Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλια: Οι επιστήμονες λύνουν όλες τις απορίες μας – Τι συμβαίνει με ασυμπτωματικούς και ανοσία

Εμβόλια: Οι επιστήμονες λύνουν όλες τις απορίες μας – Τι συμβαίνει με ασυμπτωματικούς και ανοσία

Ποια τεχνικά και επιστημονικά θέματα ξέρουμε μέχρι στιγμής;

Μπορεί να μην έχει ξεκινήσει ακόμη επίσημα κάποια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για το εμβόλιο, ωστόσο ήδη κυβέρνηση και ειδικοί έχουν αναλάβει χωριστούς ρόλους σε αυτή την τεράστια υγειονομική πρόκληση, αλλά και την παγκόσμια πρόκληση.

Ο στόχος είναι κοινός δηλαδή να γίνει σαφές πως το εμβόλιο που θα φτάσει στη χώρα μας στα μέσα Γενάρη θα είναι απολύτως ασφαλές και αποτελεσματικό.

Από εκεί και πέρα οι ειδικοί στη χώρα μας επικεντρώνονται κυρίως στο επιστημονικό κομμάτι, λύνοντας μας όλες τις απορίες για το εμβόλιο.

Από την άλλη η κυβέρνηση έχει σκαριά το σχέδιο με το οποίο θα εμβολιαστούν πρώτα οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια ο υπόλοιπος πληθυσμός. Πρόκειται για μία δύσκολη διαδικασία, καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που υπάρχει πλάνο για δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα.

Ποια τεχνικά και επιστημονικά θέματα ξέρουμε λοιπόν μέχρι στιγμής;

Ανοσία και εμβόλιο

Για την ανοσία στη χώρα και τους ασυμπτωματικούς φορείς μετά τον εμβολιασμό μίλησε καθηγητής Ανοσολογίας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Το καλοκαίρι του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού, και θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα γύρω στο φθινόπωρο» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πέτρος Λιγοξυγκάκης.

«Δεν ξέρουμε αν το εμβόλιο απλώς προστατεύει ατομικά, ή σταματάει και τη μετάδοση του ιού. Όπως και να έχει, όποιος κάνει το εμβόλιο θα είναι προστατευμένος. Μπορεί να γίνουν οι εμβολιασμένοι ασυμπτωματικοί φορείς, αρά ο ιός θα κυκλοφορεί, και σε σχέση με το πόσο και εάν το εμβόλιο σταματάει τη μετάδοση του ιού θα εξαρτηθεί και το ποσοστό του ιού… Θεωρώ ότι το εμβόλιο πρέπει να σταματάει και τη μετάδοση, αλλά είναι δύσκολο να πει κανείς πόσο» σημείωσε ο κ. Λιγοξυγκάκης.

Γιατί είναι εξίσου σημαντική η δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer

«Η Pfizer δημοσίευσε αποτελέσματα που δείχνουν αποτελέσματα από την πρώτη δόση αλλά η δεύτερη δόση θα εξασφαλίσει τη μνημονική ανοσία που θα μας ακολουθεί για το περισσότερο διάστημα. Πρόκειται για την ανάμνηση του ανοσοποιητικού συστήματος στην πρώτη συνάντηση με το αντιγόνο του ιού που γίνεται από το εμβόλιο, και υπάρχουν δυο επιμέρους πράγματα που πρέπει να συμβούν σε ιική μόλυνση, πρώτον τα αντισώματα που θα εξουδετερώνουν τον ιό, και δεύτερον ανθρωποκύτταρα που θα αναγνωρίζουν τυχόν μολυσμένα κύτταρα και θα τα σκοτώσουν. Σε ανθρώπους που έχουν αναρρώσει βρίσκουμε αντισώματα οχτώ μήνες μετά» εξήγησε ο καθηγητής.

Αν νοσήσει κάποιος που έχει κάνει το εμβόλιο, τότε θα νοσήσει ελαφρά

Στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου με ποσοστά αναφέρθηκε ο  καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Σχετικά με το εμβόλιο, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε πως η χορήγησή του, μειώνει κατά 95% τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος από κοροναϊό.

«Αν κάποιος βρίσκεται στο 5% που θα νοσήσει, θα νοσήσει ελαφρά, αλλά δεν θα πάει στο νοσοκομείο ή σε μονάδα».

Ακόμα, σημείωσε ότι μετά την πρώτη δόση του εμβολίου η αποτελεσματικότητα είναι πάνω από 60% ενώ «το εμβόλιο γρίπης έχει αποτελεσματικότητα 40-60% κάθε χρόνο».

Ενώ σχετικά με τα φάρμακα, σχολίασε ότι «η ελπίδα να βρεθεί μαγικό φάρμακο το οποίο θα το παίρνω και θα λύνεται το πρόβλημα του κοροναϊού δεν υπάρχει».

Ολοι πρέπει να εμβολιαστούν

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, χαρακτήρισε το εμβόλιο «ελπίδα αλλά όχι άμεση».

«Θα πάρει κάποιους μήνες να εμβολιαστούν αρκετοί ώστε να φτάσουμε σε επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού» επισήμανε, λέγοντας πως όσοι εμβολιάζονται μετά από 4-5 εβδομάδες θα αναπτύσσουν ανοσία, ενώ προέβλεψε ότι σε δύο μήνες θα υπάρξει μείωση στις διασωληνώνεις.

Την ίδια στιγμή, τόνισε την ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι, μεταξύ των όποιων και και οι νέοι. «Όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε, γιατί όλοι κινδυνεύουμε».

Τέλος, χαρακτήρισε τα – υπό ανάπτυξη- φάρμακα έναντι του κοροναϊού «συμπληρωματικά του εμβολίου».

Εμβόλιο και αλλεργικό άσθμα

Απορίες για το εμβόλιο είχε λύσει πριν λίγες μέρες και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Ο καθηγητής ανέφερε πως όσοι έχουν αλλεργικό άσθμα οφείλουν να εμβολιαστούν, καθώς ο κοροναϊός μπορεί να κάνει σοβαρή πνευμονία και παρόξυνση του βρογχικού άσθματος.

Ο καθηγητής μάλιστα παρέπεμψε όσους έχουν αλλεργικό άσθμα να απευθύνουν στον γιατρό τους.

Σε ερώτηση αν κάποιος θέλει να κάνει όλα τα εμβόλια μαζί, τότε ο καθηγητής ανέφερε πως αυτό δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, καθώς η φόρμουλα του κάθε εμβολίου διαφέρει.

Εμβόλιο και μεταδοτικότητα

Στην ερώτηση για το αν κάποιος μεταδίδει τον ιό ενώ έχει κάνει το εμβόλιο, ο καθηγητής ανέφερε πως το θέμα δεν έχει απαντηθεί επιστημονικά 100%.

«Σίγουρα ξέρουμε πως αν κάνει κάποιος το εμβόλιο υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να νοσήσει και αν νοσήσει, θα περάσει τον ιό πολύ ελαφρά. Άρα υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό, αλλά δεν γνωρίζουμε το ακριβές ποσοστό», ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Οι τρεις τρόποι για το ραντεβού με το εμβόλιο

Την ίδια ώρα τον σχεδιασμό για το πώς οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους για να εμβολιαστούν εξήγησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό.

«Ο εμβολιασμός του πληθυσμού» τόνισε «είναι ίσως η μεγαλύτερη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας που έχει γίνει μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Αποτελεί μια τεράστια πρόκληση με εκατοντάδες μικρές λεπτομέρειες που θα πρέπει να διευθετηθούν συνολικά από την κυβέρνηση» σημείωσε ο υπουργός.

Η άυλη συνταγογράφηση και το embolio

Ειδικότερα, σχετικά με τους τρόπους προγραμματισμού των πολιτών για να κάνουν το εμβόλιο, ο υπουργός ανέφερε ότι «όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει θα χρησιμοποιήσουμε την άυλη συνταγογράφηση για να κλείνονται πολλά από τα ραντεβού». Σκοπός μας, τόνισε είναι «να πάμε εμείς στους πολίτες και να τους προτείνουμε τα δύο ραντεβού για τις δύο δόσεις εμβολιασμού. Η άυλη συνταγογράφηση θα χρησιμοποιείται για στοχευόμενα sms, για να ενημερώνονται οι πολίτες και να επιβεβαιώνουν σε ώρες που τους προτείνονται για το εάν θα κλείνουν αυτά τα ραντεβού ή όχι». Ο κ. Πιερρακάκης πρόσθεσε ότι «θα υπάρχει και ένας ακόμα εναλλακτικός τρόπος μέσω μιας πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί και θα είναι το embolio στο gov.gr, όπου ο καθένας μας θα μπορεί να κλείνει ραντεβού και με βάση της προτυποποίησης των ομάδων εμβολιασμού που θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Υγείας».

Ακόμη και μέσω φαρμακείων τα ραντεβού για τον εμβολιασμό

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι «επειδή δεν έχουν όλοι οι συμπολίτες μας ψηφιακές δεξιότητες, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει και μη ψηφιακά κανάλια για το κλείσιμο των ραντεβού». Συγκεκριμένα, «θα αξιοποιηθούν τα 10.000 φαρμακεία της χώρας ως σημεία όπου θα μπορεί ο πολίτης να κλείσει τα ραντεβού του, ενώ εξετάζουμε και το ενδεχόμενο της χρήσης των ΚΕΠ για τον ίδιο λόγο».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μάλιστα ανέφερε πως «είναι πιθανόν να ανακοινωθούν και άλλα κανάλια όσο θα πλησιάζουμε στις ημέρες εκείνες του εμβολιασμού».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε πως «στόχος μας είναι να κατοχυρώσουμε την άρτια λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας του εμβολίου, αλλά κυρίως να κατοχυρωθεί ότι ο εμβολιασμός θα γίνει σωστά, προγραμματισμένα και τα ραντεβού θα κλειστούν επίσης με αυτό τον τρόπο».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκανε έναν απολογισμό του έργου που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση ότι θα υλοποιήσει μέχρι το τέλος του 2020 και ανέφερε πως «την επόμενη εβδομάδα η Ελλάδα μπαίνει στην εποχή των δικτύων της 5ης γενιάς με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας του 5G» σημειώνοντας ότι στις περισσότερες χώρες η δημοπρασία αυτή, λόγω του κοωνοϊού, έχει πάει πίσω. Εμείς, είπε, στην Ελλάδα παρά την πανδημία ολοκληρώσαμε 70 νομοθετικές ενέργειες και η δημοπρασία ολοκληρώνεται.

Στο κινητό οι εφαρμογές του gov.gr – Στα τέλη της χρονιάς

Επίσης μέχρι το τέλος του 2020 οι εφαρμογές του gov.gr θα είναι και στο κινητό τηλέφωνο κάτι που λίγες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυτή την εφαρμογή. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ενταχθούν στις υπηρεσίες -τηλεδιασκέψεις του δημοσίου και τα προξενεία προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ομογενείς. Ακόμη μέχρι το τέλος του 2020 θα έχει δημιουργηθεί και η πύλη ανοικτών δεδομένων του ελληνικού δημοσίου, όπου θα παρέχονται ανώνυμα δεδομένα σε επιχείρηση, τον ερευνητή και για οποιοδήποτε Έλληνα θέλει να τα επεξεργαστεί καθώς είναι ένας μεγάλος πλούτος για στρατηγικούς σχεδιασμούς.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε πως καθημερινά δημοπρατούνται μεγάλα και μικρά έργα. Ανέφερε πως τη νέα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης το 20% θα διοχετευτεί σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως είναι η Βίβλος του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Συνομιλία Μητσοτάκη με Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Regeneron σήμερα

Τηλεδιάσκεψη με την «ελίτ» του τομέα των φαρμάκων θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ανάπτυξη ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού βιοφαρμακευτικού κλάδου στην Ελλάδα είναι το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 18.00, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η τηλεδιάσκεψη θα γίνει με στελέχη κορυφαίων παγκοσμίως φαρμακευτικών εταιρειών και ειδικούς σε θέματα πολιτικής, έρευνας και επενδύσεων στον τομέα των επιστημών υγείας.

Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων είναι ελληνικής καταγωγής και γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα, μπορούν να συνεισφέρουν καθοριστικά με την εμπειρία και γνώση τους στην ανάπτυξη ενός κλάδου που θα στηρίζεται στην έρευνα και την καινοτομία, και θα συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Στην τηλεδιάσκεψη θα λάβουν μέρος ο Noubar Afeyan (πρόεδρος της Moderna, διευθύνων σύμβουλος στο Flagship Pioneering), ο Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας (Harvard Medical School, πρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ), o Άλμπερτ Μπουρλά (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer), o Eric Cantor (διευθυντής της Moelis & Company), ο Nicholas Galakatos (Global Head of Life Sciences στην Blackstone Life Sciences), ο Emil D. Kakkis (διευθύνων σύμβουλος της Ultragenyx Pharmaceutical), ο Costis Maglaras (πρύτανης στο Columbia Business School), ο Peter R. Orszag (διευθύνων σύμβουλος επί Χρηματοπιστωτικών Συμβουλών στη Lazard), ο Sir Menelas Pangalos(εκτελεστικός αντιπρόεδρος AstraZeneca), ο Stelios Papadopoulos (πρόεδρος ΔΣ των Biogen, Exelixis, Regulus Therapeutics και συνιδρυτής της Eucrates Biomedical), ο George A. Scangos (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Vir Biotechnology), ο Vangelis Vergetis (διευθύνων σύμβουλος Intelligencia και πρόεδρος Eucrates Biomedical), ο Michel Vounatsos (διευθύνων σύμβουλος της Biogen), ο George Yancopoulos (πρόεδρος Regeneron Pharmaceuticals).

Από την πλευρά της κυβέρνησης θα συμμετάσχουν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024