Κοροναϊός : Άδοξο τέλος για αυστραλιανό εμβόλιο που κόστισε 750 εκατ. δολάρια
Αρκετοί εθελοντές έδωσαν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα σε εξετάσεις για HIV
- «Δεν είναι η πρώτη φορά» - Περιγραφές σοκ από την επίθεση 33χρονου σε 29χρονη στα Εξάρχεια
- Τραμπ: Ο επιλεγείς για τη Λατινική Αμερική είχε αποπεμφθεί για... ερωτοδουλειές
- Πωλητήριο και σε… κάστρα στην Ευρώπη – Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους
- Το κόστος διαμονής σε δημοφιλείς προορισμούς - Ελαφρώς προς τα πάνω οι τιμές ενόψει Χριστουγέννων
Το πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίου κατά της Covid-19 στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ τερματίζεται καθώς ορισμένοι εθελοντές βρέθηκαν ψευδώς θετικοί στον ιό HIV, ανακοίνωσε την Παρασκευή η αυστραλιανή κυβέρνηση.
Η Αυστραλία είχε παραγγείλει 51 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, αρκετές για να υπερκαλύψουν όλο τον πληθυσμό. Αναγκάζεται τώρα να αυξήσει τις παραγγελίες άλλων εμβολίων από την AstraZeneca, τη Pfizer και τη Novavax, ανέφερε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.
Περίπου 750 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ είχαν διατεθεί για την ανάπτυξη του εμβολίου, για την οποία το πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ συνεργαζόταν με την αυστραλιανή εταιρεία βιοτεχνολογίας CSL.
Το εμβόλιο, εξηγεί το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του, περιείχε μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε πολλούς ρετροϊούς, συμπεριλαμβανομένου του ιού του AIDS, προκειμένου να αυξηθεί η σταυερότητα του εμβολίου. Αρκετοί εθελοντές της Φάσης Ι των κλινικών δοκιμών ανέπτυξαν αντισώματα στην πρωτεΐνη και βρέθηκαν θετικοί σε τεστ για τον HIV παρόλο που δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό.
«Δεν γίνεται να υπάρχουν ανοιχτά θέματα εμπιστοσύνης» για το εμβόλιο, δήλωσε ο Μόρισον ανακοινώνοντας την ακύρωση της Φάσης ΙΙ/ΙΙΙ.
Παρά τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα στην εξέταση για HIV, το πειραματικό εμβόλιο είχε δώσει υποσχόμενα αποτελέσματα στην πρόληψη του κοροναϊού.
«Δεν υπάρχει πιθανότητα το εμβόλιο να προκαλεί λοίμωξη HIV και οι εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε HIV» στα δείγματα των εθελοντών, αναφέρεται στην ανακοίνωση του πανεπιστημίου.
Το άδοξο τέλος των ερευνών αναδεικνύει την πραγματικότητα της ανάπτυξης εμβολίων, σχολίασε ο Σαντζάια Σεναναγιάκε του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου.
«Σε γενικές γραμμές, περίπου το 90% των εμβολίων δεν φτάνει ποτέ στην αγορά» επισήμανε.
H Αυστραλία των 25 εκατομμυρίων κατοίκων έλαβε δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού και μέχρι σήμερα έχει καταγράψει 908 θανάτους μεταξύ 28.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Μόλις ένα περιστατικό μετάδοσης στην κοινότητα αναφέρθηκε την τελευταία εβδομάδα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις