«Ξύπνησε» το ηφαίστειο της Αίτνας – Σιντριβάνι λάβας ύψους 100 μέτρων
Εντυπωσιακές εικόνες από το ηφαίστειο της Αίτνα κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του κόσμου.
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Εντυπωσιακές εικόνες από το ηφαίστειο της Αίτνα κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του κόσμου.
Το ηφαίστειο προκάλεσε σιντριβάνι λάβας ύψους 100 μέτρων την Κυριακή που εξερράγη.
Η πρώτη έκρηξη έγινε στις 21:30 και αναφέρθηκε ως στρομβολική δραστηριότητα, η οποία συμβαίνει όταν ένα ηφαίσυειο εκρήγνυται προκαλώντας βροχή θραυσμάτων λάβας.
AVISO:
En erupción esta noche el volcán #Etna en #Sicilia #Italia 🇮🇹
Espectacular actividad estromboliana en el área del cráter Sureste, reportan tremor volcánico en incremento.
Créditos 🎥 #ilmondodeiterremoti https://t.co/mSX1HQAH0T
Vía @AlertaCambio pic.twitter.com/p6JHleaL96— Geól. Sergio Almazán (@chematierra) December 14, 2020
Ο κρατήρας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το ηφαίστειο της Αίτνα στην Ιταλία, ξεκίνησε να εκρήγνυται στις 9.20 μ.μ. την Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου και υπολογίζεται ότι η λάβα του έφτασε σε ύψη πάνω από 100 μέτρα, σύμφωνα με το volcano discovery, ενώ έμοιαζε να πλησιάζει απειλητικά την κατοικημένη περιοχή που βρίσκεται κοντά.
Η έκρηξη ταξινομήθηκε ως στρομβολική δραστηριότητα, η οποία συμβαίνει όταν ένα ηφαίστειο εκρήγνυται προκαλώντας βροχή θραυσμάτων λάβας.
Της έκρηξης είχε προηγηθεί σεισμός των 2,7 βαθμών Ρίχτερ στους πρόποδες της Αίτνα ενώ τις τελευταίες 24 ώρες είχαν σημειωθεί 17 δονήσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν υπήρχαν τραυματισμοί.
🌋 #Volcano #Etna is eruption! Follow our live monitoring > https://t.co/XxUcI0lXc5 | #eruzione #vulcano https://t.co/rX8ABFiG2A
— SkylineWebcams (@SkylineWebcams) December 14, 2020
Η Αίτνα είναι ενεργό ηφαίστειο στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη (ύψος 3.350 μέτρα). Η Αίτνα καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα.
Είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Αν και οι εκρήξεις του μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές, γενικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές. Το γόνιμο έδαφος είναι κατάλληλο για εκτεταμένες γεωργικές δραστηριότητες.
Τον Ιούνιο του 2013, η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η ονομασία Αίτνα μπορεί να προέρχεται από την ελληνική λέξη αίθω, που σημαίνει «καίγομαι», ή τη φοινικική λέξη «attano». Οι Άραβες ονόμαζαν το βουνό Gibel Utlamat, το βουνό της φωτιάς. Η ονομασία αυτή εξελίχτηκε αργότερα σε Mons Gibel κι έτσι στην τοπική διάλεκτο το ηφαίστειο ονομάζεται Mongibeddu.
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Αίτνα ξεκίνησε περίπου πριν 500.000 χρόνια, με υποθαλάσσιες εκρήξεις κατά μήκος των ακτών της Σικελίας.
Πριν 35.000 χρόνια και για μια χρονική περίοδο περίπου 20.000 χρόνων, έλαβαν χώρα μερικές ιδιαίτερα ισχυρές εκρήξεις, στάχτη από τις οποίες είχε φτάσει ακόμα και μέχρι τη Ρώμη, περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια της Αίτνας. Πριν 3.500 χρόνια, μια ηφαιστειακή έκρηξη προκάλεσε μια γιγάντια κατολίσθηση στην ανατολική πλαγιά του βουνού. Το γεγονός μνημονεύει ο Διόδωρος ο Σικελιώτης και αποτελεί την πρώτη γνωστή μαρτυρία για έκρηξη της Αίτνας. Η επόμενη κατολίσθηση θα γινόταν μετά από 1500 περίπου χρόνια, δημιουργώντας καλντέρα.
Το 396 π.Χ. λέγεται ότι μια έκρηξη της Αίτνας ματαίωσε τα σχέδια των Καρχηδονίων για εισβολή στις Συρακούσες κατά τον Πρώτο Σικελικό Πόλεμο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις