Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τα σπίτια των πολιτικών έχουν τη δική τους ιστορία…

Τα σπίτια των πολιτικών έχουν τη δική τους ιστορία…

Η ιστορία από τη Χούντα με το διαμέρισμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και άλλα ευτράπελα και σοβαρά

Τα σπίτια κατέχουν περίοπτη θέση στην πολιτική ζωή της χώρας. Εχουν κατά καιρούς τροφοδοτήσει μεγάλες εντάσεις και οξύτατες αντιπαραθέσεις. Στη δεκαετία του ’60 η συντηρητική «Εστία» αποκαλούσε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή «φιλοξενούμενο της οδού Καρνεάδου», επειδή διέμενε σε ένα διαμέρισμα του φίλου του τότε μεγαλοεπιχειρηματία, τραπεζίτη και εφοπλιστή Στρατή Ανδρεάδη.

Στα χρόνια της Δικτατορίας και ενόσω ο «εθνάρχης» ζούσε στο Παρίσι, ο δικτάτωρ Γιώργος Παπαδόπουλος που έκανε παρέα με τον Ανδρεάδη – τους συνέδεε η σχέση που διατηρούσαν μεταξύ τους η Δέσποινα Παπαδοπούλου με τη φίλη του τραπεζίτη Ντορέτ Χατζηιωσηφόγλου – απαίτησε από τον Ανδρεάδη να αδειάσει το διαμέρισμα και να πετάξει τα πράγματα του Καραμανλή στον δρόμο. Θρυλείται ότι εκείνος υπέκυψε και όντως άδειασε το επίμαχο διαμέρισμα.

Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους. Επιστρέφοντας πανίσχυρος ο Καραμανλής από το Παρίσι, προχώρησε τον Δεκέμβριο του 1975 σε επιθετική κρατικοποίηση της πλειονότητας των επιχειρήσεων Ανδρεάδη. Τις σχετικές πράξεις προώθησαν ο τότε υπουργός Συντονισμού Παναγής Παπαληγούρας και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νικόλαος Κυραζίδης. Αργότερα οι γιοι του Ανδρεάδη ήγειραν απαιτήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο και έλαβαν σημαντικές αποζημιώσεις.

Στον καιρό του σκανδάλου Κοσκωτά, σε εποχή που ο Ανδρέας Παπανδρέου πιεζόταν αφόρητα, ο τότε υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Τσοβόλας ήγειρε ζήτημα φόρων για την περιουσία που κατείχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο Παρίσι, όπου είχε κι αυτός βρεθεί εκεί αυτοεξόριστος στα χρόνια της Δικτατορίας των συνταγματαρχών. Λίγο νωρίτερα πριν ανέλθει το ΠαΣοΚ στην εξουσία, η αναπτυσσόμενη το 1979 αντιπολίτευση επέκρινε με δριμύτητα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για το σπίτι που έχτιζε τότε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στα Χανιά.

Η Εκάλη του Ανδρέα

Λίγα χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 1994, ηγέρθησαν αμφισβητήσεις για τη μονοκατοικία περίπου 500 τ.μ. που είχε χτίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου στην Εκάλη επί της οδού Αγράμπελης, αριθμός 6. Τα δημοσιεύματα της εποχής ανέβαζαν το κόστος κατασκευής σε 800 εκατ. δραχμές. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων και χρειάστηκε να επιστρατεύσει έξι φίλους του (Τζορτζ Χάλακ, Αντώνη Λιβάνη, Γιώργο Κατσιφάρα, Κάρολο Παπούλια, Θέμη Λαμπρινόπουλο και Γιάννη Αλεξίου) οι οποίοι δήλωσαν ότι του δάνεισαν συνολικά 155 εκατ. δραχμές. προκειμένου να καλύψει τις απαιτήσεις της δήλωσης «πόθεν έσχες». Τότε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος είχε ξεστομίσει την περιβόητη φράση: «Σιγά μη μας ρίξουν για ένα κωλόσπιτο». Δυο χρόνια μετά ο Ανδρέας Παπανδρέου πέθανε και το σπίτι έμεινε στη σύζυγό του, Δήμητρα Λιάννη, η οποία στην επόμενη δεκαετία δήλωνε ότι δεν μπορούσε να το συντηρήσει και αναγκάστηκε να το πουλήσει.

Το σπίτι του Ακη Τσοχατζόπουλου

Το 2004 σάλος προκλήθηκε με τον προκλητικό, πνιγμένο στα πλούτη και τη χλιδή, γάμο του Ακη Τσοχατζόπουλου στο Παρίσι. Από τότε ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός του Παπανδρέου και διεκδικητής της ηγεσίας του ΠαΣοΚ το 1996 ελεγχόταν για παράνομο πλουτισμό και για τα σπίτια που διέθετε. Τον Μάιο του 2010 αποκαλύφθηκε ότι η σύζυγός του αγόρασε έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ από μια υπεράκτια εταιρεία προνομιακή κατοικία επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με θέα την Ακρόπολη. Αρχικά ο Ακης Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε τις όποιες κατηγορίες, αλλά η δικαστική έρευνα απέδειξε πλήθος παραβάσεων της νομοθεσίας περί νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, πέρασε από δίκη, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε. Το προνομιούχο σπίτι απεδείχθη μοιραίο για τον ίδιο και τη σύζυγό του.

Η Ιστορία είναι γεμάτη σκάνδαλα ακινήτων και ιδιοκτησιών. Η ιδιοκτησία είναι συνυφασμένη με την εξουσία. Για τους περισσότερους φαντάζει με σκήπτρο επιβεβαίωσης και ισχύος. Οπότε ας μη διαμαρτύρεται ο κ. Αλ. Τσίπρας για τον έλεγχο που υφίσταται. Τα σπίτια αποδεδειγμένα είναι γεμάτα καλά κρυμμένα μυστικά.

Πηγή: Βηματοδότης

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024