανιστικά αργή η πτώση των κρίσιμων δεικτών – Με SMS και click away τα ψώνια στις γιορτές
Με βασανιστικά αργούς ρυθμούς υποχωρεί το επιδημικό κύμα με τους κρίσιμους δείκτες να εμφανίζονται μεν μειωμένοι όχι όμως σε ικανοποιητικό βαθμό. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στο τέλος της 5ης εβδομάδας του lockdown οι επιστήμονες περίμεναν πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα, εξού και είναι αρνητικοί στο άνοιγμα της αγοράς
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Με βασανιστικά αργούς ρυθμούς υποχωρεί το επιδημικό κύμα με τους κρίσιμους δείκτες να εμφανίζονται μεν μειωμένοι όχι όμως σε ικανοποιητικό βαθμό. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στο τέλος της 5ης εβδομάδας του lockdown οι επιστήμονες περίμεναν πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα, εξού και είναι αρνητικοί στο άνοιγμα της αγοράς.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα σήμερα ανακοίνωσε 1.534 νέα κρούσματα του φονικού ιού, με τους διασωληνωμένους να μειώνονται σε 571, τη στιγμή που 81 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Μπορεί τα κρούσματα να παρουσιάζουν μείωση την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη, ωστόσο, η θετική αυτή εξέλιξη δεν έχει ακόμη αντίκρυσμα στο σύστημα υγείας, όπου δοκιμάζονται ακόμη ασθενείς και εργαζόμενοι προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την επέλαση του φονικού ιού. Τα θλιβερά δεδομένα των νοσηλειών, των διασωληνωμένων και των θανάτων δίνουν σαφή εικόνα του τι συμβαίνει στα νοσοκομεία.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας πρότεινε στην κυβέρνηση να μην ανοίξουν τα καταστήματα λιανεμπορίου, παρά τις πληροφορίες που… έδειχναν προς την αντίθετη κατεύθυνση τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα.
Χριστούγεννα μόνο με κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία – Ψώνια με… click away
Στο πλαίσιο αυτό το απόγευμα της Πέμπτης στην τηλεδιάσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που είχε ως θέμα το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αποφασίστηκε να δώσουν το «πράσινο φως» στο άνοιγμα των κομμωτηρίων, καθώς και των βιβλιοπωλείων.
Από την άλλη πλευρά, οι επιστήμονες εισηγήθηκαν τα καταστήματα να μείνουν κλειστά για τους πελάτες. Οι αγορές ωστόσο θα πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του click away.
Τι είναι το click away
Όπως έχει δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης «πρόκειται για μια διεθνή πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών».
Ο καταναλωτής κάνει την ηλεκτρονική παραγγελία, προπληρώνει το προϊόν και με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο του καταστήματος, έξω από αυτό.
Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται ο συνωστισμός, τόσο εντός των καταστημάτων, όσο και στους εμπορικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων, καθώς η έρευνα αγοράς δεν θα γίνεται εντός του καταστήματος, αλλά από το e-shop.
Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν στη διάρκεια των εορτών και πώς, θα ανακοινωθούν την Παρασκευή στις 11:00 το πρωί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.
Πάντως το σίγουρο είναι πως μέχρι τις 7 Ιανουαρίου παραμένουν κλειστά:
- Τα σχολεία όλων των βαθμίδων, νηπιαγωγεία, βρεφικοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, ενώ συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση
- Καταστήματα εστίασης, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, μουσικές σκηνές, θέατρα, κινηματογράφοι
- Τα δικαστήρια
- Οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ) και
- Τα χιονοδρομικά κέντρα.
Επίσης, παρατείνεται, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα, η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.
Οι εικόνες του Harrods «έκλεισαν» την εορταστική αγορά
Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες, οι εικόνες που είδαμε πρόσφατα στα Harrods του Λονδίνου έχουν τρομάξει κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους και ενώ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το λιανεμπόριο είναι ανοικτό, στην Ελλάδα θα πάμε σε ιδιαίτερο άνοιγμα.
Η σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων εξελίχθηκε σε θρίλερ για τη διαμόρφωση της οριστικής εισήγησής τους στην κυβέρνηση.
Το σχέδιο για τις εκκλησίες ενόψει των γιορτών
Ανοιχτές εκκλησίες & λειτουργίες με αυστηρή τήρηση των μέτρων ζητούν οι ιεράρχες, οι οποίοι διαμηνύουν με κάθε τρόπο πως δε θα ανεχθούν να κάνουν Χριστούγεννα με κλειστές εκκλησίες.
Από την άλλη στιγμή ωστόσο, ο κοροναϊός συνεχίζει να δοκιμάζει κληρικούς.
Εκτός από τον μητροπολίτη Καστοριάς, στο 424 νοσηλεύονται και άλλοι τέσσερις κληρικοί από την Καστοριά που νόσησαν και ανέβασαν πυρετό.
Κυβέρνηση και εκκλησία συζήτησαν για το ενδεχόμενο άνοιγμα των εκκλησιών ενόψει Χριστουγέννων, ενώ όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι δύο πλευρές είναι κοντά στην χρυσή τομή.
Μιλώντας στο MEGA, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος, σημείωσε ότι υπάρχουν πιέσεις από τους πιστούς να ανοίξουν οι εκκλησίες.
«Χριστούγεννα χωρίς Χριστό, τι Χριστούγεννα είναι» λέει.
Ο μητροπολίτης σημείωσε ότι η εκκλησία έχει επίγνωση της κατάστασης με την πανδημία, «ωστόσο θεωρούμε ότι μπορούμε, τηρώντας μέτρα με αυστηρότητα και θρησκευτική ευλάβεια, να βρούμε μια λύση χρυσής τομής».
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος αναφέρθηκε στο πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι εκκλησίες, υπογραμμίζοντας ότι έχουν δοκιμαστεί παλαιότερα και έχουν τηρήσει τα μέτρα, ενώ σχετικά με τους πιο σκληροπυρηνικούς κληρικούς είπε ότι δε θα πρέπει να αμαυρώσουν τη γενική εικόνα της ενότητας που προωθεί η εκκλησία.
«Θέλουμε να πάμε συντεταγμένα, να βρούμε τρόπο να είμαστε όλοι μαζί» καταλήγει.
Τι δείχνουν τα λύματα της Αθήνας
Σταθεροποίηση του ιικού φορτίου παρατηρείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο λεκανοπέδιο της Αττικής συμφωνά με την ανάλυση των λυμάτων της Ψυττάλειας. Ο κ. Νίκος Θωμαϊδης, Καθηγητής αναλυτικής χημείας ΕΚΠΑ, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.
Σταθεροποίηση του ιικού φορτίου παρατηρείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο λεκανοπέδιο της Αττικής συμφωνά με όσα είπε ο κ. Θωμαϊδης, επικεφαλής της ομάδας που πραγματοποιεί έρευνα στα λύματα της Αττικής τους τελευταίους εννέα μήνες.
Όπως τόνισε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας «εδώ και 2 εβδομάδες δεν φαίνεται να μεταβάλλεται το ιικό φορτίο στα λύματα, επομένως δεν περιμένουμε περαιτέρω μείωση των κρουσμάτων στο πεδίο».
«Τελευταία μέτρηση την προηγούμενη Τρίτη και η εκτίμηση από το ιικό φορτίο ήταν 20.000 κρούσματα ενεργά» υπογράμμισε.
Η Αττική έχει 5 εκατ. κατοίκους και η μέση τιμή των κρουσμάτων είναι περίπου 300, 285 αυτή τη βδομάδα κι αυτό σημαίνει ότι «τα μέτρα έχουν φτάσει σε έναν μίνιμουμ αποτελεσματικότητας. Δώσανε αυτό που περιμέναμε» ανέφερε.
Ερωτηθείς για το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα σημείωσε: «Δεν είμαι ειδικός για τα μέτρα, είναι ευθύνη της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Σίγουρα στο νου υπάρχει οικονομία και η υγεία. Η ισορροπία είναι εύθραυστη. Θεωρώ ότι μια προσεκτική πορεία προς άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων με υπομονή, υπευθυνότητα από εμάς θα μπορούσε να λειτουργήσει, ώστε να περάσουμε σε έναν Ιανουάριο χωρίς να δημιουργήσουμε ένα τρίτο κύμα» κατέληξε.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Σταθερά υψηλά παρέμειναν τα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει τετραψήφιο αριθμό, παρά το γεγονός ότι πλησιάζουμε στο τέλος της 5ης εβδομάδας του lockdown. Παράλληλα, υψηλός είναι και ο αριθμός των θανάτων, τη στιγμή που οι διασωληνωμένοι παραμένουν σταθεροί.
Συγκεκριμένα σήμερα ανακοινώθηκαν 1.534 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Συγκεκριμένα, από τα 1.534 κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ τα 318 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ 298 στη Θεσσαλονίκη.
Είναι ξεκάθαρο από την κατανομή, ότι τα κρούσματα βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με την βόρεια Ελλάδα ωστόσο να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Παράλληλα, προβληματική είναι η κατάσταση και στη Λάρισα με 97 κρούσματα, ενώ 70 έχει η Δράμα και 60 η Πιερία.
Συγκεκριμένα:
- 318 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
- 298 κρούσματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 11 κρούσματα από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 4 κρούσματα από την Π.Ε. Αργολίδας
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Αρκαδίας
- 3 κρούσματα από την Π.Ε. Άρτας
- 36 κρούσματα από την Π.Ε. Αχαΐας
- 23 κρούσματα από την Π.Ε. Βοιωτίας
- 11 κρούσματα από την Π.Ε. Γρεβενών
- 70 κρούσματα από την Π.Ε. Δράμας
- 16 κρούσματα από την Π.Ε. Έβρου
- 5 κρούσματα από την Π.Ε. Εύβοιας
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Ευρυτανίας
- 3 κρούσματα από την Π.Ε. Ηλείας
- 36 κρούσματα από την Π.Ε. Ημαθίας
- 12 κρούσματα από την Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Θάσου
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 7 κρούσματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων
- 26 κρούσματα από την Π.Ε. Καβάλας
- 35 κρούσματα από την Π.Ε. Καρδίτσας
- 11 κρούσματα από την Π.Ε. Καστοριάς
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Κέρκυρας
- 23 κρούσματα από την Π.Ε. Κιλκίς
- 32 κρούσματα από την Π.Ε. Κοζάνης
- 7 κρούσματα από την Π.Ε. Κορινθίας
- 2 κρούσματα από την Π.Ε. Λακωνίας
- 97 κρούσματα από την Π.Ε. Λάρισας
- 20 κρούσματα από την Π.Ε. Λέσβου
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Λευκάδας
- 24 κρούσματα από την Π.Ε. Μαγνησίας
- 2 κρούσματα από την Π.Ε. Μεσσηνίας
- 48 κρούσματα από την Π.Ε. Ξάνθης
- 52 κρούσματα από την Π.Ε. Πέλλας
- 60 κρούσματα από την Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Πρέβεζας
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Ρεθύμνου
- 27 κρούσματα από την Π.Ε. Ροδόπης
- 12 κρούσματα από την Π.Ε. Ρόδου
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Σάμου
- 27 κρούσματα από την Π.Ε. Σερρών
- 2 κρούσματα από την Π.Ε. Σποράδων
- 10 κρούσματα από την Π.Ε. Τρικάλων
- 49 κρούσματα από την Π.Ε. Φθιώτιδας
- 11 κρούσματα από την Π.Ε. Φλώρινας
- 49 κρούσματα από την Π.Ε. Χαλκιδικής
- 6 κρούσματα από την Π.Ε. Χανίων
- 8 κρούσματα από την Π.Ε. Χίου
- 4 κρούσματα υπό διερεύνηση.
Πάνω από 121.000 κρούσματα
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 121.253, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες, ενώ 5.066 (4.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 34.181 (28.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 571 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 166 (29.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 697 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 81 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3370 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1351 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις