Διδάσκοντες ΕΑΠ: Διαμαρτυρίες για μειώσεις αμοιβών και γραφειοκρατία
Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλαν στη διοίκηση του ιδρύματος οι εκπρόσωποι των διδασκόντων, με αφορμή τις μειώσεις αμοιβών και την επιπλέον γραφειοκρατία
Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι το ίδρυμα που έφερε στην Ελλάδα την ανοιχτή και εξ αποστάσεως ανώτατη εκπαίδευσης, προσφέροντας σε χιλιάδες φοιτήτριες και φοιτητές τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε ανώτατο επίπεδο και να λάβουν πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους.
Η ραχοκοκαλιά του ΕΑΠ ως προς την εκπαιδευτική διαδικασία Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΣΕΠ) που απαρτίζεται από επιστήμονες υψηλού επιπέδου με σημαντικό έργο (άλλωστε σε αυτό στηρίζεται και η διαδικασία επιλογής που γίνεται ανά τριετία), είτε μελών ΔΕΠ από τα Πανεπιστήμια, είτε ανθρώπων που μπορεί να εργάζονται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είτε άλλων ερευνητών.
Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν όμως παράπονα και διαμαρτυρίες από μεριά των διδασκόντων για επιλογές της διοίκησης του ΕΑΠ (της Διοικούσας Επιτροπής).
Ειδικότερα οι διαμαρτυρίες αφορούν καταρχάς τις μειώσεις αποδοχών εξαιτίας της περικοπής της αποζημίωσης επικοινωνίας και εφαρμογής συστημάτων τεχνολογίας της περικοπής των αμοιβών για όσους φοιτητές δίνουν μόνο εξετάσεις, της μείωσης των αποδοχών των βοηθών συντονιστών και της μείωσης της αμοιβής ανά διπλωματική εργασία. Σε αυτό το πρόβλημα προστίθενται διαμαρτυρίες που αφορούν τη διαδικασία για την ασφάλιση στον ΕΦΚΑ, που επιφορτίζει τους ΣΕΠ με επιπλέον γραφειοκρατικό έργο.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των διδασκόντων, φέτος όχι μόνο οι διδάσκοντες χρειάστηκε να αναβαθμίσουν με δικά τους έξοδα τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό εφόσον όλα τα μαθήματα γίνονται με τηλεκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα το ΕΑΠ, που έχει φέτος αύξηση εγγραφών, είδε να μειώνονται σημαντικά τα υψηλά έξοδα που είχε κάθε χρόνο για τα οδοιπορικά των διδασκόντων.
Αναλυτικά η επιτολή του Συλλόγου Διδασκόντων του ΕΑΠ (ΣΔΕΑΠ) έχει ως εξής
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, αξιότιμα μέλη της Δ.Ε. του ΕΑΠ,
σε πρόσφατη τοποθέτησή του για τα οικονομικά και εργασιακά ζητήματα των ΣΕΠ, μετά από σχετική επερώτηση στη Βουλή, ο Πρόεδρος του ΕΑΠ υποστήριξε πως οι μειώσεις των αμοιβών των ΣΕΠ είναι περιορισμένες, καθώς αφορούν μόνο τους ΣΕΠ που απασχολούνται σε εξαμηνιαία προγράμματα. Χαρακτήρισε, δε, «τζούφια» και «εκτός πραγματικότητας» τα αιτήματα των ΣΕΠ, οι οποίοι φέτος έλαβαν μεν εγκαίρως τις συμβάσεις αλλά με πολύ μειωμένη την προβλεπόμενη αμοιβή (πάνω από 10% σε σχέση με τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη). Αναφορικά με τα παραπάνω θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
Οι μειώσεις που έγιναν κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά δεν αφορούν μόνο τους ΣΕΠ που απασχολούνται σε εξαμηνιαίες αλλά και όσους βρίσκονται σε ετήσιες θεματικές ενότητες, καθώς η περικοπή της αποζημίωσης επικοινωνίας και εφαρμογής συστημάτων τεχνολογίας έγινε και για τις δύο περιπτώσεις (525 και 1.050 ευρώ για 5μηνες και 10μηνες συμβάσεις αντιστοίχως). Σε μια περίοδο μάλιστα που, λόγω της αλλαγής του τρόπου διεξαγωγής των ΟΣΣ και τη μετατροπή τους μόνο σε ηλεκτρονικές, αρκετοί ΣΕΠ αναγκάστηκαν να ανανεώσουν ή να αναβαθμίσουν τον τεχνολογικό τους εξοπλισμό με δικά τους έξοδα, χωρίς το ΕΑΠ να έχει φροντίσει να πάρει κάποια έστω αντισταθμιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση παρόμοιων θεμάτων που πλήττουν έτι περαιτέρω τους ΣΕΠ. Πραγματικά είναι ακατανόητο όταν το πανεπιστήμιο αποφασίζει να λειτουργεί μόνο με τηλεδιασκέψεις που απαιτούν ανάλογο εξοπλισμό να καταργεί το αντίστοιχο επίδομα.
Ωστόσο, οι δραματικές μειώσεις των αμοιβών δεν οφείλονται μόνο στην περικοπή του εν λόγω επιδόματος. Μειώσεις έγιναν επίσης α) στις αμοιβές των ΣΕΠ για τους φοιτητές που είναι μόνο για τις εξετάσεις β) στις αμοιβές των βοηθών συντονιστών γ) και ιδίως στις αμοιβές των ΣΕΠ για την επίβλεψη των διπλωματικών εργασιών, καθώς άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού τους. Ενδεικτικά μας αναφέρθηκε η περίπτωση του προγράμματος LRM όπου το ποσό κατέβηκε από 560 σε 174 μεικτά. (Επισυνάπτεται σχετική επιστολή που έλαβε ο Σύλλογος.) Η δικαιολογία ότι δεν μπορούν οι επιβλέποντες να αμείβονται με το σύνολο των διδάκτρων των φοιτητών για τις διπλωματικές είναι τουλάχιστον έωλη: η εκπόνηση διπλωματικής είναι ένα μέρος από το συνολικό ποσό των διδάκτρων για τα μεταπτυχιακά προγράμματα και δεν επιβαρύνεται σε τίποτα το πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές συνεργάζονται μόνο με τον επιβλέποντα και ουσιαστικά το πανεπιστήμιο προσφέρει τη βάση για την ανάρτηση της διπλωματικής, αφού οι υπηρεσίες μητρώου αφορούν το σύνολο της λειτουργίας κάθε μεταπτυχιακού. Γιατί λοιπόν το ΕΑΠ δεν ενημέρωσε με ακριβή στοιχεία το κοινοβουλευτικό σώμα;
Θα θέλαμε, όμως, για μία ακόμη φορά να θέσουμε και τα εξής ερωτήματα: Γιατί υπάρχει ανάγκη εξοικονόμησης πόρων από τα χρήματα που καταβάλλουν οι φοιτητές, τη στιγμή που κατά τη φετινή χρονιά σημειώνεται αύξηση στον αριθμό των εγγραφών και το κόστος για μίσθωση αιθουσών ή για οδοιπορικά είναι μηδενικό; Ποιοι άλλοι τρόποι εξοικονόμησης χρημάτων αναζητήθηκαν, προτού η ΔΕ καταλήξει στην απόφαση για μείωση των αμοιβών των ΣΕΠ, οι οποίοι καλούνται να επωμιστούν το βάρος των προβλημάτων που, ως φαίνεται, υπάρχουν στην οικονομική λειτουργία του Ιδρύματος; Και πώς προέκυψαν ξαφνικά τόσο έντονα αυτά τα προβλήματα ώστε να επιβαρύνουν δραματικά τους εργαζομένους; Γιατί η ΔΕ δεν συζητά ποτέ και δεν ενημερώνει εγκαίρως τους ΣΕΠ, οι οποίοι αποτελούν τον κορμό του Ιδρύματος, για κάθε σοβαρό ζήτημα που τους αφορά; Να σημειωθεί, π.χ., ενδεικτικά ότι οι επιβλέποντες διπλωματικών εργασιών ενημερώθηκαν εκ των υστέρων για τις πενιχρές αμοιβές που εντέλει θα λάβουν, συγκεκριμένα δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, χωρίς φυσικά να έχουν τη δυνατότητα να αμειφθούν για το διάστημα κατά το οποίο ήδη εργάστηκαν, σε περίπτωση που δεν δέχονταν να συνεχίσουν την επίβλεψη υπό τους συγκεκριμένους δυσμενείς οικονομικούς όρους. Θεωρεί η διοίκηση του πανεπιστημίου ότι λειτουργούν προς όφελος του κύρους του ιδρύματος και της ακαδημαϊκής του ισχύος οι προαναφερθείσες ενέργειες; Τι σκοπεύει να κάνει το ΕΑΠ για την αντιμετώπιση του απίστευτου γραφειοκρατικού κυκεώνα στον οποίο ενέπλεξε φέτος τους ΣΕΠ, από τους οποίους ζητεί να διεκπεραιώσουν οι ίδιοι μέρος των διοικητικών ενεργειών που χρειάζονται για την καταβολή των αμοιβών τους και απαιτεί πολλαπλάσιο αριθμό δικαιολογητικών και εγγράφων από ό,τι ως τώρα;
Τέλος, θα θέλαμε να θέσουμε εκ νέου ένα ακόμη σοβαρό θέμα που απασχολεί εκατοντάδες ΣΕΠ: Παρά τη θετική εξέλιξη που είχε το ζήτημα των πιθανών παρακρατήσεων για τα μέλη ΣΕΠ που εργάζονται και ως ΔΕΠ άλλων ΑΕΙ, εκκρεμές παραμένει το αντίστοιχο ζήτημα τόσο για τους ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ερευνητές κλπ. όσο και για όσους παράλληλα απασχολούνται ως δημόσιοι υπάλληλοι (π.χ. καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ.ά.). Τι ενέργειες έχουν γίνει/γίνονται από το ΕΑΠ και προς αυτή την κατεύθυνση; Πότε θα ενημερωθούν οι ΣΕΠ που υπάγονται στις παραπάνω κατηγορίες;
Ελπίζουμε σε μια απευθείας απάντηση σε αυτή την επιστολή και όχι μέσω τρίτων.
Το ΔΣ του ΣΔΕΑΠ»¬
- Αϊτή: Κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις Μακρόν περί «ηλίθιων ηγετών»
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα