Παπαευαγγέλου : Γιατί αποφασίσαμε να μην ανοίξει η αγορά
Τους δύο βασικούς λόγους ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Ωστόσο, τόνισε ότι «επιτέλους βλέπουμε σταθεροποίηση»
Στους λόγους για τους οποίους η επιστημονική κοινότητα είναι επιφυλακτική στην άρση των μέτρων αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε, το πρωί της Παρασκευής, τα μέτρα που θα ισχύσουν ενόψει των εορτών. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το γεγονός ότι δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν έχουμε αποσυμφόρηση των νοσοκομείων δεν επιτρέπει την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων με τον τρόπο και στον χρόνο που όλοι θα θέλαμε.
«Παρά το γεγονός ότι παρήλθαν πέντε εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη» σημείωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, δύο βασικοί λόγοι συνεχίζουν να προβληματίζουν την επιτροπή για άρση μέτρων:
- Ιδιαίτερα ψηλή πληρότητα των ΜΕΘ μέχρι και σήμερα
- Μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων στη χώρα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα
Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική στις 4 Μαΐου, όταν υπήρξε άρση του πρώτου lockdown. Τότε, είχαμε 900 ενεργά κρούσματα, 35 διασωληνωμένους και δύο θανάτους, όπως εξήγησε. Σήμερα τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια φτάνουν τις 12.500.
«Τόσο η επιδημιολογική εικόνα όσο και η πληρότητα του ΕΣΥ δεν είναι συγκρίσιμα με το Μάιο. Δεν έχουμε περιθώρια για χαλάρωση, πρέπει να υπολογίζουμε την κόπωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και το χειμώνα. Όμως έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία και περισσότερες κλίνες».
«Το ερώτημα είναι ποια είναι η αύξηση των κρουσμάτων που μπορούμε να αντέξουμε. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς. Η ευρεία άρση των μέτρων θα είχε συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές» συμπλήρωσε.
«Αν συνεχίσουμε έτσι θα έχουμε 300 διασωληνωμένους τα Χριστούγεννα…»
Όπως είπε πάντως, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, το χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε ήταν η σταθεροποίηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, δηλαδή των διασωληνωμένων και των θανάτων από Covid-19. Ο μέσος όρος των κρουσμάτων ανά ημέρα είναι 1.500, ενώ καταγράφονται 320 νέες εισαγωγές κάθε ημέρα από 450 πριν δύο εβδομάδες.
Επίσης, καταγράφονται λιγότερα κρούσματα στους άνω των 65 ετών.
«Όλα αυτά μάς δείχνουν πως οι κόποι όλων μας είχαν αποτέλεσμα και πως τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Όμως είναι πολύ αργή και μη αναμενόμενη ύφεση της πανδημίας» είπε και πρόσθεσε:
«Αν συνεχίσουμε με τη σημερινή πορεία, θα έχουμε 300 διασωληνωμένους τα Χριστούγεννα. Αυτό θα γίνει εάν δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις εορτές».
- Αυστραλία: Μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με πυρκαγιά τεραστίων διαστάσεων
- Ισραήλ: Νέα πυραυλική επίθεση των Χούθι παρά το μπαράζ των ισραηλινών βομβαρδισμών στην Υεμένη
- Γάζα: Τουλάχιστον 45 νεκροί σε ισραηλινές επιδρομές – Ανάμεσά τους εργαζόμενοι νοσοκομείου και δημοσιογράφοι
- Νιγηρία: 10 άμαχοι νεκροί σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του στρατού
- Σομαλία: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν πως σκότωσαν 2 μέλη της τζιχαντιστικής Σεμπάμπ
- Φινλανδία: Η αντίδραση ΕΕ και ΝΑΤΟ για τη δολιοφθορά στο υποθαλάσσιο καλώδιο