Χρήστος Μεγάλου: Ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 4% στην χώρα μας από το 2021
Η επιστροφή της πιστωτικής επέκτασης το 2020 σε θετικό έδαφος, σε συνδυασμό με τους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούν να φέρουν τη χώρα σε ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4% από το 2021 και μετά, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Η επιστροφή της πιστωτικής επέκτασης το 2020 σε θετικό έδαφος, για πρώτη φορά μετά το 2009, σε συνδυασμό με τους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούν να φέρουν τη χώρα σε ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4% από το 2021 και μετά, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο Capital Link Forum.
Όπως επισήμανε, το ύψος των πόρων από το Next Generation EU για την Ελλάδα ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ του 2020, διπλασιάζοντας ουσιαστικά την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη επταετία, στοιχείo που επιτρέπει στη χώρα να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε ετήσια βάση, τα επόμενα χρόνια.
Η χρηματοδότηση αυτή θα διοχετευθεί σε τομείς όπου η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα, όπως η ενέργεια, η πράσινη οικονομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα των υπηρεσιών και της δημόσιας διοίκησης, η αναβάθμιση της γεωργικής παραγωγής και o τομέας της τεχνολογίας.
Πώς μπορούν να συμβάλλουν οι τράπεζες
Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, οι ελληνικές τράπεζες, και η Τράπεζα Πειραιώς ειδικότερα, μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια αξιοποίησης των πόρων από το Next Generation EU από τη χώρα με τρεις τρόπους:
– Παρέχοντας ενδιάμεση χρηματοδότηση, ώστε να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις η υλοποίηση του προγράμματος
– Παρέχοντας την αναγκαία τεχνογνωσία για την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την προετοιμασία των δικών τους σχεδίων
– Συγχρηματοδοτώντας επενδυτικά σχέδια, καθώς κεφάλαια ύψους 12,5 δισ.ευρώ από το σύνολο των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου που είναι οι πόροι για την Ελλάδα θα μοχλευθούν με συμμετοχή 20% του ιδιωτικού τομέα και 40% μέσω τραπεζικού δανεισμού.
Οι απειλές για την κερδοφορία των τραπεζών
Αναφορικά με τις προκλήσεις που υπάρχουν για την κερδοφορία των τραπεζών, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε ότι οι βασικότερες είναι η μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η πιθανή εισροή νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs) λόγω του COVID19 και το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Όλες οι τράπεζες έχουν ως στόχο την βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της κερδοφορίας, ανέφερε ο κ. Μεγάλου και επισήμανε ότι η στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς στηρίζεται σε 3 πυλώνες: την επιτυχή υλοποίηση των σχεδίων μετασχηματισμού, επιθετικής μείωσης των ΝPEs και κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις