Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αποσύρθηκε η μελέτη για πιθανή προέλευση του κοροναϊού από την Ελλάδα

Αποσύρθηκε η μελέτη για πιθανή προέλευση του κοροναϊού από την Ελλάδα

Οι New York Times συνδέουν τη δημοσίευση με την εκστρατεία παραπληροφόρησης της κινεζικής κυβέρνησης

Αποσύρθηκε χωρίς καμία εξήγηση η κινεζική μελέτη που πρότεινε τη θεωρία ότι η πανδημία δεν ξεκίνησε από την Κίνα αλλά από την Ινδία ή άλλες χώρες όπως η Ελλάδα.

Η μελέτη, την οποία υπέγραφαν ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, είχε υποβληθεί για δημοσίευση στην έγκριτη επιθεώρηση Lancet και παρουσιάστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου ως προδημοσίευση στην υπηρεσία SSRN.

«Η Γουχάν δεν είναι το μέρος όπου συνέβη για πρώτη φορά μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο» έγραφαν οι ερευνητές, οι οποίοι στήριζαν τα συμπεράσματά τους σε φυλογενετική ανάλυση του πανδημικού ιού SARS-CoV-2.

H ερευνητική ομάδα υποστήριζε ότι ο κοροναϊός είναι πιθανό να μεταδόθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο το καλοκαίρι του 2019, όταν η Ινδία και το Πακιστάν επλήγησαν από παρατεταμένο καύσωνα.

«Η έλλειψη νερού ανάγκασε άγρια ζώα όπως οι πίθηκοι να επιδίδονται σε θανάσιμες μάχες για το νερό, και σίγουρα θα είχε αυξήσει την πιθανότητα αλληλεπίδρασης ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα» έγραφαν  οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης και του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν.

«Εικάζουμε ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 [στον άνθρωπο] μπορεί να σχετίζεται με αυτό το ασυνήθιστο κύμα καύσωνα» κατέληγαν, και πρότειναν τη θεωρία ότι η πανδημία μπορεί να ξεκίνησε στην Ινδία ή επτά άλλες χώρες: Μπαγκλαντές, Ιταλία, ΗΠΑ, Ελλάδα, Αυστραλία, Τσεχία, Ρωσία και Σερβία.

Εκστρατεία fake news

Η μελέτη των 22 σελίδων εξαφανίστηκε αιφνιδίως από το SSRN, αναφέρουν οι New York Times. Εκπρόσωπος του Lancet δήλωσε ότι η δημοσίευση ανακλήθηκε από τους ίδιους τους ερευνητές, οι οποίοι δεν απάντησαν σε αίτημα της εφημερίδας για το σχόλιό τους.

Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας συνδέει τη μελέτη με την εκστρατεία παραπληροφόρησης στην οποία επιδίδεται η κινεζική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ο κοροναϊός πρωτοεμφανίστηκε στην Ιταλία ή την Ισπανία.

Αν και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο κοροναϊός μπορεί να κυκλοφορούσε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πριν από τον Δεκέμβριο του 2019, οι μελέτες αυτές παραμένουν αδημοσίευτες και ανεπιβεβαίωτες: κανένα περιστατικό μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν έχει διαπιστωθεί με βεβαιότητα ότι συνέβη πριν από την εμφάνιση του ιού στη Γουχάν.

Παλιά δείγματα που επιμολύνθηκαν από τον κοροναϊό σε επόμενο χρόνο είναι μια πιθανή εξήγηση και για την ανίχνευση του κοροναϊού σε ένα παιδί που αρρώστησε στην Ιταλία στα τέλη Νοεμβρίου.

Διαστρέβλωση δηλώσεων

O ισχυρισμός ότι ο ιός δεν προήλθε από την Κίνα έχει πλέον γίνει η κρατούσα άποψη στα κινεζικά ΜΜΕ, διαπιστώνουν οι NY Times.

Ακόμα και ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγεία διαστρεβλώνονται στα κινεζικά μέσα, όπως συνέβη στην περίπτωση του Μάικλ Ράιαν, διευθυντή του τμήματος επειγόντων περιστατικών του ΠΟΥ, ο οποίος μίλησε πρόσφατα για την ανάγκη διερεύνησης της μεταπήδησης του ιού από τα ζώα στον άνθρωπο.

«Πρέπει να αρχίσουμε εκεί που βρήκαμε τα πρώτα κρούσματα, δηλαδή στη Γουχάν της Κίνας» είπε ο Ράιαν σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Στην Κίνα, όμως, κρατικά μέσα υποστήριξαν ότι ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε πως ο ιός προϋπήρχε αλλού στον κόσμο και έτυχε να γίνει αντιληπτός στη Γουχάν.

Κάτι ανάλογο συνέβη με τον Αλεξάντερ Κεκουλέ, διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνας Βιοασφάλειας στο Χάλε της Γερμανίας, ο οποίος δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση πως πιστεύει ότι ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα. Παράλληλα όμως επέκρινε την κυβέρνηση της Ιταλίας ότι άργησε να αντιληφθεί τα πρώτα κρούσματα κοροναϊού.

Τα κινεζικά ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις του, εμφανίζοντάς τον να ισχυρίζεται πως η πανδημία ξεκίνησε στην Ιταλία.

Ο δρ Κεκουλέ επανεμφανίστηκε στην τηλεόραση για να προειδοποιήσει πως «η Κίνα χρησιμοποιεί τα πάντα για προπαγάνδα». Το σχόλιό του όμως δεν αναμεταδόθηκε στην Κίνα.

Φωτογραφίες του Κεκουλέ εμφανίστηκαν σε κινεζικά μέσα με τη λεζάντας  «Η Κίνα είναι αθώα!», ενώ χιλιάδες Κινέζοι σχολίασαν στο Διαδίκτυο την «είδηση» γράφοντας για παράδειγμα «Ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Κίνα σας ευχαριστούν» και «Δεν υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που τολμούν να πουν την αλήθεια».

Η κινεζική κυβέρνηση κατάφερε έτσι να θολώσει τα νερά την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκινά έρευνα για το πώς ο ιός μεταπήδησε από τα ζώα στον άνθρωπο.

Ο ΠΟΥ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται για «εγκληματολογική έρευνα» που θα αποδώσει ευθύνες στη χώρα όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, αλλά για «επιστημονική αξιολόγηση» της αρχής της πανδημίας, προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά άλλων ζωονόσων στο μέλλον.

Must in

Παράταση στην άφιξη Μενσά

Απρόοπτο με την πτήση του Νέιθαν Μενσά ο οποίος δεν θα φτάσει σήμερα, όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο στη χώρα μας για λογαριασμό του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο