«Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός» : Οι θησαυροί του Αγίου Όρους ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο
Ολοκληρώθηκε από τον Όμιλο ΟΤΕ το μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα στον τομέα του ψηφιακού πολιτισμού αναδεικνύοντας τον πολιτισμικό θησαυρό της Αθωνικής Πολιτείας
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
Παγκοσμίως προσβάσιμος είναι πλέον μέσω διαδικτύου, ο πολιτιστικός πλούτος του Αγίου Όρους, μετά την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του ιστορικού αρχείου και των αναρίθμητων έργων τέχνης της Αθωνικής Πολιτείας. Πρόκειται για το έργο «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός», το μεγαλύτερο έργο στον τομέα ψηφιακού πολιτισμού στην Ελλάδα, το οποίο υλοποίησε σε 4 χρόνια ο Όμιλος ΟΤΕ για λογαριασμό της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους.
Παγκοσμίως προσβάσιμος είναι πλέον μέσω διαδικτύου, ο πολιτιστικός πλούτος του Αγίου Όρους, μετά την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του ιστορικού αρχείου και των αναρίθμητων έργων τέχνης της Αθωνικής Πολιτείας. Πρόκειται για το έργο «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός», το μεγαλύτερο έργο στον τομέα ψηφιακού πολιτισμού στην Ελλάδα, το οποίο υλοποίησε σε 4 χρόνια ο Όμιλος ΟΤΕ για λογαριασμό της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους.
Επισκέπτες του www.mountathos.org μπορούν από οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου να εξερευνήσουν περισσότερες από 2 εκατ. ψηφιακές απεικονίσεις εγγράφων, βιβλίων και χειρογράφων, αλλά και 27 χιλιάδες απεικονίσεις κειμηλίων και τρισδιάστατες αποτυπώσεις μνημείων. Μέσα από τον δικτυακό τόπο της «Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού» το κοινό έχει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει περισσότερες από 500 ώρες οπτικοακουστικού υλικού, αλλά να διαβάσει 25.000 σελίδες σύγχρονου, πρωτότυπου, αδημοσίευτου υλικού με ψυχοφελή χαρακτήρα, καθώς και να περιηγηθεί εικονικά σε μονές.
Ο κ. Κωνσταντίνος Πατσέας, Υπεύθυνος Σχεδιασμού και Συντονιστής του Έργου της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού, ανέφερε σχετικά:
«Η Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός είναι μια προσπάθεια εξωστρέφειας και ανοίγματος της Ορθόδοξης Χριστιανικής παράδοσης στο σύγχρονο κόσμο, ένα πνευματικό αντίδωρο προς τη νέα γενιά, η οποία έχει νέους διαύλους και τρόπους επικοινωνίας μέσω του ψηφιακού κόσμου. Η Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός συμβάλει στον εκδημοκρατισμό της έρευνας και της εκπαίδευσης μέσω της λειτουργικής σύζευξης παράδοσης και τεχνολογίας. Ωστόσο, και από τεχνολογικής πλευράς είναι ένα έργο σταθμός για τα Ελληνικά δεδομένα καθότι οι τεχνολογίες που Nεφαρμόσθηκαν και η μεθοδολογία ανάπτυξης του έργου, θα υιοθετηθούν ως καλές πρακτικές για όλα τα αντίστοιχα έργα διάσωσης και ψηφιακής προβολής πολιτιστικών αγαθών».
Έργο απαιτητικό και πολυδιάστατο, η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση αντικειμένων από όλους τους τομείς της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της ορθόδοξης χριστιανικής τέχνης του Αγίου Όρους (έγγραφα, σπάνια βιβλία, γλυπτά, ψηφιδωτά, θρησκευτικά σκεύη, άμφια κλπ), χρειάστηκε μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός πλήθους υποδομών με νευραλγική σημασία για τη διασύνδεση του Άθω με την υπόλοιπη χώρα και τον κόσμο.
Ειδικότερα, πολύ πριν ξεκινήσει το τιτάνιο έργο της επεξεργασίας του ιστορικού αρχείου και των έργων τέχνης, έπρεπε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα αποτύπωσης και μεταφοράς του τεράστιου όγκου των δεδομένων. Για τον λόγο αυτό, ο Όμιλος ΟΤΕ προχώρησε στην προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής και λογισμικού, αλλά και την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών του Αγίου Όρους με την εγκατάσταση υπερσύγχρονων δικτύων σταθερής και κινητής (COSMOTE Fiber και COSMOTE 4G).
Παράλληλα, ο Όμιλος ΟTΕ υλοποίησε Data Center (κεντρικού αποθετηρίου) στις Καρυές και δημιούργησε κλειστό δίκτυο απομακρυσμένης πρόσβασης για τη μεταφορά του ψηφιοποιημένου υλικού και την εξ αποστάσεως τεκμηρίωσή του.
Για την ολοκλήρωση του έργου της «Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού» ο Όμιλος ΟΤΕ συνεργάστηκε με πάνω από 200 διακεκριμένους επιστήμονες, όπως ιστορικούς, αρχιτέκτονες, βυζαντινολόγους, οι οποίοι μοιρασμένοι σε ομάδες τεκμηρίωσαν το υλικό, με την υποστήριξη μοναχών, στους οποίους μεταφέρθηκε η απαραίτητη τεχνογνωσία.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε:
«Η πνευματική και ιστορική κληρονομιά του Αγίου Όρους είναι ανεκτίμητης αξίας. Είναι τιμή μας που συμβάλαμε στη διαφύλαξη και ανάδειξή της μέσα από τη δημιουργία της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού, ενός εμβληματικού έργου τεχνολογίας, που ανοίγει τις πόρτες του Αγίου Όρους στην παγκόσμια κοινότητα και βάζει την Αθωνική Πολιτεία στη νέα ψηφιακή εποχή και στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη. Με σύμμαχό μας την τεχνολογία, θα συνεχίσουμε να φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους».
Το «ταξίδι» της ψηφιοποίησης των θησαυρών του Άθω, που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία και συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, αποτυπώθηκε σε μια ειδική σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Άγιο Όρος – Ψηφιακή Εποχή» σε παραγωγή του COSMOTE TV.
Τα τρία ωριαία επεισόδια του COSMOTE HISTORY HD, που μεταφέρουν στην οθόνη τη συναρπαστική διαδρομή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αγίου Όρους στον ψηφιακό κόσμο, είναι διαθέσιμα μέσω της δωρεάν, on demand υπηρεσίας COSMOTE TV PLUS, ενώ μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου διατίθενται και ελεύθερα μέσα από το κανάλι της COSMOTE TV στο YouTube.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις