Brexit: Χωρίς συμφωνία αποχώρησε ο Τζόνσον από τις Βρυξέλλες
Οι συνομιλίες για το Brexit θα παραταθούν μέχρι την Κυριακή όπως γνωστοποίησε με επίσημη δήλωσή της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Χωρίς συμφωνία αποχώρησε από τις Βρυξέλλες ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
«Μεγάλα τα κενά»
ΕΕ και Βρετανία συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους τις επόμενες μέρες μεταξύ των διαπραγματευτικών τους ομάδων και έως την Κυριάκη θα πρέπει να ληφθεί απόφαση.
Οι συνομιλίες θα παραταθούν μέχρι την Κυριακή όπως γνωστοποίησε με επίσημη δήλωσή της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι «τα κενά μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν πολύ μεγάλα», αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.
We had a lively & interesting discussion on the state of play on outstanding issues.
We understand each other’s positions. They remain far apart.
The teams should immediately reconvene to try to resolve these issues. We will come to a decision by the end of the weekend. pic.twitter.com/jG0Mfg35YX
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 9, 2020
#BREAKING UK, EU leaders agree to Sunday deadline for Brexit talks pic.twitter.com/XDFsYJi73c
— AFP News Agency (@AFP) December 9, 2020
Σύμφωνα με πηγή από την Ντάουνινγκ Στριτ, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε μια απέλπιδα προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας καθώς παραμένουν οι βασικές διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Δύσκολη η νέα παράταση
Οπως μεταδίδουν το Reuters και το BBC, επικαλούμενα την ίδια πηγή από το γραφείο του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, θα πρέπει να εξευρεθεί λύση μέχρι την Κυριακή καθώς θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δοθεί νέα παράταση στις συνομιλίες.
«Κανένας πρωθυπουργός δεν θα είχε το δικαίωμα να αποδεχθεί τους εμπορικούς όρους που ζήτησε η ΕΕ» είχε προειδοποιήσει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων, λίγο πριν ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή σχετικά με την προοπτική συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε πει πως «Οι φίλοι μας στην ΕΕ επιμένουν επί του παρόντος ότι εάν ψηφίσουν ένα νόμο στο μέλλον, με τον οποίο η χώρα μας δεν συμμορφωθεί ή δεν ακολουθήσει, τότε θα έχουν αυτόματα το δικαίωμα να μας τιμωρήσουν».
«Δεν θα έχει κυριαρχικό έλεγχο»
«Δεύτερον, υποστηρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν θα έχει κυριαρχικό έλεγχο στα αλιευτικά της ύδατα. Δεν πιστεύω ότι είναι όροι που κάποιος πρωθυπουργός αυτής της χώρας θα μπορούσε να δεχθεί», τόνισε.
Reuters
Αλιεία, κανόνες ανταγωνιστικότητας και διαιτησία στην περίπτωση σύναψης νέας συμφωνίας είναι τα θέματα-αγκάθια τα οποία καλούνται να ξεπεράσουν οι δύο πλευρές.
Η πρόθεση καταπάτησης της συμφωνίας του Brexit εκ μέρους του Λονδίνου και μάλιστα των πλέον ευαίσθητων ρυθμίσεών της, έχει εξοργίσει τους Ευρωπαίους. Από την επίσημη αποχώρησή του από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την μεταβατική περίοδο που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, οπότε η χώρα εξέρχεται οριστικά από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.
Δασμοί και ποσοστώσεις
Ελλείψει συμφωνίας, οι συναλλαγές ανάμεσα στην ΕΕ και το Λονδίνο θα διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, πράγμα που σημαίνει την επιβολή δασμών και ποσοστώσεων, με κίνδυνο νέο οικονομικό σοκ για τις οικονομίες που έχουν ήδη πληγεί από την επιδημία του κοροναϊού.
- LIVE: Τότεναμ – Λίβερπουλ
- Κίνα: Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας στην Ταϊβάν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια
- Καιρός: Στα λευκά ορεινά της χώρας – Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)
- Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συντριβή μικρού αεροπλάνου
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok, έχει ορμή