Κοροναϊός : Σύγχυση με τα 9 άτομα στο γιορτινό τραπέζι – Τι λένε οι ειδικοί
Οι λοιμωξιολόγοι, εμφανίζονται να απορούν με την απόφαση, για εννέα άτομα στο γιορτινό τραπέζι και χρήζει διευκρινήσεων αν τελικά οι συμμετέχοντες μπορούν να είναι από την ίδια, συγγενική, ή φιλική οικογένεια.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Σύγχυση έχει προκληθεί με την απόφαση της κυβέρνησης για παρουσία έως 9 ατόμων στο εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Οι λοιμωξιολόγοι, εμφανίζονται να απορούν με την εν λόγω απόφαση, υποστηρίζοντας πως ο μέγιστος αριθμός των εννέα ατόμων, δεν συζητήθηκε στην Επιτροπή, ενώ χρήζει διευκρινήσεων αν τελικά οι συμμετέχοντες μπορούν να είναι από την ίδια, συγγενική, ή φιλική οικογένεια.
«Για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συστήνουμε σε όλους, αυτές οι γιορτές να μην είναι αφορμή για συγχρωτισμό. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, παρουσιάζοντας την οριστική απόφαση της κυβέρνησης.
Από την πλευρά τους, λοιμωξιολόγοι, σημειώνουν ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής συμφωνούν με τη θέση, για γιορτές μόνο με την οικογένεια που ζούμε στο ίδιο σπίτι.
Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στην ενδοοικογενειακή διασπορά, ξεκαθαρίζοντας πως η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να επιλέξουμε να μείνουμε σπίτι μας, χωρίς καλεσμένους.
Αρκετοί εξάλλου, θεωρούν ότι ο επιτρεπόμενος αριθμός των 9 ατόμων για τα ρεβεγιόν είναι πολύ επικίνδυνος.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, προειδοποιώντας ότι η μη τήρηση των μέτρων μπορεί να προκαλέσει νέα έκρηξη κρουσμάτων και να φέρει πιο κοντά ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα. Όπως τονίζουν τα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν σε σπίτια, παρά το lockdown, μπορεί να προκαλέσουν υπερμετάδοση του κοροναϊού ακόμα και σε ελάχιστα λεπτά.
Γιορτές μόνο με την οικογένεια
Κατηγορηματικός ότι τα Χριστούγεννα πρέπει να τα περάσουν μαζί μόνο τα άτομα μιας οικογένειας που μένουν στο ίδιο σπίτι, εμφανίστηκε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.
Εξήγησε ότι οι αριθμός 9 δεν παίζει κανέναν ρόλο καθώς θα μπορούσαν για παράδειγμα να βρεθούν μαζί τέσσερα ζευγάρια μέσα σε ένα σπίτι.
«Στη φάση αυτή χρειάζεται ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας τόνισε ο καθηγητής» και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει καν να χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν καθώς έχει την έννοια της γιορτής, της ολονύκτιας διασκέδασης και δεν υπάρχει ρεβεγιόν με μια οικογένεια.
Η θέση της επιτροπής για το ρεβεγιόν
Ο κ. Γώγος, μιλώντας στον Σκάι, είπε ότι η Επιτροπή έχει θέσει το θέμα και όλα τα μέλη της συμφωνούν με τη θέση για γιορτές μόνο με την οικογένεια που ζούμε στο ίδιο σπίτι. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δημιουργείται μια μικρή σύγχυση με τον αριθμό 9.
«Από εκεί και πέρα, αν είναι τόσο μείζον το θέμα, φαντάζομαι θα το φέρουν και στην επιτροπή για να υπάρξει μια οριστική θέση», σημείωσε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή δεν είναι όργανο που αποφασίζει αλλά είναι όργανο που γνωμοδοτεί.
«Ο αριθμός 9 δεν συζητήθηκε στην επιτροπή»
Ο αριθμός 9 που εμφανίζεται τελευταία όλο και περισσότερο στα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης, «δεν προτάθηκε από την επιτροπή» σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.
«Ο αριθμός 9 δεν συζητήθηκε στην επιτροπή. Δεν ξέρει κανείς πώς προέκυψε και από ποιον ούτε για τις εκκλησίες ούτε για τα σπίτια» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο MEGA, κάνοντας λόγο για αυθαίρετο αριθμό και πολιτική απόφαση.
Κίνδυνος υπερμετάδοσης του ιού
Υπενθυμίζεται ότι η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα, προειδοποίησε ότι τα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν σε σπίτια, παρά το lockdown, μπορεί να προκαλέσουν υπερμετάδοση του κοροναϊού ακόμα και σε ελάχιστα λεπτά.
Η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε έκκληση στους πολίτες να μην συγκεντρωθούν στα σπίτια για τον εορτασμό, πλην των στενών μελών της οικογένειας, καθώς, όπως τόνισε, ένας μόνο ασυμπτωματικός φορέας να υπάρχει σε μία οικογένεια μπορεί να προκαλέσει διασπορά. Τόνισε μάλιστα, ότι και μάσκες να φορούν όλοι κατά τη διάρκεια του γλεντιού, υπάρχει πάντα η πιθανότητα μόλυνσης.
«Τα σπίτια μας, οι κλειστοί χώροι, είναι σημαντικοί παράγοντες διασποράς. Ένας φορέας, μπορεί να κολλήσει τους πάντες. Αν σε διαμέρισμα 120 τετραγωνικών και μαζευτούν 20 άτομα, ακόμη και με μάσκα, μπορεί να γίνει διασπορά. Αν δεν φορούν μάσκα, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά» ανέφερε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Κρίσιμο το διάστημα των γιορτών
«Θα πρέπει να αποφευχθεί έξαρση του ιού στις γιορτές για να ανοίξουμε τον Ιανουάριο και να μην χρειαστεί να οδηγηθούμε σε παράταση μέτρων μετά την 7η Ιανουαρίου», επισήμανε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος χαρακτηρίζοντας κρίσιμο το διάστημα των εορτών μέχρι να έρθουν τα εμβόλια.
Μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων στα ρεβεγιόν, διότι αλλιώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού από ασυμπτωματικούς.
Χρειάζεται υπομονή λίγες ημέρες μέχρι να αρχίσει ο εμβολιασμός, υπογράμμισε. Όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί θα έχουμε «οδικό χάρτη» για το πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια. Πάντως τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν για ένα διάστημα και θα αρθούν σταδιακά, σημείωσε.
«Να μην υπάρχουν μετακινήσεις από το ένα σπίτι στο άλλο»
Καμπανάκι κινδύνου κρούει και ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος, προειδοποιώντας ότι αν δεν προσέξουμε, την άνοιξη μπορεί να φτάσουμε τις 10.000 νεκρούς.
Πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο κι επικίνδυνο σημείο, καθώς όπως τόνισε «αυτή τη στιγμή τα νούμερα στα νοσοκομεία είναι απαράδεκτα. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες» ενώ υπογράμμισε ότι κατά την περίοδο των εορτών δεν πρέπει να υπάρξουν μετακινήσεις από το ένα σπίτι στο άλλο.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Σκάι, «ακόμα και ο επιτρεπόμενος αριθμός των 9 ατόμων για τα ρεβεγιόν είναι πολύ επικίνδυνος. Η κινητικότητα θα αυξήσει τα κρούσματα, τη νοσηρότητα και τον αριθμό των θανάτων. Από το τι θα κάνουμε τώρα εξαρτάται η σφοδρότητα του τρίτου κύματος», δήλωσε.
Οδηγίες για ασφαλείς συναντήσεις
Κατόπιν αυτών, είναι δεδομένο ότι οι ειδικοί προκρίνουν ως ασφαλέστερη επιλογή για τα εορταστικά τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να μείνουμε σπίτι μας χωρίς καλεσμένους.
Εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε τονίζουν ότι πρέπει να τηρούνται απλές οδηγίες για να γίνει η συνάντηση όσο το δυνατόν ασφαλέστερη.
«Αν έχουμε συμπτώματα θα πρέπει φυσικά να απέχουμε. Καλό θα είναι να φοράμε μάσκα. Είναι κατανοητό πως δεν γίνεται να φοράμε πάντα, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευπαθείς. Αν επισκεφθούμε γιαγιάδες, παππούδες, αρρώστους ή άλλους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να φοράμε σίγουρα μάσκα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Τις ημέρες των εορτών, και κυρίως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, θα βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει σήμερα, δηλαδή από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, στο πλαίσιο των μέτρων για περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.
Υπάρχει το όριο συγκεντρώσεων 9 ατόμων στα σπίτια και μένει να αποσαφηνιστεί, τελικά αν οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι από την ίδια είτε συγγενική οικογένεια ή αν μπορούν να είναι και από φιλική οικογένεια.
Σε ισχύ είναι και η απαγόρευση της μετακίνησης από μία περιφέρεια σε άλλη. Οι έλεγχοι της αστυνομίας θα είναι εντατικοί και καθ΄όλη την εορταστική περίοδο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα μέτρα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις