Διαπραγματεύσεις μέχρι την τελική… πτώση για το Brexit
Υπάρχουν ακόμη περιθώρια για συμφωνία, τονίζουν ο Μισέλ Μπαρνιέ και άλλοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, καθώς το χρονικό περιθώριο στενεύει και καθίσταται ασφυκτικό.
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Στο στόχαστρο της αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη στο Μαγδεμβούργο
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Αν υπάρχει ένα μέτωπο στο οποίο οι απειλές και τα τελεσίγραφα, ενίοτε δε και οι επίσημες συμφωνίες που φέρουν υπογραφές, έχουν ελάχιστη αξία, αυτό δεν είναι άλλο από το Brexit. Το σήριαλ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπεται άλλοτε σε θρίλερ και άλλοτε σε βαρετή σαπουνόπερα – ποτέ, όμως, δεν του λείπουν τα νέα επεισόδια, τα οποία πλέον είναι τόσο πολλά ώστε έχουμε κυριολεκτικά… χάσει το μέτρημα.
Ένα τέτοιο επεισόδιο παίζεται αυτές τις ώρες στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, αναφορικά με τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στους δύο μέχρι πρόσφατα εταίρους. Όλα δείχνουν δε ότι – ειδικά μετά την αποτυχημένη επίσκεψη του Μπόρις Τζόνσον στην πρωτεύουσα της ΕΕ – θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως μέχρι και λίγες στιγμές πριν την αλλαγή της χρονιάς, χωρίς να αποκλείεται κανένα σενάριο: Η συμφωνία, το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ή ακόμη και η παράταση (έστω κι αν ελάχιστοι την επιθυμούν).
«Θα δώσουμε κάθε ευκαιρία σε αυτή τη συμφωνία (…) η οποία παραμένει εφικτή», δήλωσε σήμερα το πρωί ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, ξεκαθαρίζοντας πως «οι επόμενες λίγες ημέρες» είναι κρίσιμες. Ο ίδιος πρόσθεσε δε ότι παραμένει η διαφωνία σε δύο μείζονα ζητήματα: Αφενός, τους όρους που θα διέπουν τον ανταγωνισμό (κάτι που αφορά και τις κρατικές επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις) και, αφετέρου, το καθεστώς που θα επικρατήσει στη Μάγχη, όπου Γάλλοι και Βρετανοί αλιείς μοιάζουν έτοιμοι για μια ακόμη… ναυμαχία, προκειμένου να υπερασπιστούν τον ζωτικό τους χώρο. Άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός μιλώντας στο Reuters. «Θα μπορούσε να υπάρχει ένας στενός δρόμος προς μια συμφωνία», είπε.
Blame game
Την ίδια στιγμή, πάντως, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το λεγόμενο «blame game», καθώς κάθε πλευρά προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη στην άλλη – αλλά και να πιστωθεί τα όποια βήματα γίνονται προς την κατεύθυνση του συμβιβασμού. Φαινομενικά, την πιο σκληρή στάση τηρεί η Γαλλία, η οποία εξαρχής επιθυμούσε την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αποχώρηση των Βρετανών από την ΕΕ ώστε να καλύψει η ίδια το κενό που προκύπτει.
«Ο βρετανικός λαός είναι αυτός που θα χάσει τα περισσότερα από το Brexit», επανέλαβε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό λε Μερ, πετώντας το μπαλάκι στην άλλη πλευρά. Σίγουρα, πάντως, απώλειες θα έχουν και οι δύο, ειδικά καθώς η περίοδος είναι εξαιρετικά δύσκολη για τις οικονομίες τους. Κι αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν Βερολίνο και Μέρκελ, που κάνουν τα πάντα ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις 17 ημέρες που απομένουν ως το τέλος της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις