Deb Price : Η πρώτη αρθρογράφος για γκέι θέματα πέθανε στα 62 της χρόνια
Ως η πρώτη αρθρογράφος queer θεμάτων της Αμερικής, που έγραφε τακτικά για τη ζωή και τα προβλήματα των ομοφυλόφιλων, η Deb Price σίγουρα έφερε στον δημόσιο διάλογο συγκεκριμένα θέματα, όπως η συζήτηση για τους ομοφυλόφιλους στο στρατό.
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Ως η πρώτη αρθρογράφος queer θεμάτων της Αμερικής, που έγραφε τακτικά για τη ζωή και τα προβλήματα των ομοφυλόφιλων, η Deb Price σίγουρα έφερε στον δημόσιο διάλογο συγκεκριμένα θέματα, όπως η συζήτηση για τους ομοφυλόφιλους στο στρατό.
Η συνεισφορά της στα queer θέματα
Αλλά στράφηκε επίσης σε μικρά ζητήματα της καθημερινότητας, αποκαλύπτοντας στους αναγνώστες, για παράδειγμα, ότι αυτή και η σύντροφός της, Joyce Murdoch, είχαν διαφωνήσει για τον κλιματισμό στο αυτοκίνητο. Έγραψε επίσης αρκετά άρθρα για την κηπουρική. Περιέγραψε επίσης – με γλαφυρό τρόπο – την νύχτα του σχολικού reunion της συντρόφου της, σκορπίζοντας άπειρο γέλιο και προβληματισμό στο πιστό αναγνωστικό της κοινό.
Ήθελε να μεταδώσει ότι το να είσαι σε μια σχέση του ίδιου φύλου δεν ήταν τόσο διαφορετικό από το να είσαι ετεροφυλόφιλος – εκτός ίσως από τα δώρα, που πρέπει να αγοράσεις!
Ενώ στήλες για τη ζωή των ομοφυλόφιλων είχαν εμφανιστεί εδώ και πολύ καιρό στον εναλλακτικό τύπο, η Price ήταν η πρώτη συντάκτρια που εμφανίστηκε στα mainstream media. Εργάστηκε στο The Detroit News, μια εφημερίδα με συντηρητικές απόψεις. Η στήλη της μοιραζόταν σε 83 έντυπα σε όλη τη χώρα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε μικρές πόλεις, δίνοντας στην κυρία Price πρόσβαση σε ένα ευρύτερο κοινό, σύμφωνα με τους New York Times.
«Βλέπουμε τα αδέλφια μας να παίρνουν δώρα ασημικά, πηρούνια, ένα φοντί και ένα ταξίδι στη Χαβάη για την νέα τους ζωή ή σχέση ενώ σε εμάς οι συγγενείς μας απλά μας κάνουν δύσκολη την ζωή ή απλά αδιαφορούν»
Η Price προσπάθησε να απομυθοποιήσει τη ζωή των ομοφυλόφιλων για τον μέσο Αμερικανό.
Η Price προσπάθησε να απομυθοποιήσει τη ζωή των ομοφυλόφιλων για τον μέσο Αμερικανό. Εάν οι αναγνώστες της μπορούσαν να δουν ζευγάρια του ίδιου φύλου σε συνηθισμένες καταστάσεις, αιτιολόγησε, θα τα βρίσκουν λιγότερο ξένα και λιγότερο τρομακτικά – και θα δυσκολευόταν να τους αρνηθεί ίσα δικαιώματα.
Όταν η στήλη έκανε το ντεμπούτο της στις 8 Μαΐου 1992, δεν ήταν μια «ιδανική» στιγμή για την χώρα να διαβάσει και να κατανοήσει την εικόνα της ομοφυλοφιλικής ζωής.
Η χώρα είχε τρομοκρατηθεί από την επιδημία του AIDS – το 1992 ήταν το έτος κατά το οποίο το AIDS έγινε η κύρια αιτία θανάτου για τους Αμερικανούς άνδρες μεταξύ 25 και 44 ετών. Επίσης ο νόμος περί γάμου από άτομα του ίδιου φύλλου έμοιαζε με μακρινό όνειρο. Μόλις το 1997, η Έλεν Ντε Τζενέρες μίλησε για την σεξουαλικότητα της στην κωμική σειρά της, «Ellen», μια στιγμή που αποτέλεσε τομή στην ιστορία της τηλεόρασης.
Η Price εργαζόταν στο γραφείο της Ουάσιγκτον στο The Detroit News, όταν πρότεινε μια στήλη με γκέι οπτική.
«Βρήκα το θάρρος να ζητήσω τη στήλη που ήθελα πάντα να διαβάζω», είπε σε μια ομιλία της το 1993 στη Νέα Υόρκη σε αυτό που ονομάζεται τώρα The Association of L.G.B.T.Q. Δημοσιογράφοι.
Έγραψε 900 άρθρα στα 18 χρόνια αδιάκοπης εργασίας της και πίστευε ότι αυτά τα κείμενα θα μπορούσαν να έχουν άμεση σχέση με την αναστροφή των πολιτισμικών συμπεριφορών που οδήγησαν στη νομιμοποίηση του γάμου του ιδίου φύλου το 2015.
Αλλά το 2011, εμφάνισε μια σχετικά σπάνια αυτοάνοση πνευμονοπάθεια και η υγεία της άρχισε να επιδεινώνεται. Η Price πέθανε στις 20 Νοεμβρίου, στα 62 της χρόνια, σε νοσοκομείο στο Χονγκ Κονγκ, όπου ζούσε με την Murdoch.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις