Στουρνάρας : Εφικτός ένας μέσος ρυθμός ανάπτυξης 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια
Mέσο ρυθμό ανάπτυξης 3,5% για την περίοδο 2021-2030 προβλέπει ο Γιάννης Στουρνάρας, δεδομένου ότι οι πόροι που θα εισρεύσουν την περίοδο 2021-2027 από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το NGEU ανέρχονται σε 72 δισ. ευρώ και υπό τον όρο ότι η οικονομία θα παραμείνει προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Mέσο ρυθμό ανάπτυξης 3,5% για την περίοδο 2021-2030 προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, δεδομένου ότι οι πόροι που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2021-2027 από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το NGEU (Νext Generation EU) ανέρχονται σε περίπου 72 δισ. ευρώ, εφόσον η ελληνική οικονομία παραμείνει προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις.
Όπως ανέφερε «οι προτεινόμενες παρεμβάσεις του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο αξιοποιεί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης της Επιτροπής Πισσαρίδη, συνάδουν πλήρως με αντίστοιχες προτάσεις πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως έχουν δημοσιευθεί στις περιοδικές της εκθέσεις τα τελευταία χρόνια»
Μεγάλες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ο διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας στη διάρκεια ετήσιου συνεδρίου, αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες επισήμανε ότι η προσεχής περίοδος επιφυλάσσει μεγάλες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες.
Όπως υποστήριξε, το κλειδί για να τεθεί σε κίνηση ένας ενάρετος κύκλος στον τραπεζικό τομέα και την οικονομία γενικότερα, είναι η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και η αποτελεσματική επίλυση του ιδιωτικού χρέους.
Όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προτείνει τη δημιουργία μια εταιρίας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (AMC), η οποία αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τις δύο σημαντικότερες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες (το υψηλό επίπεδο των ΜΕΔ και το υψηλό ποσοστό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης –DTC- στα συνολικά κεφάλαια των τραπεζών), με το ελάχιστο δυνατό κόστος για όλους τους εμπλεκομένους.
Σημείωσε δε ότι η πολύ πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup (30 Νοεμβρίου 2020) για τη δημιουργία κοινού εργαλείου χρηματοδότησης (backstop) του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (SRF) μέσω πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021, αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις