Χριστουγεννιάτικα cinnamon rolls από την Έλενα Καπέρδα
Τέτοια Cinammon rolls δεν θα έχετε ξαναφάει: με pecan και espresso glaze, η συνταγή της γνωστής pastry chef θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- Ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν υπόσχεται ο Πούτιν
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Εύκολα μπορείτε να φτιάξετε ζουμερά και λαχταριστά ρολά κανέλας για τα μεσημέρια της Κυριακής με μαραθώνιους ταινιών, αλλά και για το πιο απολαυστικό χριστουγεννιάτικο πρωινό. Η Έλενα Καπέρδα εκτελεί ένα δημιουργικό twist στην κλασική συνταγή και την απογειώνει, όπως συνηθίζει.
Υλικά
Για την ζύμη
-60ml χλιαρό νερό
-1 φακελάκι μαγιά
-170ml γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
-1 κουτ. σούπας λευκό ξύδι
-2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
-100γρ. και 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
-1 κ.γ. vanilla extract
-85γρ. βούτυρο λιωμένο, όχι πολύ ζεστό
-550γρ. αλεύρι για ψωμί
-1 κ.γ. αλάτι
-1 κ.γ. baking powder
Για την γέμιση κανέλλας
-90γρ. Βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
-210γρ. Καστανή ζάχαρη
-2 κουτ. Σούπας κανέλλα
-1/3 κ.γ. γαρύφαλλο
-2 κουτ. Σούπας κακάο
-1/2 κ.γ. vanilla extract
-100γρ. Χοντροτριμμένο pecan
Για το espresso glaze
-60γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
-190γρ. άχνη ζάχαρη
-90γρ. τυρί κρέμα
-1 μονή δόση espresso
-1/2 κ.γ. vanilla extract
Στον κάδο του mixer βάζουμε το νερό, την μαγιά και την μία κουταλιά ζάχαρη, ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήνουμε για 10 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα μπωλ βάζουμε το γάλα με το λευκό ξύδι και σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο.
Μόλις φουσκώσει η μαγιά, προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, το βούτυρο, τα αυγά, την ζάχαρη και την βανίλια και χτυπάμε με το φτερό μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Στη συνέχεια, αλλάζουμε το φτερό με τον γάντζο και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, και τέλος το αλάτι και το baking powder. Αφήνουμε να ζυμωθεί σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά περίπου. Η ζύμη θα πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Τότε, μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο μπωλ και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 3 ώρες περίπου.
Ετοιμάζουμε το μίγμα κανέλλας ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί μέχρι να δημιουρηθεί μία ομοιογενής πάστα.
Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο, φτιάχνοντας ένα ορθογώνιο διαστάσεων 30*40εκ. περίπου. Με τα χέρια, απλώνουμε το μίγμα της κανέλλας ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και βάζουμε περίπου 80γρ. από τα pecan. Στην συνέχεια, τυλίγουμε την ζύμη σε σφιχτό ρολό και με μαχαίρι χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη.
Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας αρκετό χώρο μεταξύ τους για να φουσκώσουν τα ρολλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ακόμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για λεπτά, κατεβάζουμε στους 150 βαθμούς και ψήνουμε για 10-12 λεπτά ακόμα.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το espresso glaze, χτυπώντας στο σύρμα του μίξερ το βούτυρο με την άχνη και μόλις γίνουν σαν θρύμματα προσθέτουμε το τυρί κρέμα, την βανίλια και τον espresso.
Μόλις βγάλουμε από τον φούρνο τα ρολλά, αφήνουμε να κρυώσουν για 5-10΄, με ένα κουτάλι απλώνουμε το espresso glaze στην επιφάνεια τους και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα pecan.
Έτοιμα!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις