Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις συνδικαλιστές – Τις προσαγωγές κατήγγειλαν σωματεία και κόμματα
Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις συνδικαλιστές από την Ομοσπονδία των εργαζομένων Τουρισμού και Επισιτισμού καθώς είχαν προσαχθεί επειδή με μια αιφνιδιαστική κίνηση το πρωί άνοιξαν πανό με τη λέξη «Πεινάμε» έξω από το μέγαρο Μαξίμου.
Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τρεις συνδικαλιστές από την Ομοσπονδία των εργαζομένων Τουρισμού και Επισιτισμού καθώς είχαν προσαχθεί επειδή με μια αιφνιδιαστική κίνηση το πρωί άνοιξαν πανό με τη λέξη «Πεινάμε» έξω από το μέγαρο Μαξίμου.
Οι τρεις εργαζόμενοι που με τη διαμαρτυρία τους ήθελαν να γνωστοποιήσουν τα προβλήματα του κλάδου τους από το lockdown, είχαν οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα Συντάγματος και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες καθώς δεν είχαν κάνει καμία παράβαση των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό.
Απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πρακτική
Πάντως το γεγονός και μόνο της προσαγωγής τους προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) καταγγέλλει ως απαράδεκτη και αντιδημοκρατική τη σημερινή προσαγωγή στο αστυνομικό τμήμα του προέδρου και του γενικού γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού, καθώς επίσης και του γενικού γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, επειδή προχώρησαν σε μία συμβολική διαμαρτυρία, με σύνθημα #ΠΕΙΝΑΜΕ, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.
«Οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό έχουν βιώσει κατά κόρον τα τραγικά -και στην αγορά εργασίας- αποτελέσματα της πανδημίας και σήμερα οι τρεις συνδικαλιστές προχώρησαν σε μία συμβολική κίνηση, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, έχοντας μαζί τους νόμιμη άδεια μετακίνησης ως εκλεγμένα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας και του ΕΚΑ. Μία Ομοσπονδία, η οποία, σεβόμενη τα περιοριστικά μέτρα, λόγω covid, ανέστειλε την 24ωρη απεργία που είχε αποφασίσει για τις 10 Νοεμβρίου και την απεργιακή της συγκέντρωση» σημειώνει η ΓΣΕΕ.
Μέτρα προστασίας
Παράλληλα, επισημαίνει: «Αφού η κυβέρνηση ενδιαφέρεται τόσο για την προστασία του κοινωνικού συνόλου να φροντίσει άμεσα να τερματίσει τις παράνομες μετακινήσεις τους χώρους εργασίας με τις ψευδείς βεβαιώσεις αδήλωτων και σε αναστολή εργαζομένων ή δηλωμένων με τηλεργασία. Να κλείσει κάθε «παράθυρο» νομικό που επιτρέπει να δηλώνονται οι αναστολές των εργαζομένων στο τέλος κάθε μήνα και όχι, όπως είναι το σωστό, στην έναρξη της αναστολής εργασίας. Να λάβει εδώ και τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό, αλλά και όλων των εργαζομένων σε εποχικά επαγγέλματα, σύμφωνα με τη διάταξη νόμου που απέστειλε η ΓΣΕΕ στους αρμόδιους υπουργούς».
Επίσης, η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για παραλείψεις και λάθη, που «δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την τακτική των προσαγωγών πεινασμένων εργαζομένων και συνδικαλιστών» και τονίζει: «Τα συνδικάτα έχουν φωνή και έχουν δείξει διαχρονικά την αγωνιστικότητά τους, αλλά και την υπευθυνότητά τους».
Καταστολή και τρομοκρατία
Από την πλευρά του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), καταλογίζει στην κυβέρνηση «επικίνδυνο αντεργατικό κατήφορο» και καταγγέλλει τις συλλήψεις των τριών συνδικαλιστών «γιατί διεκδίκησαν τα αυτονόητα… να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι Χριστούγεννα». «Καταγγέλλουμε τον κυβερνητικό αυταρχισμό και απαιτούμε την οικονομική στήριξη όλων των ανέργων, ενόψει εορτών» υπογραμμίζει το ΕΚΑ.
Η καταστολή και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν, αναφέρει το ΠΑΜΕ και τονίζει:
«Την επόμενη της ψήφισης ενός ακόμη αντιλαϊκού προϋπολογισμού, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, η κυβέρνηση θέλει να δώσει το μήνυμα ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή του συνδικαλιστικού κινήματος θα είναι το εργαλείο εκτέλεσής του, ακόμη και απέναντι σε όσους δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο αυτό το βάρβαρο σύστημα, τους εκμεταλλευτές και το κράτος τους.
Η σημερινή πρωινή προσαγωγή στο αστυνομικό τμήμα του προέδρου, του γενικού γραμματέα της ΠΟΕΕΤ, αλλά και του γενικού γραμματέα του ΕΚΑ, επειδή θέλησαν να εκφράσουν με ένα πανό την οικτρή κατάσταση των εργαζομένων του κλάδου μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου, δείχνει ότι για την κυβέρνηση εχθροί παραμένουν οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους.
Δείχνει ότι μπροστά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τα αιτήματα των εργαζομένων αποτελούν όχι μόνο εμπόδιο αλλά και λόγος για να τσακιστεί κάθε διεκδίκηση, ακόμη κι αν αυτή περιορίζεται στην αντιμετώπιση της «ακραίας φτώχειας».
Ημερήσιο εισόδημα από μηδέν μέχρι έξι ευρώ
Στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού που το ημερήσιο εισόδημα για το 2020 είναι από μηδέν μέχρι έξι ευρώ για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, την ώρα που η κυβέρνηση έδωσε ήδη, αλλά έχει προϋπολογίσει και για το 2021, εκατοντάδες εκατομμύρια για να στηρίξει την κερδοφορία των μεγάλων ξενοδόχων και αλυσίδων εστίασης, η κατάσταση γίνεται για τις εργατικές οικογένειες ακόμη πιο ασφυκτική.
Το ΠΑΜΕ, τα Συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που το συγκροτούν, οι οποίοι αντιμετώπισαν πολλές φορές τους τελευταίους μήνες τη δίωξη και την καταστολή εξαιτίας της δράσης τους, βρέθηκαν και σήμερα έξω από το αστυνομικό τμήμα, απαιτώντας την απελευθέρωση των συνδικαλιστών που προσήχθησαν, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και το υπουργείο δημόσιας τάξης για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής στα σωματεία και στους εκπροσώπους τους.
Μετά και τα σημερινά, καταντά ακόμη πιο θλιβερή, η στάση μερίδας της ηγεσίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, η οποία πρόσφατα κάλεσε την αστυνομία ενάντια σε συνδικαλιστές και δραστήρια μέλη του Σωματείου, ενώ στη συνέχεια με εμετικές ανακοινώσεις εγκαλούσε τον κρατικό μηχανισμό που δεν παρεμβαίνει.
Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, έχουν αντιμετωπίσει περιπτώσεις τέτοιες με το πιο αποτελεσματικό όπλο που διαθέτουν: την ταξική τους ενότητα.
Θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε την πάλη μας βάζοντας μπροστά τις ανάγκες μας, διευρύνοντας το μέτωπο απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία, με συνδικάτα και συνδικαλιστές που αγωνίζονται, με μάσκα προστασίας αλλά και φωνή!».
Πανελλαδική Γραμματεία ΠΑΜΕ Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων: Η καταστολή και η τρομοκρατία δεν θα περάσουνhttps://t.co/GIyAxESrhj
— Π.Α.ΜΕ (@PAMEhellas) December 16, 2020
Καραντίνα για τις κοινωνικές διεκδικήσεις
«Ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι θα περάσουν τις γιορτές με μειωμένο το δώρο Χριστουγέννων, το οποίο αρνείται η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως σημειώνει, «η κυβέρνηση που επιδοτεί την ανεργία, τις μειώσεις μισθών και νομιμοποιεί την απλήρωτη εργασία δεν ανέχεται την κριτική.
Σήμερα το πρωί ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να δει πόσο ικανοποιημένοι είναι οι εργαζόμενοι από τα μέτρα στήριξης. Μία ειρηνική διαμαρτυρία εκλεγμένων εκπροσώπων από τον κλάδο του επισιτισμού και της εστίασης, που αριθμεί 400.000 εργαζόμενους, κατέληξε σε προσαγωγές».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί «για άλλη μια φορά την άμεση χορήγηση του συνόλου του δώρου Χριστουγέννων και ουσιαστικά μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Οι κοινωνικές διεκδικήσεις δεν θα μπουν σε καραντίνα» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι θα περάσουν τις γιορτές με μειωμένο το δώρο Χριστουγέννων.
[Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – https://t.co/N5IHUsum84] pic.twitter.com/oZaACb4tzG— ΣΥΡΙΖΑ (@syriza_gr) December 16, 2020
Αυταρχισμός και αναλγησία
Τις προσαγωγές των συνδικαλιστών είχε καταγγείλει νωρίτερα το ΚΙΝΑΛ κάνοντας λόγο για αυταρχικό κατήφορο και αναλγησία της κυβέρνησης.
‼ 85.000 εποχιακά εργαζόμενοι σε τουρισμό/επισιτισμό μένουν χωρίς κανένα επίδομα.
❌Και όταν διαμαρτύρονται, συλλαμβάνονται και καταλήγουν στο αστυνομικό τμήμα. Ένα ακόμη βήμα στον κατήφορο του αυταρχισμού και της αναλγησίας της Κυβέρνησης!➡ https://t.co/YYVBYFQ7rB#Μαξιμου pic.twitter.com/H0B0bTgkME
— Κίνημα Αλλαγής (@kinimallagis) December 16, 2020
Να ικανοποιηθεί το αίτημα των σωματείων
Το ΚΚΕ καταγγέλλει την «απαράδεκτη προσαγωγή τριών μελών της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), οι οποίοι διαμαρτυρόμενοι για την τραγική κατάσταση των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό, λόγω και της πανδημίας, άνοιξαν πανό έξω από το Μέγαρο Μαξίμου».
«Πρόκειται για ακόμα ένα κρούσμα στην πολιτική της έντασης του αυταρχισμού και της καταστολής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να βάλει στο γύψο τη διαμαρτυρία και τη διεκδίκηση των εργαζομένων» τονίζει σχόλιο του κόμματος, καταλήγοντας:
«Η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τώρα το αίτημα της Ομοσπονδίας και των Σωματείων για έκτακτη ενίσχυση των ξενοδοχοϋπαλλήλων και να αφήσει τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία».
Το #ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη προσαγωγή τριών μελών της διοίκησης της ΠΟΕΕΤ, οι οποίοι διαμαρτυρόμενοι για την τραγική κατάσταση των εργαζομένων στην Εστίαση και τον Τουρισμό, λόγω και της πανδημίας, άνοιξαν πανό έξω από το Μέγαρο Μαξίμου!https://t.co/wWYAHhxyIp
— Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (@gt_kke) December 16, 2020
- Έκλεβαν καταστήματα με ρούχα και σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας – Συνελήφθησαν δύο νεαρές
- Σε Αθήνα και Άγκυρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε
- Γαλλία: Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες
- Μιχάλης Κουινέλης: Πένθος για τον μουσικό – Έφυγε από τη ζωή o πατέρας του
- Ελ Κααμπί: «Έχουμε εξαιρετικούς παίκτες και πρέπει να νικήσουμε την ΑΕΚ»
- ΠΑΣΟΚ: Θα διερευνήσει η κυβέρνηση τις ευθύνες του ΟΣΕ για το «χαμένο» υλικό των καμερών στην τραγωδία των Τεμπών;