Ευρωπαϊκό Δικαστήριο : Τα ζώα πρέπει να ναρκωθούν πριν τη σφαγή τους
Οι Ενώσεις είχαν υποστηρίξει ότι το διάταγμα δεν επέτρεπε στους πιστούς να εξασκήσουν κατάλληλα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, γιατί τους εμπόδιζε να πάρουν κρέας από ζώα που σφάζονται σύμφωνα με τις θρησκευτικές τους αρχές.
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», λέει ο Μπορέλ
- «Οι θάνατοι από τροχαία ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο - Πάνω από 120 θύματα εγκαταλείφθηκαν το 2024»
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
Εξαιρετικά σημαντική νίκη αποτελεί η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι στα κράτη-μέλη πρέπει τα ζώα να ναρκώνονται προτού οδηγηθούν σε σφαγή.
Η υπόθεση έφθασε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ε.Ε. μετά από την προσπάθεια θρησκευτικών οργανώσεων να ακυρώσουν διάταγμα του 2017 που είχε εκδοθεί από τη Φλαμανδική περιφέρεια του Βελγίου, το οποίο απαγόρευε τη σφαγή ζώων χωρίς αναισθησία, ακόμα και κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετουργιών, αμφισβητώντας το δικαίωμα ενός κράτους να απαγορεύσει τις θρησκευτικού τύπου σφαγές (kosher, halal).
Οι Ενώσεις είχαν υποστηρίξει ότι το διάταγμα δεν επέτρεπε στους πιστούς να εξασκήσουν κατάλληλα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, γιατί τους εμπόδιζε να πάρουν κρέας από ζώα που σφάζονται σύμφωνα με τις θρησκευτικές τους αρχές.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο αποφάσισε υπέρ της διατήρησης της απαγόρευσης: «Δεν μπορεί να επικαλείται η θρησκεία ως λόγος να υποφέρουν τα ζώα, ενώ υπάρχουν επιστημονικές εναλλακτικές λύσεις για να μην βασανίζονται».
Στην απόφασή του το Δικαστήριο αναφέρει ότι «η αρχή ότι ένα ζώο πρέπει να ναρκωθεί προτού θανατωθεί, ανταποκρίνεται στον βασικό στόχο της προστασίας της ευζωίας των ζώων».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συμβουλίου, Μόσε Κάντορ, χαρακτήρισε την απόφαση «θεμελιώδη επίθεση στα βασικά δικαιώματα της εβραϊκής θρησκευτικής έκφρασης και πρακτικής».
Το Δικαστήριο ωστόσο ανακοίνωσε ότι τα μέτρα που προβλέπονται από το φλαμανδικό διάταγμα «επιτρέπουν μια δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στη σημασία του σεβασμού της ευζωίας των ζώων και την ελευθερία των Εβραίων και Μουσουλμάνων πιστών να εκδηλώσουν τη θρησκευτικότητά τους».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις