Τουρκία : Συνεχίζει απτόητη τις προκλήσεις – Ζητεί αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών
Ενθαρρυμένη από τον προστατευτισμό που επέδειξε για μία ακόμα φορά η ΕΕ απέναντι της, η Αγκυρα συνεχίζει ακάθεκτη να ξεδιπλώνει την επεκτατική της πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, αξιώνοντας την αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου.
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Ενθαρρυμένη από τον προστατευτισμό που επέδειξε για μία ακόμα φορά η ΕΕ απέναντι της, η Αγκυρα συνεχίζει ακάθεκτη να ξεδιπλώνει την επεκτατική της πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, αξιώνοντας την αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου.
Και ενώ όπως αποδεικνύεται η απόσυρση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα ήταν ένα πυροτέχνημα τακτικής για να εξευμενιστεί προσχηματικά η δήθεν δυσφορία των ευρωπαϊκών χωρών στην περασμένη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ένα άλλο επεισόδιο που αποκαλύφθηκε την Κυριακή, καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η Αγκυρα μεθοδεύει να δημιουργήσει ακραίες καταστάσεις σε περιοχή ελληνικής κυριαρχίας.
Τούρκοι πράκτορες
Η σύλληψη δύο πρακτόρων στη Ρόδο ο ένας εκ των οποίων εργάζεται στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου, δίνει νέα διάσταση στον τρόπο που οικοδομεί και θέτει σε εφαρμογή το εθνικιστικό της δόγμα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι δύο συλληφθέντες παρακολουθούσαν την κίνηση των πλοίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην ευαίσθητη περιοχή του Καστελλόριζου και ενημέρωναν τα τουρκικά επιτελεία ώστε να γνωρίζουν τη διάταξη και τη δύναμη πυρός του Στόλου τη στιγμή που όλα κρέμονταν σε μία κλωστή με το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η πίεση από την Τουρκία προς την Ελλάδα, δυναμώνει ακόμη περισσότερο, όπως άλλωστε είχαν προεξοφλήσει αρκετοί ειδικοί δίνοντας ως χρονικό ορίζοντα το πέρας της Συνόδου, ενώ εκνευρισμό προκαλεί στην Αθήνα και η απροκάλυπτη διείσδυση του τουρκικού βραχίονα στη γειτονιά της Ελλάδας, δηλαδή στην Αλβανία.
Τουρκικός βραχίονας
Ο εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων της Αλβανίας από την Αγκυρα, αυξάνει τον δείκτη δυσφορίας στην Αθήνα η οποία αντιλαμβάνεται πως ο χρόνος τελειώνει και προσπαθεί να εκσυγχρονίσει το αμυντικό της οπλοστάσιο ανακοινώνοντας πως προωθείται στη Βουλή η συμφωνία για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών από τη Γαλλία. Ωστόσο στη Βουλή, η αντιπολίτευση άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τους καρπούς που έδρεψε στη Σύνοδο Κορυφής αναγκάζοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να πει πως οι κυρώσεις δεν ήταν ο αυτοσκοπός της ελληνικής διπλωματίας.
Ετσι λοιπόν, λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όπου ουσιαστικά η ΕΕ «χάιδεψε» την Τουρκία, η Άγκυρα συνέχισε τις προκλήσεις. Με νέες Navtex η γειτονική χώρα θέτει εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης έξι νησιών του Αιγαίου. Πρόκειται για την Σαμοθράκη, την Λήμνο, την Χίο, την Σάμο, την Τήλο και την Χάλκη.
Όπως αναφέρεται στις Navtex, παραβιάζονται τόσο η Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία, πάντως, ο τούρκος πρόεδρος έχει αμφισβητήσει με δημόσιες τοποθετήσεις του, όσο και η Συνθήκη των Παρισίων.
Και ο Τραμπ στηρίζει πάντα Τουρκία
Και σαν να μην έφτανε αυτό, η φιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ αποδεικνύεται επτάψυχη καθώς απείλησε να μην εγκρίνει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας που υπερψήφισε η γερουσία για τους S-400 .
Συγκεκριμένα, περίπου 24 ώρες μετά την έγκριση του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό, τον οποίο υπερψήφισε η Γερουσία, ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε την πεποίθησή του να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, το οποίο ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400.
Μέσα από το αγαπημένο του Twitter, ο Τραμπ, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Κίνα θα βγει κερδισμένη από το νέο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ. Παράλληλα, εξήγησε πως γι’ αυτόν τον λόγο θα ασκήσει βέτο.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο πέρασε από την Γερουσία και χρειάζεται την έγκριση του Ντόναλντ Τραμπ. Αν αρνηθεί, όπως λέει, να το εγκρίνει θα επιστρέψει στη Βουλή.
Το βέτο, ωστόσο, μπορεί να ανατραπεί από τα δύο τρίτα των ψήφων τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία. Αν συμβεί αυτό, το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος των ΗΠΑ.
Το «ναι» της Γερουσίας στις κυρώσεις
Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, το οποίο -μεταξύ άλλων- άνοιξε τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία αναφορικά με την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.
Είχε προηγηθεί η έγκριση του νομοσχεδίου και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το νομοσχέδιο προβλέπει μέτρα για να καθυστερήσει ή να εμποδιστεί η προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία και το Αφγανιστάν, δυσκολεύοντας επίσης τον πρόεδρο να αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.
Οι νομοθέτες συμπεριέλαβαν, επίσης, αναφορές που θα υποχρέωναν τον πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των S-400, ένα βήμα που ο Ντόναλντ Τραμπ φαινόταν απρόθυμος να κάνει, παρά την παρότρυνση νομοθετών και στα δύο κόμματα.
Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται διστακτική στην επιβολή κυρώσεων, οι νομοθέτες της Γερουσίας ενέκριναν τον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό με ευρεία πλειοψηφία (84-13), με την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα να αγνοεί τις εκκλήσεις του Τραμπ τις τελευταίες ημέρες περί καταψήφισής του.
Δυσφορία της Αθήνας για την ΕΕ
Πίσω στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επιτέθηκε κατά της ΕΕ καλώντας τη να αντιληφθεί τις γεωπολιτικές της ευθύνες και να αντιδράσει στις απειλές πολέμου της Τουρκίας.
Τόνισε ότι η μη επιβολή κυρώσεων αποτελεί επιβράβευση της «αλαλάζουσας Τουρκίας», ενώ η λήψη μέτρων αποτελεί «μήνυμα ενθάρρυνσης στο φιλοευρωπαϊκό, εκσυγχρονιστικό τμήμα της γείτονας». Ο κ. Δένδιας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού ανέφερε:
«Διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία του 21ου αιώνα αλλάζει ριζικά. Αναβιώνει ο εθνικισμός και υπάρχει έντονος αναθεωρητισμός και έντονος ισλαμισμός με εμφανή αποκλίνουσα πορεία από τις δυτικές αξίες, όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενώπιον του τουρκικού αναθεωρητισμού η ευρωπαϊκή ένωση έλαβε στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο κάποια απόφαση. Απέρριψε τους τακτικισμούς της Τουρκίας με την προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis.
Αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε κυρώσεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως το εμπόριο και οικονομία» ενώ πρόσθεσε πως «Ουδέποτε ισχυρίστηκε η κυβέρνηση ότι τα ανωτέρω αρκούν. Γίνεται διαπραγμάτευση. Σκληρή διαπραγμάτευση από τις ομάδες εργασίας και το ευρωπαϊκό συμβούλιο. Δεν μας εξέπληξε η πρόσφατη απόφαση. Δεν ήταν κάτι που δεν περιμέναμε. Αν θέλετε την άποψή μας πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην λήψη αποφάσεων για την Τουρκία. Όμως εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια σταθερά με υπομονή και επιμονή».
«Δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις»
Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό είπε επίσης ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα εργαλείο για να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. «Προχωράει λοιπόν η Ευρώπη με αργά βήματα και θα ήθελα να υπενθυμίσω στον κ. Κατρούγκαλο ότι δεν πρέπει να αντικαταστήσουμε τη λέξη «κυρώσεις» με το «περιμένοντας τους βαρβάρους» του μεγάλου μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Γιατί δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ένα εργαλείο να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, προκειμένου να προχωρήσουμε στις ελληνοτουρκικές και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, σε ένα καλύτερο αύριο, όπου δεν θα υπάρχουν προκλητικές ενέργειες, για το συμφέρον των λαών όλης Ανατολικής Μεσογείου και φυσικά και της Ελλάδας και της Τουρκίας» ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.
Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ
Νωρίτερα, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει ότι «στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο κύριος Μητσοτάκης κατέγραψε μία παταγώδη αποτυχία» και ότι «δεν πρόκειται για ένα μικρό βήμα εμπρός γιατί, τάχα, έτσι αργά λειτουργεί η ΕΕ, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα για πολλά βήματα πίσω», αφού στα Συμπεράσματα δεν υπάρχει ούτε καν η λέξη «κυρώσεις» για την Τουρκία σε ότι αφορά την παράνομη και επιθετική της δραστηριότητα σε βάρος της Ελλάδας.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε δε επισημάνει ότι είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκείνος που έλεγε ότι «μόνη επιλογή» είναι η επιβολή κυρώσεων ήδη στο Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, «κυρώσεων που θα δαγκώνουν» κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε αναφερθεί και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, λέγοντας ότι «αρκεί να συγκρίνει κανείς τα Συμπεράσματα αυτού του Συμβουλίου με τα Συμπεράσματά του Ιουνίου του 2019, του τελευταίου στο οποίο εκπροσώπησε τη χώρα ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας», όταν δηλαδή «όχι μόνο ελήφθη ομόφωνα η αρχική -και άρα πιο δύσκολη- επί της αρχής απόφαση για κυρώσεις αλλά η ΕΕ «καταδίκασε έντονα τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις