Το άγνωστο «θρίλερ» των κατασκόπων στη Ρόδο – Ο ρόλος της ΕΥΠ και οι χιλιάδες φωτογραφίες
Τα 2.500 αρχεία με ελληνικούς στόχους, η παρατηρητικότητα ενός στρατιωτικού και η ενεργοποίηση δικτύου παρακολούθησης από την ΕΥΠ
- Πώς η Amazon σκοπεύει να «χτυπήσει» Shein, Temu και… Tik Tok
- «Μητέρες και μωρά υποφέρουν από τον πόλεμο» – Το μήνυμα της θρυλικής Βανέσα Ρεντγκρέιβ
- «Το αεροπλάνο που έπεσε επλήγη από ρωσικό πύραυλο» λένε πηγές της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν
- Νέο χτύπημα του Ισραήλ στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν - Πέντε νεκροί εργαζόμενοι
Περίπου 2.500 φωτογραφίες και ηλεκτρονικά αρχεία ελληνικών στόχων είχαν ανταλλάξει ο 35χρονος γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ο 54χρονος έλληνας μάγειρος του πλοίου της γραμμής Ρόδος – Καστελλόριζο που συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για κατασκοπεία εις βάρος της χώρας μας. Ανάμεσα σε αυτά τα αρχεία ήταν φωτογραφίες και των ελληνικών υποβρυχίων – κυρίως στο λιμάνι της Ρόδου.
Οι μυστικές υπηρεσίες και οι αστυνομικές Αρχές έφτασαν, ως γνωστόν, στα ίχνη των κατασκόπων ύστερα από πληροφορία έλληνα στρατιωτικού που πραγματοποιούσε ταξίδι με το προαναφερθέν πλοίο και θεώρησε κάποιες από τις ερωτήσεις που του απηύθυνε ο μάγειρος ως ιδιαίτερα ύποπτες. Ακολούθησε πολύμηνη παρακολούθηση ακόμη και των e-mails που αντάλλασσαν σε καθημερινή βάση οι δύο κατηγορούμενοι, ενώ φαίνεται ότι βρέθηκε και ο «σύνδεσμός» τους στην Τουρκία που ήταν και ο παραλήπτης των πληροφοριών. Μάλιστα, ο παραλήπτης φέρεται να ανήκει στο στενό περιβάλλον σημαντικού τούρκου αξιωματούχου της κυβέρνησης Ερντογάν. Οι ελληνικές Αρχές συμπεραίνουν, επίσης, ότι οι πληροφορίες που έδινε ο 54χρονος μάγειρος στον διπλωμάτη δεν ήταν μόνο «για το καλό της Τουρκίας», όπως υποστήριξε, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του άγγιζε τα 10.000 ευρώ μηνιαίως.
Και στη Βόρεια Ελλάδα
Η σύλληψη των δύο κατασκόπων προχώρησε ύστερα από την επανενεργοποίηση από την ΕΥΠ του συστήματος παρακολούθησης αλλοδαπών από την Τουρκία (και όχι μόνο) που δίνουν συχνό «παρών» στη χώρα μας. Κι αυτό ύστερα από μια περίοδο – επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – που οι σχετικές έρευνες εθνικού ενδιαφέροντος φαίνεται να είχαν ατονήσει. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, το ενδιαφέρον στρέφεται σε 2-3 παρόμοιες υποθέσεις, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Παρότι τα σύγχρονα τεχνικά μέσα (δορυφόροι, drones, συστήματα ραντάρ) καθιστούν την εξ όψεως καταγραφή στρατιωτικών κινήσεων σχετικά περιορισμένου ενδιαφέροντος, η συγκεκριμένη έρευνα της ΕΥΠ θεωρείται ότι είναι σοβαρή με πολλές άγνωστες παραμέτρους.
Οι δύο κατηγορούμενοι
Ο 35χρονος προξενικός υπάλληλος φερόταν – σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων της Ρόδου – το 2019 να είναι υποψήφιος για την προεδρία του σωματείου Αδελφοσύνη του πολιτιστικού συλλόγου μουσουλμάνων του νησιού. Μάλιστα δύο χρόνια νωρίτερα ο ίδιος είχε κάνει αναρτήσεις υπέρ της «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης» και είχε ανεβάσει και τη «σημαία» της. Για την ανάρτηση αυτή είχε γίνει ερώτηση στη Βουλή και στον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.
Οσον αφορά τον 54χρονο, φέρεται να αποκάλυψε στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. που τον ανέκριναν ότι είχε γνωρίσει τον 35χρονο σε κοινωνική εκδήλωση στη Ρόδο, μαζί με άλλα άτομα από την Κομοτηνή. Εκείνο που θεωρήθηκε χρήσιμο από τον στρατολόγο του ήταν ότι εργαζόταν σε πλοίο που χρησιμοποιούσαν στρατιωτικοί, τους οποίους προσέγγιζε επιχειρώντας να αποσπάσει πληροφορίες. Η εντολή που είχε ήταν – κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Αιγαίο με την Τουρκία – να καταγράφει τις κινήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως θέσεις και κινήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Οι διαδικασίες για τη σύλληψη των δύο κατασκόπων επιταχύνθηκαν όταν διαπιστώθηκε ότι οπτικό υλικό που είχαν ανταλλάξει για «άφιξη στρατιωτών» στο Καστελλόριζο δημοσιοποιήθηκε από την τουρκική προπαγάνδα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις