Αυτά τα μικρά βιβλιοπωλεία «νίκησαν» την καραντίνα
Με την αφορμή του ανοίγματος των ελληνικών βιβλιοπωλείων σήμερα, έστω και με click away, ας κάνουμε ένα μικρό tribute σε τέσσερα εμβληματικά βιβλιοπωλεία διεθνούς αίγλης που κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια της καραντίνας και να πουλήσουν χιλιάδες βιβλία.
Αγαπημένα βιβλιοπωλεία ντόπιων και τουριστών από όλον τον κόσμο, που έχουν περάσει αρκετές φουρτούνες και μπουνάτσες στην διάρκεια της ζωής τους, κινδύνευσαν να κλείσουν οριστικά μέσα στην δύσκολη, φετινή χρονιά. Δείτε πώς τα κατάφεραν και παρέμειναν ανοιχτά.
Shakespeare and Company
Από τις αρχές του δεύτερου lockdown στην Γαλλία, στα τέλη του Οκτώβρη, η Sylvia Whitman, η ιδιοκτήτρια του ιστορικού βιβλιοπωλείου Shakespeare and Company στο Παρίσι έστειλε ένα μέιλ στην λίστα των πελατών της με θέμα: «Δύσκολοι Καιροί». Το βιβλιοπωλείο που λειτουργεί από το 1951 με ιδιοκτήτη τον πατέρα της κινδύνεσυε να κλείσει φέτος, μετά από εβδομήντα χρόνια ζωής… Κι όμως, το μέιλ της βρήκε σχεδόν ανέλπιστη ανταπόκριση: από εκεί που είχε το πολύ 100 παραγγελίες την εβδομάδα, κατέφθασαν ξαφνικά, την πρώτη εβδομάδα, μετά την ηλεκτρονική της επιστολή, 5.000 παραγγελίες!
«Αυτό το πράγμα με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι οι άνθρωποι έχουν τις δικές τους αναμνήσεις από ένα μέρος και έτσι χτίζουν μαζί του μια πολύ προσωπική σχέση. Είδα ότι οι αναγνώστες θέλουν να κρατήσουν ζωντανή την κληρονομιά του βιβλιοπωλείου», είπε η κυρία Whitman.
We are making great headway with all the wonderful orders you placed last month! We hope to reopen our Online Store…
Δημοσιεύτηκε από Shakespeare and Company στις Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020
Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος προσφορότατη για αγορές βιβλίων: ανανεώνουμε την βιβλιοθήκη μας εν όψει της νέας χρονιάς, αλλά βρίσκουμε αφορμή και για δώρα σε φίλους που αγαπούν την ανάγνωση. Επίσης, με μια συνδρομή από 45 έως 500 ευρώ ετησίως, οι φίλοι του Shakespeare and Company μπορούν να βοηθήσουν το αγαπημένο τους βιβλιοπωλείο να μείνει ανοιχτό και, ως αντάλλαγμα, να έχουν πρόσβαση σε μια ηλεκτρονική λέσχη βιβλίου, σε εξατομικευμένα δώρα, αλλά και σε ένα ειδικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με νέα που ενδιαφέρουν τους συνδρομητές.
Bahrisons Booksellers, New Delhi
Μάης 2019. Όσο οι αρχές στην Ινδία συζητούν το πώς θα διαχειριστούν την πανδημία, ο ιδιοκτήτης αυτού του χαρακτηριστικού για το Νέο Δελχί βιβλιοπωλείου έγραψε επιστολές στις αρχές, πιέζοντας να επιτρέψουν την αποστολή βιβλίων στα σπίτια. Για ένα μήνα και βάλε, οι Ινδοί μπορούσαν να προμηθευτούν αυτά που οι αρχές χαρακτήρισαν ως είδη πρώτης ανάγκης: φαγητό, φάρμακο, προϊόντα καθρισμού του σπιτιού και προσωπικής υγιεινής. Αλλά ο βιβλιοπώλης και συγγραφέας Anuj Bahri Malhotra, που παρέλαβε το βιβλιοπωλείο από τον πατέρα του, θεώρησε και τα βιβλία ως άξια να συγκαταλέγονται ανάμεσα στα είδη πρώτης ανάγκης.
Η λογική του σε σχέση με την ανάγκη πώλησης των βιβλίων είχε να κάνει και με το αναπάντεχο κενό χρόνου που δημιουργήθηκε στην καθημερινότητα των ανθρώπων ίσως για πρώτη φορά από τότε που θυμούνται τους εαυτούς τους.
What a lovely book signing we just had with the super talented @karunaezara as she signed her best selling debut novel…
Δημοσιεύτηκε από Bahrisons Booksellers στις Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020
Πέντε βιβλιοπωλεία ανήκουν στην οικογένεια και ένα εξ αυτών είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην παιδική κι εφηβική λογοτεχνία. Ένα όμως από όλα είναι αυτό που έχει συνδεθεί με το brand της επιχείρησης, το πρώτο πρώτο από όλα. Πολιτικοί, διανοούμενοι και καλλιτέχνες συχνάζουν στο μικρό μαγαζί που καταφέρνει και χωρά στα ράφια του περισσότερους από 100.000 τίτλους που καλύπτουν τεράστιο φάσμα της παραγωγής λόγου.
Τον ιδιοκτήτη προβληματίζει μια πρακτική ορισμένων ινδικών εκδοτικών οίκων να πωλούν ηλεκτρονικές κόπιες των καινούργιων τους τίτλων, πιο φθηνά από ό, τι τα τυπωμένα βιβλία που κυκλοφορούν μερικές εβδομάδες αργότερα. «Πρακτικές σαν αυτή είναι ικανές να εξαφανίσουν κάθε βιβλιοπωλείο από τον χάρτη μες στην επόμενη πενταετία», λέει ο κύριος Malhotra.
City Lights, San Francisco
Αυτό το μποέμικο στέκι είναι άξιος εκπρόσωπος της περιοχής στην οποία βρίσκεται η οποία είναι μια γειτονιά με ιστορία και σημασία για την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου-το City Lights, μεταξύ άλλων, ανέδειξε τους μπήτνικ συγγραφείς και ποιητές, αλλά, ο κοροναϊός δεν καταλαβαίνει από τέτοια. Τον Μάρτη της φετινής χρονιάς οι ιδιοκτήτες ήταν ξεκάθαροι: χωρίς υποστήριξη από τον κόσμο, άμεση μάλιστα, δεν υπήρχε περίπτωση να ξανανοίξουν το μαγαζί.
Το αίτημά τους εισακούστηκε: σχεδόν μισό εκατομμύριο δολλάρια συγκεντρώθηκε από φανατικούς θαυμαστές του βιβλιοπωλείου, αλλά και τακτικούς πελάτες. Είναι, λοιπόν, ανοιχτό και πάλι με απολυμαντικό υγρό στην είσοδο και αποστολές βιβλίων στο σπίτι για όποιον το επιθυμεί. Οι περίφημες εκδηλώσεις που λάμβαναν χώρα στο βιβλιοπωλείο, πλέον πραγματοποιούνται online. Το πιστό κοινό περιμένει την άρση της καραντίνας για να μπορέσει να κάνει και πάλι το City Lights σημείο συνάντησης. Γιατί περισσότερο από όλα, το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο πετυχαίνει αυτό: να γεφυρώνει διαφορετικές γενιές ναθρώπων που ανταλλάσσουν απόψεις και γνώσεις γύρω από κάτι που αγαπούν εξίσου, το διάβασμα.
Brand new item on sale today – our Kerouac Alley shoulder bag with truly fantastic art from the great Jeremy Fish…
Δημοσιεύτηκε από City Lights Booksellers & Publishers στις Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2020
El Hallazgo, Mexico City
Πέντε μικροσκοπικά παλαιοβιοβλιοπωλεία στο Μεξικό έχουν αυτό το όνομα και ο ιδιοκτήτης τους ήξερε από τον Μάρτη κιόλας ότι για να μπορέσει να τα κρατήσει ζωντανά θα χρειαζόταν την έμπρακτη υποστήριξη της πελατείας του. Έτσι, επικοινώνησε με ορισμένους από αυτούς και τους δελέασε με μερικά σπάνια κομμάτια που υπήρχαν στα ράφια του, ώστε να μπορ΄πεσει να κρατήσει μερικά χρήματα στην άκρη για τους επερχόμενους δύσκολους και αβέβαιους μήνες. Συγκεκριμένα, χρειαζόταν 95.000 pesos (4.500 ευρώ περίπου) για να καλύψει τα ενοίκια και να πληρώσει τα 14 άτομα του προσωπικού του.
Όμως, την πρώτη κιόλας εβδομάδα από την έκκλησή του για υποστήριξη, ο Μεξικανός ιδιοκτήτης έβγαλε 280.000 pesos, πωλώντας μερικά πολύ παλιά βιβλία, μες στα οποία και κάποια ιστορικά αντίτυπα της Βίβλου από το 1850! Ο Max Ramos είδε στα μαγαζιά του ακόμα και εντελώς καινούργιες φάτσες, αλλά φυσικά και γνωστούς, αφοσιωμένους πελάτες.
Με το που άνοιξαν μετά την πρώτη καραντίνα, έσπευσαν αρκετοί να χαρίσουν παλιά τους βιβλία, κάτι που επίσης συγκίνησε τον ιδιοκτήτη των πέντε βιβλιοπωλείων-οροσήμων του Μεξικού.
Έτσι, τα βιβλιοπωλεία τα κατάφεραν. Πριν τον κοροναϊό, μες στο μεγαλύτερο από τα πέντε καταστήματα έμπαιναν περίπου 80 πελάτες ημερησίως με τους 25 μάξιμουμ να αγοράζουν κάτι, ενώ τώρα από τους 30 που περνούν τις πόρτες του βιβλιοπωλείου, μπορεί και να ψωνίζουν, αν όχι όλοι, αλλά τουλάχιστον 25 με 28 άτομα. Πάντως, ο ιδιοκτήτης δήλωσε αποφασιστικά ότι και να είχε αναγκαστεί να κλείσει, θα έβρισκε κάποιον τρόπο να ξανανοίξει.
Με πληροφορίες από τους Financial Times
- Περισσότερα από 3.100 παιδιά ιθαγενών Αμερικανών πέθαναν σε οικοτροφεία στις ΗΠΑ
- Όσλο: Φρίκη σε εστιατόριο fast food – Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρή Ιταλίδα που μαχαιρώθηκε στο λαιμό
- Οι πόλεις με το καλύτερο φαγητό στον κόσμο σύμφωνα με το Taste Atlas
- Παναμάς: Μετά τις απειλές Τραμπ, ο πρόεδρός του επαναβεβαίωσε την κυριαρχία της χώρας επί της Διώρυγας
- Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, παρουσία Σακελλαροπούλου
- Αλμέιδα: «Δεν μπορέσαμε να σκοράρουμε στο πρώτο ημίχρονο και μας κόστισε»