«Όπως και να έχει θα το παλέψουμε – H καθημερινότητα μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα»
Ο δήμαρχος Λεβαδέων, Ιωάννης Ταγκαλέγκας, μίλησε στο in.gr
- Η κάρτα που συνήθως οι οδηγοί λησμονούν να ανανεώσουν - Στα 200 ευρώ το πρόστιμο
- Κύκλοι ΣΥΡΙΖΑ για Κασσελάκη: Επιχειρεί με fake news να φτιάξει παράλληλο μηχανισμό εντός και εκτός κόμματος
- «Εβαζε μαξιλάρι στο πρόσωπο της αδελφής της και της έκοβε την ανάσα»
- Πόσο θωρακισμένη είναι η πολύπαθη Μάνδρα μετά από δύο πλημμύρες και δύο πυρκαγιές;
Το καλό με κάποιους δημάρχους είναι πως λένε τα πράγματα με το όνομα τους. Αυτό μας αρέσει. Άλλωστε η αλήθεια ενδυναμώνει. Ο δήμαρχος Λειβαδιάς Ιωάννης Ταγκαλέγκας έχει τα δεδομένα απλωμένα μπροστά του και σχεδιάζει τις βέλτιστες κατά την άποψη του ενέργειες είτε προς ανακούφιση των ευπαθών ομάδων πληθυσμού της περιοχής ευθύνης του είτε προς την δημιουργία των προϋποθέσεων για ανάπτυξη.
Ως γιατρός μεριμνά ιδιαίτερα για το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών σε θέματα υγείας αλλά και ψάχνει το φάρμακο συνολικά για την υγεία του πλανήτη προγραμματίζοντας δράσεις μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος καθώς ξέρει πως η κλιματική αλλαγή αφορά τους πάντες και τα πάντα. Παράλληλα μεριμνά και για τους μετανάστες τοποθετώντας το ανθρώπινο στοιχείο πάνω από οποιονδήποτε άλλο γεωγραφικό προσδιορισμό. Η Λειβαδιά έχει λόγους να αισιοδοξεί κατά πως φαίνεται. Βλέπετε ο πρώτος πολίτης της, θέλει όπως μας είπε να κοιτάει τους συμπολίτες του στα μάτια. Αυτό, όπως όλοι γνωρίζετε, συμβαίνει μόνο όταν έχεις κάνει ότι καλύτερο μπορείς για το κοινωνικό σύνολο υπηρετώντας με σεβασμό τον θεσμικό σου ρόλο. Το αποτέλεσμα θα …αποφασίσει σχετικά όμως η πρόθεση καταγράφεται.
Η πανδημία τι επιπτώσεις έχει στην τοπική επιχειρηματικότητα της Λιβαδειάς; Επίσης, αναστροφή της μετανάστευσης – κυρίως νέων ανθρώπων στο εξωτερικό προς ανεύρεση εργασίας – είναι εφικτή και εσάς, σας απασχολεί το θέμα;
Η αντιμετώπιση της σοβαρότερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων εκατό χρόνων που βιώνει ο πλανήτης από την πανδημία του Covid – 19 δεν αποτελεί μόνο μια αναμέτρηση της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας με τον ιό, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την παροχή ιατρικής φροντίδας προς τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, αλλά και μια αναμέτρηση για την εξάλειψη του ισχυρού αρνητικού αποτυπώματος που αφήνει στην κοινωνία, την οικονομία και την ψυχική υγεία των ανθρώπων.
Η κοινωνική αποστασιοποίηση ως το πλέον ενδεδειγμένο μέσο για τον περιορισμό της μετάδοσης και της διασποράς του ιού έχει επιφέρει πολυεπίπεδες επιπτώσεις στη ζωή μας. Ο ψυχισμός των ατόμων έχει επηρεαστεί, καθώς ο φόβος για το άγνωστο και η αόρατη απειλή για τη ζωή μας αποτελεί πηγή άγχους με συνεπακόλουθο την κοινωνική απομόνωση των ανθρώπων και άμεσα αρνητικά αποτελέσματα και στην οικονομία.
Ο περιορισμός των μετακινήσεων επέφερε μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων με οικονομικές απώλειες, απώλειες θέσεων εργασίας και μείωση του εισοδήματος επιχειρηματιών και εργαζομένων.
Η τοπική οικονομία δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητη από αυτή την κρίση. Ο περιορισμός των μετακινήσεων είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των επισκεπτών στην πόλη της Λιβαδειάς και μια σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων (μεταφορές, εστίαση, ξενοδοχεία) υπέστησαν σοβαρές απώλειες εισοδήματος, η διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης κατά τη διάρκεια των δύο lockdown, αλλά και η αναγκαία μείωση των τραπεζοκαθισμάτων επέφερε σημαντικές οικονομικές απώλειες, ενώ η μη πραγματοποίηση της ετήσιας εμποροπανήγυρης στο τέλος Οκτωβρίου είχε ως συνέπεια την περαιτέρω οικονομική συρρίκνωση της εμπορικής δραστηριότητας στο Δήμο Λεβαδέων.
Ως προς το σκέλος της ερώτησής σας για τη μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, σίγουρα πρόκειται για «εθνική αιμορραγία». Χάνουμε ταλαντούχους νέους με υψηλή εξειδίκευση με συνέπεια η χώρα να χάνει σημαντικά μυαλά που θα συνεισέφεραν στην οικονομία με τις καινοτόμες ιδέες τους.
Δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, σχεδόν ένας χρόνος πανδημίας. Αυξήθηκαν οι δείκτες φτωχοποίησης στο Δήμο σας; Θα έχετε πρόβλημα να καλύψετε οικονομικά τις απαιτήσεις των Κοινωνικών σας Δομών;
Η δεκαετής οικονομική κρίση δεν άφησε κανέναν αλώβητο, ενώ έπληξε καίρια τα νοικοκυριά με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα. Ο αριθμός των ατόμων και των οικογενειών που βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με την φτώχεια αυξήθηκε. Ωστόσο, ο Δήμος μας μερίμνησε και δημιούργησε κοινωνικές δομές (κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό συσσίτιο) που στέκονται στο πλευρό των δημοτών και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η οικονομική επάρκεια των κοινωνικών δομών για να συνεχίσουν να στηρίζουν τους οικονομικά αδύναμους.
Η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων δημιουργεί καθυστερήσεις. Σε περιπτώσεις δε ανθρωπιστικών κρίσεων, κοινωνικού αποκλεισμού, φτωχοποίησης το πρόβλημα γίνεται μείζονος σημασίας. Πιστεύετε πως θα έπρεπε ο ρόλος αυτός να ανήκει αποκλειστικά στις τοπικές διοικήσεις;
Ο πρώτος βαθμός Αυτοδιοίκησης, ως η πλησιέστερη κρατική δομή προς τους πολίτες, αφενός γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών και αφετέρου έχει τη δυνατότητα άμεσης απόκρισης για την επίλυση των προβλημάτων τους, σε σχέση με την απόμακρη κεντρική διοίκηση. Άλλωστε, θεωρώ ότι η κεντρική διοίκηση πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά και μόνο στον επιτελικό της ρόλο, θέτοντας τους κανόνες και τους όρους λειτουργίας και η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι αυτή που θα λάβει τις αναγκαίες δράσεις για την άμεση ανακούφιση των πολιτών σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών κρίσεων.
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι δύο βαθμίδες διοίκησης, κεντρική και τοπική – περιφερειακή βρίσκονται σε αντιπαλότητα μεταξύ τους. Το κράτος είναι ενιαίο και η διοικητική του διαίρεση σε δημοτικές, περιφερειακές διοικήσεις και σε κεντρική διοίκηση δεν έγινε για να δημιουργεί προβλήματα γραφειοκρατίας στους πολίτες, και αντιπαλότητες μεταξύ τους, αλλά ακριβώς το αντίθετο.
Συμφωνείτε πως απαιτούνται ενέργειες, για την επανένταξη κοινωνικών ομάδων, οι οποίες βιώνουν τα τελευταία χρόνια συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού ώστε να παρέχουν ευκαιρίες και κίνητρα συμμετοχής των δημοτών στην κοινωνία με συγκεκριμένο ρόλο και ευθύνες; Βέβαια, αυτό προϋποθέτει εκπαίδευση, κατάρτιση – επανακατάρτιση ανέργων και εργαζομένων, τη δικτύωση με την αγορά εργασίας και πολλά άλλα. Επίσης, για τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες πληθυσμού τι πρόβλεψη έχετε κάνει;
Δεν θα μπορούσα να μη συμφωνήσω με την ανάγκη όλες οι κοινωνικές ομάδες να συμμετάσχουν στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, καθώς αυτό αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη κοινωνικής ηρεμίας.
Η ανεργία πλήττει ανεξαιρέτως όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, ωστόσο η επανένταξη στην αγορά εργασίας ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και περιορισμένων εργασιακών δεξιοτήτων καθιστά αυτή την πρόσβαση σχεδόν μηδενική. Ο Δήμος Λεβαδέων επιθυμώντας να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια προς τα άτομα αυτά πραγματοποιεί μια σειρά εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων μεταξύ των οποίων και σε θέματα νέων τεχνολογιών και διοίκησης επιχειρήσεων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεολαίας & Δια Βίου έτσι ώστε να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.
Ο Δήμος Λεβαδέων στην προσπάθεια του να στηρίξει την απασχόληση έχει θέσει σε λειτουργία μια ψηφιακή πλατφόρμα αναζήτησης εργασίας, συνδέοντας επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό με ανέργους, ενώ η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου ενημερώνει όλους όσοι έχουν εγγραφεί στο μητρώο ανέργων του Δήμου Λεβαδέων με την αποστολή sms σχετικά με προκηρύξεις του Δημοσίου και για οποιαδήποτε ευκαιρία εργασιακής απασχόλησης. Για τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης σε όλους τους δημότες μας, έχουμε κάνει απαλλαγή ανταποδοτικών τελών (καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού) για τους μακροχρόνια ανέργους και τις ευπαθείς ομάδες, η Δομή Συσσιτίου μεριμνά για την καθημερινή κατ’ οίκον διανομή φαγητού σε όσους έχουν ανάγκη, ενώ το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου προσφέρει τρόφιμα και είδη καθαριότητας σε περισσότερα από 200 νοικοκυριά.
Όλα αυτά όμως δεν προσφέρουν μόνιμη λύση στο πρόβλημα ανεργίας και οικονομικής ανέχειας, απλώς συμβάλλουν ώστε οι πολίτες που έχουν οικονομικά προβλήματα να αισθάνονται ότι ο Δήμος τους βρίσκεται στο πλευρό τους. Η λύση της ανεργίας θα δοθεί μόνο μέσω της εφαρμογής μιας εθνικής στρατηγικής κατά της ανεργίας.
Οι δομές υγείας καλύπτουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις; Διότι οι δείκτες γήρανσης είναι αυξημένοι σε σχέση με το παρελθόν και οι επιδημίες φαίνεται πως δεν θα μας εγκαταλείψουν άμεσα.
Στο Δήμο Λεβαδέων, εκτός του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς, λειτουργούν Κέντρο Υγείας στη Λιβαδειά και περιφερειακά ιατρεία σχεδόν σε όλα τα χωριά μας. Όλοι οι συνάδελφοι ιατροί προσφέρουν τον καλύτερο τους εαυτό ώστε οι δημότες μας, κυρίως οι ηλικιωμένοι κάτοικοι των μικρών μας χωριών, να αισθάνονται ασφαλείς. Δεν θα μπορούσα φυσικά να παραλείψω τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου στους δημότες μας, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Με την ιδιότητά μου ως ιατρός γνωρίζω ότι οι ανάγκες για ιατρική φροντίδα είναι μεγάλες και ειδικά σήμερα στις συνθήκες της πανδημίας αυτές οι ανάγκες έχουν αυξηθεί. Σε συνεργασία με τον Διοικητή του Γ.Ν. Λιβαδειάς κ. Αθανάσιο Τσαντήλα και τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτη Σερέτη προσπαθούμε να δημιουργήσουμε στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς, μια Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, όπου θα αντιμετωπίζονται ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, οι οποίοι όμως δεν χρήζουν την εισαγωγή τους σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Είστε στη διοίκηση του Δήμου ενάμιση χρόνο. Που έχετε εστιάσει το επιχειρησιακό σας πρόγραμμα;
Τα θέματα που προκύπτουν καθημερινά είναι πολλά και απαιτούν την άμεση επίλυσή τους. Όλα είναι θέματα προτεραιότητας, καθώς αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών.
Ωστόσο, οφείλουμε να εργαστούμε για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει στο επιχειρησιακό μας πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες βάσει του προεκλογικού μας προγράμματος, έτσι ώστε στο τέλος της θητείας μας, όταν θα γίνει ο απολογισμός της δράσης μας να μπορούμε να κοιτάξουμε τους συμπολίτες μας στα μάτια.
Οι τομείς στους οποίους εστιάζουμε είναι πολλοί και αφορούν κυρίως σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης διαχείρισής του, παρεμβάσεις για την αστική αναζωογόνηση και την ενίσχυση της βιώσιμης/έξυπνης κινητικότητας, την πράσινη ανάπτυξη και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, στη λήψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας στη βάση της έξυπνης οικονομίας που περιλαμβάνει το τρίπτυχο Πολιτισμός, Αθλητισμός και Τουρισμός. Επίσης, βασική μας μέριμνα είναι η στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, των ηλικιωμένων και η ομαλή ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, αλλά και η παροχή ισότιμης πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες. Επιστέγασμα όλων αυτών είναι η εφαρμογή νέων σύγχρονων μοντέλων διοίκησης για την αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού, ώστε όλες οι παραπάνω δεσμεύσεις να υλοποιηθούν.
Πιστεύετε πως η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων και πως θωρακίζετε το δήμο σας;
Τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι ορατά στον καθένα μας και δυστυχώς με σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και την πρόκληση σημαντικών υλικών ζημιών με καταστροφές σε οικίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Οφείλουμε όλοι να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και στο πλαίσιο αυτό η Πολιτική Προστασία του δήμου μεριμνά ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να είναι σε ετοιμότητα και ο τεχνικός εξοπλισμός να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση ώστε να μπορέσουν να επιχειρήσουν σε περίπτωση ανάγκης.
Οι προληπτικές κυρίως ενέργειές μας κινούνται προς τη διευθέτηση του συνόλου των χειμάρρων, καθαρίζοντας τα ρέματα, τους αύλακες απορροής, τους αγωγούς ομβρίων υδάτων και τα φρεάτια στην έδρα και τα χωριά του Δήμου.
Μειώσατε το ενεργειακό σας αποτύπωμα; Επίσης, μπορείτε να διαχειριστείτε με επιτυχία τα στερεά αστικά σας απόβλητα;
Η μείωση ή έστω σταθεροποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου αποτελεί ίσως μια ριζική λύση και στο ζήτημα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Δυστυχώς, μείναμε αρκετά πίσω τα προηγούμενα χρόνια και δεν αναβαθμίσαμε βασικά κτίρια και λειτουργίες.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Λεβαδέων οι προσπάθειές μας στοχεύουν σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ήδη δημοπρατούμε και υλοποιούμε την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων, κτιρίων διοίκησης του δήμου και αθλητικών εγκαταστάσεων.
Σε αυτή την προσπάθεια, φυσικά, θα συνυπολογιστεί και η ορθολογική σύγχρονη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, στη βάση της κυκλικής οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Ο Δήμος προχώρα με μεγάλη ωριμότητα σε έργα, όπως η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, πράσινα σημεία και γωνίες ανακύκλωσης σε όλο το δήμο αλλά κι ένα μεγάλο πράσινο σημείο στην έδρα μας. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα, η προσπάθειά μας θα εστιάσει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την διαλογή των αποβλήτων στην πηγή τους.
Αντιμετωπίζετε προβλήματα παραβατικότητας και τι έχετε κάνει γι’ αυτό;
Ο Δήμος Λεβαδέων δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα παραβατικότητας. Ευχαριστώ την Ελληνική Αστυνομία για το έργο που επιτελεί, αλλά και για τη συνεργασία μας.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα προσφύγων είχατε δηλώσει: «προτεραιότητα έχει ο άνθρωπος από όπου κι αν προέρχεται». Συμφωνούμε απόλυτα αλλά αυτό προϋποθέτει εκπαίδευση των ανθρώπων αυτών ώστε να εναρμονιστούν με τους νόμους τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας. Ο Δήμος Λεβαδέων το κάνει αυτό και συνολικά πόσο εφικτό είναι να γίνει σε περιοχές της χώρας που η αυτοδιοίκηση στενάζει σε δυνατότητες, πόρους και στελεχιακό δυναμικό;
Σε όλες τις ερωτήσεις κι όχι μόνο σε αυτήν, η απάντηση είναι ο Άνθρωπος.
Στον Δήμο Λεβαδέων μέσω της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης συνεχίζουμε να τρέχουμε το επιτυχημένο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα (ESTIA), που ξεκίνησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αλλά δε μένουμε μόνο εκεί.
Υλοποιούμε την συνέχεια του προγράμματος ESTIA, το πρόγραμμα ένταξης κι εκπαίδευσης HELIOS του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ενώ ο Δήμος μας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Inclucities που στόχο έχει την κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση των μεταναστών και προσφύγων στον ιστό των συμμετεχουσών πόλεων.
Σε κάθε πρόσφυγα με διάθεση ένταξης, είναι αυτό που αναφέρω συχνά και δημόσια, ότι θα ενταχθούν αυτοί που θέλουν κι αυτοί που μπορούν, δίνεται λοιπόν η δυνατότητα να μάθει την γλώσσα μας, να εκπαιδευτεί και ουσιαστικά να λάβει όλα τα δυνατά εφόδια προσαρμογής.
Προφανώς, στο δημοσιονομικό πλαίσιο που λειτουργούν οι Δήμοι τα τελευταία 10 χρόνια, αν εκλείψουν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις η κατάσταση θα γίνει δυσκολότερη. Αλλά όπως και να έχει θα το παλέψουμε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις