Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μη επανδρωμένο πολεμικό πλοίο ετοιμάζει η Τουρκία [φωτογραφίες]

Μη επανδρωμένο πολεμικό πλοίο ετοιμάζει η Τουρκία [φωτογραφίες]

Με σκάφος υψηλής τεχνολογίας εξοπλίζει η Αγκυρα τον θαλάσσιο στόλο της, ένδειξη των προκλητικών προθέσεών της για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

«Δεν υπάρχω. Δεν έχω φίλους. Oμως τα μάτια μου είναι εκεί. Ο αέρας μου είναι εκεί. Το θάρρος μου είναι εκεί. Είμαι το φάντασμα του ακοντίου στη «Θάλασσα των Νησιών». Εκεί που απλώνεται η «Γαλάζια Πατρίδα» βρίσκεται και η γενναία μου καρδιά». Το σποτ των 44 δευτερολέπτων κλείνει με τις λέξεις «Μη επανδρωμένο. Αδίστακτο». Ο λόγος για το βίντεο προπαγάνδας του πρώτου τουρκικού μη επανδρωμένου και εξοπλισμένου πλοίου «Ulaq». Του νέου αποκτήματος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που όπως δηλώνεται πριν την ενεργοποίησή του έχει στόχο την επιτήρηση των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Το «Ulaq» παρουσιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου, με τους συμβολισμούς να διατηρούν τη σημασία τους, από την πολεμική βιομηχανία Meteksan Defence και την Ares Shipyard. Οι κατασκευαστές υποσχέθηκαν ότι θα είναι έτοιμο προς παράδοση τον Δεκέμβριο και οι δοκιμές θα γίνουν το πρώτο τρίμηνο του 2021. Εστω και αν ακόμη δεν υπάρχουν νεότερα για την ολοκλήρωση και παράδοσή του, το «Ulaq» αποτελεί ένδειξη της σαφούς πρόθεσης της Τουρκίας να εντείνει τις διεκδικήσεις στην περιοχή.

Με βαρύ εξοπλισμό

Το σκάφος θα φέρει συστήματα με τεχνική νοημοσύνη και θα ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Εχει μήκος 11 μέτρα, η ταχύτητά του φτάνει τους 35 κόμβους, το εύρος του είναι 215 ναυτικά μίλια και μπορεί να ελεγχθεί τόσο από οχήματα ή σταθερούς σταθμούς στα παράλια της Τουρκίας αλλά και από αεροπλανοφόρα ή φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού.

Επίσης διαθέτει πυραυλικό σύστημα – το οποίο έχει κατασκευάσει η τουρκική Roketsan – και μπορεί να φέρει τέσσερις αντιαρματικούς πυραύλους Cirit και δύο L-UMTAS, βεληνεκούς 8.000 μέτρων. Θα έχει δυνατότητα να φέρει διαφορετικού τύπου εξοπλισμούς, ανάλογα με την αποστολή. Το «Ulaq» έχει σύστημα επιτήρησης ημέρας και νύχτας. Αναφέρεται επίσης ότι μπορεί να λειτουργήσει σε συνδυασμό και με άλλα drones τόσο αεροσκάφη όσο και πλοία, ενώ μπορεί να φέρει εις πέρας αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης, παρακολούθησης, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, προστασίας, καθώς και να λάβει μέρος σε επιχειρήσεις μάχης επιφανείας. Στα βίντεο που προπαγανδίζουν το «Ulaq» εμφανίζεται να προστατεύει το «Ορούτς Ρέις», κατά τη διάρκεια της αποστολής του. Το «Ulaq» στο σενάριο του κλιπ είναι αυτό που ανοίγει πυρ και πλήττει τα σκάφη που απειλούν το τουρκικό ερευνητικό.

Τα τουρκικά «έξυπνα όπλα»

Το μήνυμα για τις προθέσεις της Αγκυρας σε σχέση με την αξιοποίηση των συγκεκριμένων σκαφών έχει σαφή αποδέκτη και την Αθήνα. Η Τουρκία επιχειρεί να εμφανιστεί ως κυρίαρχη στην περιοχή και στο θέμα των εξοπλισμών, και κυρίως στον τομέα των «έξυπνων όπλων», όπως είναι τα μη επανδρωμένα. Επισημαίνεται ότι η Αγκυρα έχει ήδη αναπτύξει τη βιομηχανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και εξελίσσεται σε αναδυόμενη δύναμη οπλισμένων drones, με τα Βayraktar TB2 να αποτελούν ήδη σημαντικό στοιχείο της πολεμικής μηχανής της.

Navtex για 6 νησιά

Η Αγκυρα μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιστρέφει ξανά στις προκλήσεις και χθες με τρεις Navtex ζητάει εκ νέου την αποστρατιωτικοποίηση έξι ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ειδικότερα, με τις νέες Navtex που εξέδωσε χθες το απόγευμα ο σταθμός της Σμύρνης, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι παραβιάζεται το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών Τήλος, Χάλκη, Σαμοθράκη, Σάμος, Χίος, Λήμνος. Για ακόμη μία φορά οι Τούρκοι αναφέρουν ότι παραβιάζεται είτε η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 – για τα νησιά Χάλκη και Τήλος – είτε η Συνθήκη της Λωζάνης για τα υπόλοιπα.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία ποτέ δεν έβγαλε από τον μακρύ κατάλογο των διεκδικήσεών της την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Από την περασμένη άνοιξη όμως η Αγκυρα και η τουρκική ηγεσία φέρνουν συστηματικά στο προσκήνιο αυτή την αξίωση. Αυτό γίνεται άλλοτε με δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων και άλλοτε με την πρακτική των ναυτικών αναγγελιών (Navtex). Με τη συγκεκριμένη τακτική, όπως είναι πρόδηλο, οι Τούρκοι μολονότι παραβιάζουν συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, επιδιώκουν να δείξουν ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει Διεθνείς Συνθήκες.

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024