Αυτά είναι ορισμένα από τα σεξιστικά λάθη που κάνουν κάποιες γυναίκες
Είναι απαράδεκτο το 2020 να συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα μεταξύ των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων
Είναι σημαντικό να καταδείξουμε το γεγονός ότι την πιο σεξιστική εκμετάλλευση τη βιώνουν οι γυναίκες. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι γίνεται στα ίδια επίπεδα με 100 χρόνια πριν, ούτε σημαίνει όμως ότι ήρθε η πλήρης ισότητα. Όμως είναι fact!
Επίσης, δε σημαίνει ότι οι γυναίκες δε δύνανται να γίνουν με τη σειρά τους και εκείνες σεξίστριες, αναπαράγοντας συγκεκριμένα πατριαρχικά και καταπιεστικά στερεότυπα.
Πληρωτέον ποσόν
Έχεις την απαίτηση με όλα τα ψευδή «αρχέτυπα» που έχεις στο μυαλό σου, ο άντρας να πληρώνει για εσένα. Να πληρώνει τον καφέ σου, το ποτό σου, τη μονοήμερη εκδρομή σας κάπου και λοιπά.
Ξέρεις εσύ αν ο άλλος έχει λεφτά; Ξέρεις εσύ αν σε τελική ανάλυση πιέζεται οικονομικά; Τι ψάχνεις ακριβώς; Εργοδότη; Χωρίς καν να δουλεύεις όμως;
Ο σύντροφός σου, ο άντρας που βγαίνετε, δεν είναι πάροχος, ούτε ο «πολλά κουβαλητής». Αυτή η νοοτροπία εκτός του ότι προσβάλλει τις γυναίκες, προσβάλλει και τους άντρες. Προσβάλλει φυσικά και εσένα την ίδια.
Φυσικά δεν αναφέρομαι σε εκείνους που επιμένουν συνεχώς να πληρώνουν τις εξόδους μας. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους.
Τρόποι…
Αν είσαι της άποψης ότι πρέπει να σου ανοίγει την πόρτα για να μπεις στο αμάξι και τέτοια, είναι δικαίωμά σου.
Όμως εκσυγχρονίσου επιτέλους. Μη μιλάς για ισότητα και ίσα δικαιώματα όταν η ίδια βάζεις τον εαυτό σου σε μια θέση ειδικής μεταχείρισης.
Σε τελική ανάλυση είναι ιδιατέρως καλό να κατάλαβουμε από πού πηγάζουν όλα αυτά τα στερεότυπα. Μα φυσικά από την αντίληψη ότι η γυναίκα είναι «άχρηστη» και χρειάζεται έναν άντρα να τη μεταφέρει στον προορισμό της.
Ότι δε μπορεί να οδηγήσει, ενδεχομένως, ότι δεν είναι ικανή ακόμη να ανοίξει και μια πόρτα (;)!
«Οι άντρες δεν κλαίνε…»
Άλλη μια σεξιστική αντίληψη. Ο άντρας δηλαδή πώς πρέπει να είναι; Να σου ζητάει μήπως και την άδειά σου για να δακρύσει αν έτσι νιώθει ότι θέλει να κάνει;
Είναι λιγότερο άντρας επειδή κλαίει; Επειδή αισθάνεται και ξέρει να εκφράζει αυτά που νιώθει; Επειδή είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και με σένα;
Αν το πάμε με αυτή τη λογική και η γυναίκα «πρέπει να …είναι στην κουζίνα της». Που όχι! Φυσικά και δεν πρέπει! Γιατί δεν ακολουθούμε το 2020 αυτές τις «λογικές»!
Όταν ένας άντρας κλαίει είναι το ίδιο δυνατός με μια γυναίκα που κλαίει. Ούτε όταν μια γυναίκα που κλαίει είναι «drama queen» ή «έχει περίοδο», όπως λένε πολλοί ηλίθιοι που έχουν συνηθίσει να εκτοξεύουν σεξιστικές ανοησίες, ούτε όμως ένας άντρας είναι λιγότερο άντρας επειδή έχει συναισθηματική νοημοσύνη και την εκφράζει.
Ισότητα
Ισότητα, αγαπημένη μου σημαίνει και υποχρεώσεις. Δε σημαίνει να έχεις έναν άντρα που θα σε πηγαινοφέρνει όπου θες, που θα σου αγοράζει δώρα, ρούχα, θα κερνάει ποτά και θα σου πληρώνει το ενοίκιο, ενώ τον βλέπεις να πιέζεται και το κάνει μόνο και μόνο για να μη σε απογοητεύσει.
Ισότητα σημαίνει χειραφέτηση. Όχι να γίνεσαι χειριστική και να εκμεταλλεύεσαι τα στερεότυπα που έχει ένας άντρας στο μυαλό του κάνοντάς τον να νιώθει ενοχή που ενδεχομένως δεν έχει να καλύψει τα έξοδά σου.
Ισότητα σημαίνει ότι εκπροσωπείς τον εαυτό σου αλλά όχι όλες μας. Αλλά όλες μας ξέρουμε τι σημαίνει καθημερινός σεξισμός. Όπως και όλοι οι άντρες ξέρουν για τους ίδιους, ασχέτως αν πολλές και πολλοί δεν το αναγνωρίζουν.
Αν θες όλα αυτά, μίλα για εσένα και κάνε τα για εσένα. Μη λες όμως ότι «ΠΡΕΠΕΙ» η γυναίκα το τάδε και ο άντρας το δείνα…Κάθε ένας και κάθε μία θα κάνει αυτό που θέλει, αρκεί να μην αναπαράγει καταπιεστικές πρακτικές.
Βρες δουλειά, δούλεψε σκληρά, βγάλε λεφτά, κάνε ό,τι γουστάρεις. Μην καταλήξεις να μπεις σε μια χειριστική ή και κακοποιητική σχέση και να μένεις μόνο και μόνο επειδή ο σύντροφός σου έχει λεφτά και εσύ είσαι άφραγκη.
Που φυσικά και έτσι να γίνει ευθύνεται αποκλειστικά εκείνος, αλλά θα είναι πιο δύσκολο πρακτικά να φύγεις. Να έχεις πάντα μια προσωπική ασφάλεια και μια εναλλακτική επιλογή.
Εξασφάλισε πρώτα εσένα και την αυτοκυριαρχία σου. Χειραφέτηση και ανεξαρτησία. Αυτές οι δύο έννοιες είναι πολύ σημαντικές. Έτσι θα σέβεσαι και τον άνδρα που έχεις απέναντί σου, μα φυσικά κυρίως τον εαυτό σου!
*Σε επόμενη ανάλυση θα περιγραφεί ο σεξισμός και ο μισογυνισμός από τον οποίον «πάσχουν» πολλοί άνδρες ακόμη και σήμερα. Γιατί ο σεξισμός δεν έχει φυσικά μία όψη και δεν είναι σίγουρα θηλυκής προέλευσης.
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»
- Το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου για τα ΝΕΑ 3/1/2025
- Ισραήλ: Βετεράνοι κατηγορούν τον στρατό για «εγκληματικά ανήθικες» ενέργειες στη Γάζα
- Χάιντι Κλουμ: Υποδέχθηκε τον νέο χρόνο αγκαλιά με τον Τομ Κάουλιτζ – Τα τρυφερά λόγια για εκείνον
- Το σκίτσο της Εφης Ξένου για τα ΝΕΑ 3/1/2025
- Άδωνις Γεωργιάδης: Αναγνωρίζω την ταλαιπωρία που προκαλεί ο χρόνος αναμονής στις εφημερίες