Χρονιά-σταθμός το 2021 για τον αγροδιατροφικό τομέα στη χώρα μας
Πολύ καλές οι επιδόσεις της Ελλάδας στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων το 2020
- Έκλεψαν το… ΑΤ Ομόνοιας – Έκαναν φτερά κατασχεμένα οχήματα
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
- Νέα Ιωνία: Ξεσπά ο πατέρας του 12χρονου που τον έκλεισαν σε φρεάτιο – «Αν δεν είχε σκύψει θα είχε θρυμματιστεί»
- Καυστικό sms της Μελόνι: «Είμαι άρρωστη αλλά δουλεύω γιατί δεν έχω συνδικαλιστικά δικαιώματα»
Χρονιά-σταθμό για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χαρακτήρισε το 2021 η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, κατά την ομιλία της στη Βουλή επί του κρατικού προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι βασικά εργαλεία αποτελούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τα κονδύλια της μεταβατικής περιόδου της νέας ΚΑΠ.
Η κ. Αραμπατζή επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η κρίση του κοροναϊού απέδειξε περίτρανα ότι ο διατροφικός τομέας είναι το καλάθι για να βάλουμε τα αυγά, πέραν του τουρισμού. Γιατί είναι αυτός που, όπως επιβεβαιώνεται από την έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, είναι νευραλγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, με την προστιθέμενη αξία του να ανέρχεται στο 6,6% του ΑΕΠ έναντι 3,5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου».
Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην πασίδηλη αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση τριών μειζόνων κρίσεων:
«Η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδείχθηκε στα νερά του Αιγαίου, στο έδαφος του Έβρου και στην διαχείριση του κοροναϊού σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο. Μια κυβέρνηση που συνδυάζει την διαχειριστική επάρκεια, την επιτυχή επιφυλακή σε πολλαπλά μέτωπα με τον ξεκάθαρο, μεταρρυθμιστικό, αναπτυξιακό και φιλοεπενδυτικό προσανατολισμό, την κοινωνική ευαισθησία με τις μεγάλες στρατηγικές επιλογές στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Το αποδεικνύουν η πολύπλευρη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων με 24 δις το 2020 και άλλα 7,5 για το 2021, η ουσιαστική μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων».
Η υφυπουργός έθεσε για τη νέα χρονιά τις εξής κεντρικές προτεραιότητες στους τομείς ευθύνης της:
-Την ενίσχυση της κτηνοτροφίας με αιχμή την ορεινή εκτατική αιγοπροβατοτροφία καθώς, όπως επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία, είναι πολλαπλασιαστής αξίας. Το 13% των εκμεταλλεύσεων που είναι κτηνοτροφικού προσανατολισμού παράγει το 31% της συνολικής αγροτικής παραγωγής.
– Το Σχέδιο Νόμου-τομή για τη χωροταξία, που έρχεται προς νομοθέτηση, για τη νομιμοποίηση των πρόχειρων καταλυμάτων και τη μείωση του κόστους κατασκευής τους στο ένα δέκατο του ισχύοντος σήμερα.
-Τη μεταρρύθμιση της λειτουργίας του Εθνικού Μελισσοκομικού Ηλεκτρονικού Μητρώου, που, πρώτη φορά στα χρονικά, θα καταγράψει την εγχώρια παραγωγή αυτού του σημαντικού τομέα, του μελισσοκομικού κλάδου.
-Την επέκταση της ψηφιακής πλατφόρμας των εξαγωγών σε τρίτες χώρες και στα προϊόντα φυτικής παραγωγής.
-Την ανασύνταξη και κυριαρχία του Ελληνικού Σήματος στα προϊόντα.
-Την προσέλκυση νέων επενδύσεων στις υδατοκαλλιέργειες μέσω και της ολοκλήρωσης έγκρισης των Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.
Σημαντική παρακαταθήκη του 2020 οι πολύ καλές επιδόσεις στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων
Κάνοντας τον απολογισμό του 2020, η κ. Αραμπατζή εστίασε στις «πολύ καλές», όπως τις αξιολόγησε, «επιδόσεις της χώρας μας στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, με το ρυθμό αύξησης να φτάνει στο 12,5% για τον Οκτώβριο, όταν στις ανταγωνίστριές μας χώρες, για παράδειγμα στην Ιταλία, βίωναν μείωση των εξαγωγών 27% τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020.
Αυτή είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη για το 2021 και επέκεινα, διότι τα τρόφιμα, που αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο της βιομηχανίας μας, ποσοστό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, είναι πραγματικά ο καταλύτης εκείνος για να επιτύχουμε τον εθνικό στόχο, τον οποίο διακήρυξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης: η αύξηση των εξαγωγών από το 38% του ΑΕΠ να φτάσει στο 48% του ΑΕΠ το 2023. Άλλωστε, αυτός δεν είναι απλά ένας οραματικός στόχος. Υπάρχει απόδειξη, το θετικό εμπορικό ισοζύγιο ύστερα από πάρα πολλά χρόνια εξαιτίας αυτής της αλματώδους αύξησης των εξαγωγών των τροφίμων μας» σημείωσε η κ. Αραμπατζή.
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και θέλει και μπορεί. Το διαπιστώνει και το ομολογεί η κοινωνία. Το διαπιστώνουν καθημερινά βεβαίως οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς και οι μελισσοκόμοι μας» υπογράμμισε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ανέφερε:
«Το 2020 θελήσαμε και μπορέσαμε να στηρίξουμε όλους τους παραγωγούς που επλήγησαν αποδεδειγμένα από την κρίση του κοροναϊού αλλά και τις μεγάλες θεομηνίες.
Θα πω ότι για πρώτη φορά δόθηκε σε χρόνο ρεκόρ προκαταβολή του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον Ιανό.
Για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε μετά από δέκα χρόνια η ρύθμιση εκείνη που επέτρεπε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εισφέρει στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, ώστε όλες οι αποζημιώσεις του 2019 να έχουν πληρωθεί, όταν επί των ημερών σας Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, έμεναν απλήρωτοι για ολόκληρες χρονιές.
Στηρίξαμε αγρότες και κτηνοτρόφους αποκαθιστώντας χιλιάδες γεωργικές εκτάσεις, που εσείς με την δήθεν φιλοαγροτική πολιτική σας είχατε χαρακτηρίσει ως δασικές. Και να θυμίσω ότι στο Νομό Σερρών, για τον οποίο ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδείξατε, κύριε Αβραμάκη για τα αγροτικά θέματα, μόνο από την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης δόθηκαν στους Σερραίους αγρότες και κτηνοτρόφους 766 χιλιάδες ευρώ περισσότερα από πέρσι, επειδή ακριβώς αποχαρακτηρίστηκαν αυτές οι δήθεν δασικές εκτάσεις της δικής σας κυβέρνησης.
Διατηρήσαμε το επίδομα για όσους απασχολούνται στις αγροτικές εργασίες, επιδοτώντας ουσιαστικά την εργασία.
Καταργήσαμε το τέλος επιτηδεύματος και βεβαίως βάλαμε τους αγρότες στην επιστρεπτέα προκαταβολή.
Καταφέραμε ένα καίριο πλήγμα στις ελληνοποιήσεις με την αυστηροποίηση των κυρώσεων και νέες δρακόντειες ποινές.
Προφανώς, η ιστορική αύξηση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος, που επί των ημερών σας κατέρρεαν πραγματικά, διασυνδέεται με αυτήν την πολιτική. Περάσαμε ένα Πάσχα του 2020 με ουσιαστικά να είναι το πρώτο χωρίς «βαφτίσια» εισαγόμενων αμνοεριφίων και αυγών. Εξαρθρώσαμε ελληνοποιήσεις σε μέλι και αυγά.
Βάλαμε στον χάρτη την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, του ξεχασμένου αυτού τομέα που πετυχαίνει όλους τους στόχους της επιτροπής Πισσαρίδη. Είναι το πρώτο εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν της χώρας, συναγωνιζόμενο το λάδι, προσελκύει μεγάλες ξένες επενδύσεις, επιδεικνύει την αύξηση του μεγέθους μιας ελληνικής επιχείρησης. Κατορθώσαμε τη στήριξη με δύο τρόπους: βάζοντας τέλος στις εταιρείες «ζόμπι» που λυμαίνονται ανενεργούς διαθέσιμους δημόσιους πόρους και κάνοντας τομή στο θαλάσσιο χωροταξικό «τρέχοντας» ουσιαστικά τις 24 από τις 25 περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης, που μας κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έχοντας ήδη στα χέρια μας το Προεδρικό Διάταγμα υπογεγραμμένο για την Κεφαλλονιά, ενώ τρέχουν και άλλα ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Βάλαμε πλάτη» στους κτηνοτρόφους:
Mε τα 31 εκατομμύρια μόνο για τον κοροναϊό.
Mε την υποδειγματική διαχείριση στη μεγάλη κρίση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Ξέρετε, αυτής που εξαιτίας της αποδεκατίστηκαν ζωικά κεφάλαια σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως δίπλα στα σύνορά μας με την Βουλγαρία. Και εμείς προφανώς με την προνοητικότητα και το σχέδιο το οποίο είχαμε αναπτύξει, είχαμε μόλις ένα κρούσμα ως χώρα και προφανώς τυχαίο.
Υπήρξε επιτέλους η σύσταση της Διεπαγγελματικής της φέτας, το άλλοτε «γεφύρι της Άρτας» και ενός χορού διεπαγγελματικών οργανώσεων, που η μία μετά την άλλη στέλνει τους φακέλους σύστασης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πιστεύοντας τελικά στη δύναμη των συλλογικοτήτων.
Επίσης, τη συμπερίληψη των αυγών στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ ως ένα ακόμη όπλο κατά των ελληνοποιήσεων.
Βάλαμε στόχο να ενισχύσουμε τις εξαγωγές και τροφίμων και αγροτικών προϊόντων καταργώντας τα χαρτιά και πηγαίνοντας στην ψηφιακή εποχή, για τους εξαγωγείς δυναμικών ζωικών προϊόντων, όπως είναι το μέλι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε χώρες μεγάλες όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, ο Καναδάς».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις