Ισραήλ : Εχει αναδειχθεί «νέο παράδειγμα» στη Μέση Ανατολή
Η συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Μαρόκο και το Ισραήλ εντάσσεται στις προσπάθειες διαμόρφωσης του νέου τοπίου στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις του εβραϊκού κράτους με τις αραβικές χώρες.
Η συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Μαρόκο και το Ισραήλ εντάσσεται στις προσπάθειες διαμόρφωσης του νέου τοπίου στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις του εβραϊκού κράτους με τις αραβικές χώρες.
Συνέντευξη σε ισραηλινή εφημερίδα
Οι σχέσεις ανάμεσα στο Μαρόκο και το Ισραήλ ήταν ήδη «κανονικές» πριν τη συμφωνία που ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε ο μαροκινός υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Μπουρίτα σε σπάνια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες Κυριακή στην ισραηλινή εφημερίδα Yediot Aharonot.
«Από τη δική μας πλευρά, δεν μιλάμε για εξομάλυνση γιατί οι σχέσεις ήταν ήδη κανονικές – μιλάμε για αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες όπως ήταν – επειδή υπήρχαν πάντα σχέσεις. Δεν σταμάτησαν ποτέ», είπε ο Μπουρίτα στην εφημερίδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον εβραϊκό Τύπο.
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Μαρόκο και το Ισραήλ και την αναγνώριση μαροκινής κυριαρχίας στη Δυτική Σαχάρα, πρώην ισπανική αποικία που διεκδικούν επίσης οι αυτονομιστές του Μετώπου Πολισάριο.
Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ του Μαρόκου
Η δεύτερη αυτή πρωτοβουλία χαιρετίστηκε ως διπλωματική νίκη από το Μαρόκο. Χθες το πρωί, περίπου 1.000 άνθρωποι, ανεμίζοντας μαροκινές σημαίες, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Κοινοβούλιο στη Ραμπάτ για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στη «μαροκινή Σαχάρα» – ήταν χιλιάδες την προηγουμένη στη Λααγούν, την κυριότερη πόλη της πρώην ισπανικής αποικίας.
Στο ισραηλινομαροκινό σκέλος της ανακοίνωσης, το Μαρόκο, που είχε συνάψει επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ στα τέλη των χρόνων του 1990, έγινε την Πέμπτη η τέταρτη αραβική χώρα φέτος στον δρόμο της εξομάλυνσης των σχέσεων με το εβραϊκό κράτος μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν.
«Το Μαρόκο θα επωφεληθεί»
«Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και το Μαρόκο είναι ιδιαίτερες και δεν μπορούν να συγκριθούν με τις σχέσεις που έχει το Ισραήλ με οποιαδήποτε άλλη αραβική χώρα», είπε ακόμη ο Μπουρίτα.
«Το Μαρόκο έχει μια σημαντική ιστορία με την εβραϊκή κοινότητα, μια ιδιαίτερη ιστορία στον αραβικό κόσμο. Ο βασιλιάς (…) και οι προηγούμενοι βασιλιάδες, μεταξύ των οποίων ο Χασάν Β’, σέβονταν τους εβραίους και τους προστάτευαν», πρόσθεσε.
Χθες, ο Ρόμπερτ Ο’Μπράιεν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, αναφέρθηκε και αυτός στη συμφωνία κατά τη συνάντησή του στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Το Μαρόκο θα επωφεληθεί από την υποστήριξη της μαροκινής εβραϊκής κοινότητας» στο Ισραήλ, είπε, υπενθυμίζοντας πως πολλοί ισραηλινοί πολίτες είναι μαροκινής καταγωγής.
Περίπου 250.000 μαροκινοί εβραίοι μετανάστευσαν στο Ισραήλ μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948, σύμφωνα με έκθεση του ισραηλινού Κοινοβουλίου.
Καταγγέλθηκε από τους Παλαιστίνιους
Η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και το Μαρόκο χαιρετίστηκε από την πολιτική τάξη και τον ισραηλινό Τύπο αλλά καταγγέλθηκε από τους παλαιστίνιους ηγέτες.
Οι τρεις πρωταγωνιστές της νέας συμφωνίας: Ο βασιλιάς του Μαρόκου (αριστερά), ο πρόεδρος των ΗΠΑ (μέσον) και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ (AP)
Προκειμένου να αντιταχθούν με μια φωνή στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και τις αραβικές χώρες, τα δύο κυριότερα παλαιστινιακά κόμματα, η κοσμική Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς, που έχει την έδρα της στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, και οι ισλαμιστές της Χαμάς που ασκούν την εξουσία στη Γάζα, ανακοίνωσαν συνομιλίες με σκοπό τη συμφιλίωσή τους, ακόμη και τη διεξαγωγή εκλογών.
Χθες, ο πρόεδρος Αμπάς αναμενόταν στο Κατάρ για διήμερη επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συναντηθεί με τον εμίρη Ταμίν μπεν Χαμάντ αλ-Τάνι, η χώρα του οποίου είναι κύριος υποστηρικτής της Γάζας.
Το «νέο παράδειγμα»
Οι υπηρεσίες του Αμπάς δεν ανέφεραν αν πρόκειται να συναντηθεί με τους ηγέτες της Χαμάς που έχουν εγκατασταθεί στο εμιράτο.
Σε διαδικτυακή συζήτηση με δημοσιογράφους, ο πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντανόν εκτίμησε από την πλευρά του χθες πως οι Παλαιστίνιοι πρέπει να «αντιληφθούν» την ύπαρξη «νέου παραδείγματος».
Το παλιό «ήταν πως το Ισραήλ δεν μπορεί να έχει σχέσεις με άλλες αραβικές χώρες όσο δεν υπάρχει συμφωνία με τους Παλαιστίνιους. Το νέο παράδειγμα είναι πως εμείς (το Ισραήλ) αρχίζουμε να αναπτύσσουμε σχέσεις με τον μουσουλμανικό κόσμο και αραβικές χώρες, και μαζί, μαζί τους, προσεγγίζουμε τους Παλαιστίνιους».
Πηγή: ΑΠΕ
- Μαγδεμβούργο: Ο ύποπτος Ταλέμπ Α. οδηγήθηκε ενώπιον ανακριτή
- Βραζιλία: Τουλάχιστον 38 νεκροί μετά σύγκρουση λεωφορείου με μπλοκ γρανίτη σε αυτοκινητόδρομο
- Ινδία: Κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πολιτεία Παντζάμπ σε πρόσφατα «εξευγενισμένη» περιοχή
- Ρωσία: Ο Πεσκόφ επεξηγεί την πρόκληση Πούτιν στην Δύση για «τεχνολογική μονομαχία» με Ορέσνικ
- ΗΠΑ: Η Αμερικανική Αεροπορία βομβάρδισε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη
- Σε επίπεδο ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα